Tussen Vogelwater en Veenplas

wandelroute - 10 km of 18 km

Tussen Vogelwater en Veenplas is een onverharde, heel gevarieerde bos- en heidewandeling door het prachtige gebied Den Treek nabij Leusden. Langs het Vogelwater, een waar vogelparadijs, wandelt u naar de nieuwe natuur en de monumentale woonhuizen bij Schutterhoef. Vanaf hier gaat u via kleinere paden diagonaal over het landgoed naar het geaccidenteerde heidegebied de Treekerduinen. Vervolgens komt u bij de Veenplas waar bankjes uitnodigen om van de prachtige ligging te genieten. Tenslotte loopt u door een meer parkachtig deel langs het moeras Langeveen naar het oude verstuivingsgebied de Ringheuvels.

Bij de wandeling is het incidentele gebruik van ruiterpaden en enkele heel korte samenloopjes met mtb-routes niet te vermijden.

Praktische informatie

De route is per bus te bereiken. U stapt uit bij halte Schutterhoeflaan, Leusden.

Na ongeveer 10km kunt u even van de route afwijken voor een pleisterplaats, Pannenkoekenrestaurant Bergzicht, dagelijks geopend vanaf 11 uur.

De inkorting, die de noordelijke helft van de route volgt, was voorheen als zelfstandige route, Ringheuvels, beschikbaar.

Startpunt Tussen Vogelwater en Veenplas

P Den Treek, Waterlooweg
Waterlooweg 36
3892 RX Leusden

coördinaten: N52.11740 E5.37200
Met dank aan de routemaker(s) Jos Baardemans en aan de controleur(s) Guus van Boven.

31 reacties

22 augustus 2023   

foto
Reactie
Zeer afwisselende wandeling met bos, open stukken, heide en vooral een grote hoeveelheid leuke kruip-door sluip-door paadjes.
Dit is een terreinbeheerder met oog voor de wandelaar: geen boswegen maar verrassende doorsteekjes. Maximaal benutte route.
Door Guus

5 augustus 2023   

foto
Reactie
Mooie wandeling met bloeiende heide, heerlijke bossen en prachtige vennen. Bijna alleen maar zachte paden, veel vogels en heerlijk rustig. Horeca halverwege zeker de moeite waard. Ga hem lopen, aanrader!
Door Evert Jan

1 maart 2023   

foto
Reactie
Drukte van belang op de parkeerplaats, geen wonder, wie wil deze route nou niet lopen!? Op sommige (fantastische) eenmanspaadjes leek het wel zomer, zo groen! Volop zon en intens blauwe lucht, maar maart verraste ons ook met een laagje ijs :-)
Door Harm en Tiny

10 november 2022   

foto
Reactie
Bos, heide en vennen. Maar de details over planten en zwammen maken het speciaal. Ik maak altijd een verhaaltje (met foto's) over mijn dagtochten. Voor de liefhebber: https://www.jansiemonsma.nl/453473826
Door Jan Siemonsma

15 augustus 2022   

foto
Reactie
In de vroege ochtend van een dag tijdens de hittegolf genoten van de 10 km versie. Door de droogte was het zwaar lopen door mul zand, maar zeer de moeite waard.
Door Rob en Ien

17 mei 2022   

foto
Reactie
Wij zingen mee in het koor dat deze schitterende en afwisselende route (de 10 km variant) bezingt. En we dachten nog wel dat we Den Treek goed kenden!
Door C en A Daalder

28 februari 2022   

Reactie
Prachtige route!
Door G.J. Stolk

28 januari 2022   

Reactie
Gisteren, bij prachtig winterweer de verkorte route gevolgd. Leuke kleine paadjes. Een steeds veranderende omgeving. Heel aantrekkelijk. Dit is een absolute aanrader. Wij lopen deze route zeker nog wel een keer.
Door Bert

25 september 2021   

foto
Reactie
Wat een prachtige route! Ook al was het bewolkt, de gevarieerde kleuren groen waren bijzonder! De afwisseling van bos en heide, de bijzonder mooie eenmanspaadjes, dit is echt een aanrader! Met dank aan de maker!
Door Ria en Yvonne

9 juni 2021   

foto
Reactie
Sept '18 liepen we 'Ringheuvels'. Jammer dat die reacties zijn verwijderd nu de route onderdeel is geworden van deze route, maar hij is nog net zo prachtig! We zagen zelfs een kievit met twee jongen! Toen herfst, nu uitbundig zomers groen. Aanrader!!
Door Harm en Tiny

18 april 2021   

Reactie
Verrassende sluippaadjes en majesteitelijke beukenlanen. Beide "plassen" zijn echt bijzonder.
Door Jacqueline

19 oktober 2020   

foto
Reactie
Het wordt saai, maar kan niet anders gezegd worden: een route DMR waardig! Verrassend, avontuurlijk, veelzijdig. En perfect beschreven, met net dat beetje hulp die een wandelaar nodig heeft om onbekommerd te kunnen genieten. Ook een ringslang gezien.
Door Guus

15 oktober 2020   

foto
Reactie
Een bijzonder leuke en mooie herfstwandeling. Complimenten voor de routemaker om de wandeling met veel eenmanspaadjes, die soms verscholen liggen onder de herfstbladen, te beschrijven. Wij hebben genoten.
Door Bee en Suus

8 september 2020   

foto
Reactie
Met vrouw, dochter en kleinzoon van 2 jaar deze prachtige route gelopen. Met op een paar plaatsen bloeiende heide. Veel smalle eenmanspaadjes. Grote pluim voor de routemaker. Zelden zo'n mooie route gelopen. Van begin tot eind Schitterend!
Door Fam. M.F. Sinke

2 september 2020   

foto
Reactie
Wat een prachtige route. De paden, de heide, de bossen, alles was geweldig. Aanrader deze route, maar als de heide bloeit helemaal super.
Dank aan Jos Baardemans, de poolleider en routemaker.
Door Jan en Lucie

14 juni 2020   

foto
Reactie
Een prachtige wandeling door de afwisseling in bosgebied, maar ook omdat we in het begin van de wandeling al een ree met haar kalf zagen. Onderweg hadden we opnieuw geluk. Volgende keer gaan we misschien voor de 20 km.
Door Saskia en Jan

8 juni 2020   

foto
Reactie
Het begon al meteen goed met een roedel reeën, later nog een keer met een ree met kalf. Wat een mooie verbeterde route met veel eenvrouwspaadjes, moeras en vogelwaterparadijs met veel mooie insecten; we loved it! Dank aan de routemaker-veranderaar.
Door Hans en Els

21 mei 2020   

foto
Reactie
Prachtige route over onverharde paden, weg van de gebaande paden. Mooie eenmanspaadjes. Afwisselende natuur: bos, heide, moeras, meertjes en zand. Je bent echt 1 met de natuur. Heerlijk rustig. Wij hebben genoten.
Door Willy en Conny

15 juni 2019   

Reactie
Een heerlijke route. Ook een ringslang gezien. Wél was het intensief navigeren langs al die kronkelende paadjes. En werd je goed nat van de overhangende takken na een bui. Maar het is een bijzonder gebied.
Door Ilonka

26 april 2019   

foto
Reactie
Al zoveel mooie reacties en zeer terecht! Wat een wandeling! Die smalle paadjes, de rust, de kleuren, zandverstuiving, vogel- en veenplas. Prachtig licht op het gele riet en frisse groen en heel veel vogelgeluiden! Een mooie wandeling! Jos bedankt.
Door Thea Ackema

22 april 2019   

Reactie
Wat een leuke wandeling was dit. Struinen over eenmanspadjes die je zelf normaal niet zou vinden. Alleen maar natuur, mijn hond en ik hebben genoten. Ik heb de korte route gelopen omdat daar mijn hond mee mocht.
Door Franciska

8 maart 2019   

Reactie
Mooie afwisselende wandeling door bos, langs meertjes en door open velden, met een aantal karakteristieke huizen / gebouwen. Na circa 8 kilometer het eerste bankje met mooi weids uitzicht. Na circa 5 kilometer volgen nog een aantal bankjes.
Door Ben en Rien

1 maart 2019   

foto
Reactie
Wat een heerlijke wandeling! Ongelooflijk hoeveel leuke bospaadjes er in de route verwerkt zitten. Maar de lanen, de meertjes en het de heidevelden zorgen voor voldoende afwisseling. Goede horeca bij het startpunt.
Door Mieke en Foeke Jan

26 februari 2019   

foto
Reactie
Op deze "tropische" (19 graden) winterdag deze super mooie route gelopen. Het lijkt wel of alle leuke spannende paadjes in deze route verwerkt zijn. Vijf sterren meer dan waard.
Door Corrie en Gert

18 januari 2019   

foto
Reactie
Ook wij liepen eerder de bovenste ring; de onderste laat een andere indruk achter. Langs een paar eenmanspaadjes hoge taxusbomen, zeldzaam in ons land. Af en toe ook paden langs akkerland; leuk ter afwisseling. Onderste foto: ragfijn ijshaar.
Door Hans en Mirjam

3 november 2018   

foto
Reactie
Hoe stop je zoveel mogelijk 'genieten' in een perfect beschreven route? Als er één is die dat kan is het de routemaker van deze fantastische wandeling! In september hebben we het bovendeel gelopen (Ringheuvels) en nu dus het onderste deel... TOP!
Door Tiny en Harm

21 oktober 2018   

Reactie
Eerste dag van de herfstvakantie en in ieder geval het 1ste uur niemand tegen gekomen, wat een rust. Heerlijke wandeling, vooral voor de herfst, veel slingerpaadjes en prima beschrijving om deze te vinden. Komt in ons mapje Toppertjes!
Door Joke en Yvonne

7 oktober 2018   

foto
Reactie
Ja, super route! Veel leuke paadjes. Hebben de 9 km gedaan.
Door Hélène

28 september 2018   

foto
Reactie
Een zeer afwisselende route vol met leuke avontuurlijke slingerpaadjes. Onderweg al veel grote paddenstoelen en dat voor eind september. Cijfer 9,2!
Door Marlies

19 september 2018   

foto
Reactie
Wat een prachtige wandeling! Absolute aanrader. De vele eenmanspaadjes en de grote afwisseling in landschap maken dit een bijzondere tocht.
Door Ward

16 augustus 2018   

foto
Reactie
Een hele mooie wandeling over verrassende paden en paadjes op het Landgoed Den Treek-Henschoten. We hebben hier alle routes gelopen en werden nu verrast met nieuwe mooie stukjes van dit landgoed.
Door Marion en Fred

Gelieve opnieuw in te loggen.

Beste
Vanwege verbeteringen in veiligheid dient u opnieuw in te loggen om de website volledig te kunnen gebruiken.

je bent ingelogd als:

Word Abonnee!

Voor slechts € 13,50 heb je een jaar lang toegang tot De Mooiste Routes! Gedetailleerde routebeschrijvingen, topografische kaarten en gpx-files.

Ik word abonnee!

Bestel een losse route

Heb je geen abonnement maar wil je wel op pad met deze route? Klik op de knop 'koop deze route'. Na betaling van € 2,50 heb je direct toegang tot de route en kun je op pad!

Op pad met je smartphone

Je kunt onze routes ook volgen met je smartphone als gps. Dat gaat eigenlijk heel eenvoudig. Wil je hier meer over weten?  Lees hier verder.


een moment geduld...

je bent niet ingelogd

Om de aanvullende informatie voor routes te kunnen bekijken, moet je eerst ingelogd zijn, of een geldig abonnement hebben voor toegang tot deze route.

Wil je abonnee worden? Klik dan op "meer informatie"