Speulderie

wandelroute - 11 km of 20 km

Wandelen over onverharde paden door het Bos van de Dansende Bomen? Het Speulder- en Sprielderbos wordt in de volksmond zo genoemd vanwege de vele grillig gevormde eiken en beuken. Het bos herbergt enkele geheimzinnige historische plekken, vele grafheuvels en ’t Solse Gat.
Ten oosten van dit bosgebied ligt het Houtdorper- en Speulderveld. Een prachtig heideveld waar u op de heenweg langs de rand van het veld wandelt en er mooi zicht op heeft. Vlakbij Garderen keert u langs het Garderensche Veld terug naar de heide. Nu gaat u via eenmanspaadjes dwars over het enorme heideveld. Door het bos wandelt u naar het gezellige Boshuis Drie.
De korte route is een echte boswandeling met een doorsteekje over de heide.

Praktische informatie

Het startpunt is per bus bereikbaar, uitstaphalte Boshuis, Ermelo (Buurtschap Drie, 3 minuten lopen).
Bij Boshuis Drie kunt u van wo t/m zo vanaf 10.30 uur terecht. Op het uithangbord staat Het Boshuis, maar het historische pand staat al eeuwenlang bekend als Boshuis Drie.
Op de route is verder geen horeca, wel het rustpunt bij camping MeerVeld en Hoeve Kerkenerf.

Startpunt Speulderie

Boshuis Drie
Sprielderweg 205
3852 MK Drie (Ermelo)

coördinaten: N52.26450 E5.67809
Met dank aan de routemaker(s) Marlies Vringer en Mieke Timmer en aan de controleur(s) Paul Pilgram.

17 reacties

15 september 2023   

foto
Reactie
Uitgestrekte heide met voetbrede paadjes en roestbruine struikhei, een sprookjesachtig bos met rijk bewortelde paden en ritselende bladeren, langs takken flikkerende gouden zonnestralen - dat onthoud je van de wandeling. Loop hem!
Door Hans Gouman

4 augustus 2023   

foto
Reactie
De 11 km gelopen. Een prachtig bos, maar we misten de éénmanspaadjes van DMR. Gelukkig zat er wel een mooi stukje hei in. Prima routebeschrijving. Dank aan de makers.
Door Greetje Keizer en Ria van den Born

6 juli 2022   

foto
Reactie
Een route met mooie lange lanen, schitterende bossen met 'dansende bomen' en bijna bloeiende heidevelden. 20 kilometers genieten van de rust in dit mooie bos- en heidegebied. Route is goed beschreven en bevat veel info. Top.
Door Marion en Fred

13 februari 2022   

Reactie
(10 km versie gewandeld met onze kinderen c.s. en kleinkinderen met andere woorden: een familiewandeling). Het is een mooie ietwat heuvelachtige goed beschreven route met veel oude beuken, lange brede paden en een korte kennismaking met een heidevlakte.
Door Annie en Ben van Lochem

14 januari 2021   

Reactie
Mooie afwisselende wandeling over zandwegen tussen hoge dansende bomen, over de hei en een mooie vallei. De Veluwe blijft ons verrassen.
Door Cornelieke en Joke

11 november 2020   

foto
Reactie
Vandaag het tweede stuk van de wandeling gelopen. Voor ons verrassend. En onderweg ook nog een bosmuis gespot zie foto. Totale wandeling scoort wat ons betreft toch 5 sterren. Echt een aanrader.
Door Lenny en Hans Beumer

2 november 2020   

foto
Reactie
De ingekorte versie gelopen. Alleen bos. Schitterend in deze tijd van het jaar met al die kleuren. Een feest voor fotografen. En ook nog een roedel herten gezien en een edelhert. Kortom een mooie wandeling.
Door Lenny en Hans Beumer

29 oktober 2020   

foto
Reactie
Fijn wandelen in weidse bossen, soms met een Lord of the Rings-achtig uitzicht. Vervolgens de indrukwekkende heide. 20 km genieten.
Door Rob

3 mei 2020   

Reactie
Leuke wandeling door beukenbos en over uitgestrekte heide. De 20 km was voor ons wat te lang vandaag. Daarom stukje afgesneden via de Paleisweg, zodat we toch schuin de heide over liepen. Leeuweriken hoog in de lucht, met spectaculaire duikvluchten.
Door Jan Willem en Martine

3 mei 2020   

foto
Reactie
Wij hebben de 20 km gelopen. Wandeling door een schitterend gebied. Naar onze smaak iets te veel lange brede paden.
Door Herman en Els

21 april 2020   

foto
Reactie
Een heerlijke, relaxte wandeling met in dit jaargetijde overal fris groen blad en bundeltjes Larix. Fraaie landschappen en natuurlijk de prachtige dansende bomen met hier en daar zo'n prachtige, stoere, oude woudreus: de Douglas Spar.
Door Margriet Spanjaard

3 januari 2019   

Reactie
Zelfs op een grauwe winterdag een genot om te lopen- de grillige stammen van het Speulderbos kwamen des te mooier uit en in de stilte leek het heideveld des te groter.
Door Marielle

30 november 2018   

foto
Reactie
In elk jaargetij een mooie afwisselende wandeling. De lange lanen zijn kenmerkend voor dit van oorsprong oude productiebos. Lekker lang genieten dus. Nu ze hun blad verloren hebben komen de vormen van de dansende kromme bomen nog beter uit!
Door Wiebe de Bruin

30 augustus 2018   

foto
Reactie
Een mooie route over grote stille heide en oeroude bospaden. Goed beschreven route. Veel wildsporen, slechts één ree gezien. Is door brede goed bewandelbare paden ook een snelle route.
Door Marion en Fred

18 maart 2018   

foto
Reactie
Een mooie afwisselende wandeling die goed beschreven is. Bij het restaurant Boshuis Drie hebben we genoten van warme chocomelk en appeltaart. Jammer genoeg geen wild gezien.
Door Saskia en Jan

16 februari 2018   

foto
Reactie
Een fraaie route met voor elk wat wils. Statig bos (met zwijnen) aan het begin en einde van de route, (half)open landschap en heide in het tussendeel. Gevarieerde en mooie wandeling!
Door Marianne en Mieke

26 juli 2017   

foto
Reactie
Het Speulderbosch is een mooi bos met gekke bomen. Maar het tweede deel van de route is volgens mij toch het hoogtepunt; na nog geen 10 minuten wandelen over het Houtdorperveld is je hoofd al net zo leeg als de uitgestrekte vlakte voor je.
Door Wimke

Gelieve opnieuw in te loggen.

Beste
Vanwege verbeteringen in veiligheid dient u opnieuw in te loggen om de website volledig te kunnen gebruiken.

je bent ingelogd als:

Word Abonnee!

Voor slechts € 13,50 heb je een jaar lang toegang tot De Mooiste Routes! Gedetailleerde routebeschrijvingen, topografische kaarten en gpx-files.

Ik word abonnee!

Bestel een losse route

Heb je geen abonnement maar wil je wel op pad met deze route? Klik op de knop 'koop deze route'. Na betaling van € 2,50 heb je direct toegang tot de route en kun je op pad!

Op pad met je smartphone

Je kunt onze routes ook volgen met je smartphone als gps. Dat gaat eigenlijk heel eenvoudig. Wil je hier meer over weten?  Lees hier verder.


een moment geduld...

je bent niet ingelogd

Om de aanvullende informatie voor routes te kunnen bekijken, moet je eerst ingelogd zijn, of een geldig abonnement hebben voor toegang tot deze route.

Wil je abonnee worden? Klik dan op "meer informatie"