Harns Stad an ut Wad

wandelroute - 9 km

Harns/Harlingen, gelegen aan Werelderfgoed de Waddenzee, is een van de oudste zeehavensteden van ons land. Het nautisch verleden en de bloeiende economie uit vervlogen jaren is overal terug te zien. Aan de prachtige pakhuizen met namen die aan verre oorden doen denken en de levendige binnenhavens met de traditionele schepen van de Bruine Vloot. Goede kans dat u de replica van het expeditieschip van zeevaarder Willem Barentz daar aantreft. Ook staat Harlingen in de top twintig van gemeenten met de meeste monumenten. De compacte binnenstad is bijna helemaal beschermd stadsgezicht, met talloze mooie gebouwen van zachtgele steen. Opvallend zijn de pittoreske stegen, het vele water, de talrijke witte bruggen en bruggetjes, de deftige deuren voorzien van bovenlichten met kunstig snijraam, de muurreclames van vroeger en de kunstuitingen en beelden van nu. En de Nieuwe Willemshaven mag ook niet ongenoemd blijven met een decor van varend erfgoed. In goed Harlingens: Must hier es kieke! oftewel Komt het allemaal zien!

Praktische informatie

Bij het startpunt kan gratis geparkeerd worden. Wanneer u met de trein reist stapt u uit bij Harlingen Haven.

In de binnenstad is aan de Bredeplaats en de Voorstraat ruimschoots gezellige horeca, waar u tijdens de wandeling verschillende keren langs komt. Na het voetpaadje onderlangs de dijk komen nog de volgende aan/op route naar het station of de parkeerplaats: Grandhotel Café Restaurant Zeezicht, Zuiderhaven 1, Grandcafé Promenade, Waddenpromenade 4, Proeflokaal Het Brouwdok, Nieuwe Willemskade 8 met z’n speciale bieren, daarnaast restaurant Jonas Harlingen en bijna aan het einde strandpaviljoen ’t Zilt. Allemaal met uitzicht op het water!

Gemeentemuseum Hannemahuis, gevestigd in een eind 18e eeuws koopmanshuis, is in de wandeling opgenomen en zeer de moeite waard. 's Zomers beelden van hedendaagse kunstenaars in de tuin. Neem uw museumkaart mee.
Op De Willemshaven is altijd iets te beleven. En voor wie niet genoeg heeft aan een dagje Harlingen of het ruime sop wil kiezen, in de stad zijn verschillende B&B’s waaronder heel bijzondere zoals slapen in een trechter, bovenin de vuurtoren of in de havenkraan.
Het ideële Zonnepontje Jonge Seun vaart voor een klein bedrag in de maanden april tot en met oktober een rondje door de haven. Opstappen op Willemsoord. Zijn de vlaggen gehesen op de Willemskade, de Zuiderpier of de Sassteiger, dan kunt u meevaren. Kijk voor de vaartijden op de site.
Meer weten over de Friese Zeehelden en de Admiraliteit Harlingen?

De stad heeft een aantrekkelijk evenementenprogramma waarvan de Vlootdag, het Straatfestival, de Visserijdagen en het bootjesfestijn Harlingen Ongeschut eruit springen. Zie hier voor het Evenementenprogramma.

Aangezien Harlingen direct aan zee ligt, wint een bezoek aan aantrekkelijkheid wanneer het een wat zonnige dag met niet te veel wind is.

Tip voor GPS gebruikers: neem de routebeschrijving mee voor de informatie over de bezienswaardigheden onderweg.

Startpunt Harns Stad an ut Wad

Parkeerterrein Waddenhal
Westerzeedijk 15
8862 PK Harlingen

coördinaten: N53.16860 E5.41761
Met dank aan de routemaker(s) Wiebe de Bruin en aan de controleur(s) Tiny Laan en Piet Laan.

2 reacties

5 april 2023   

foto
Reactie
Wat is deze Harlingen stadswandeling een heerlijke beleving. Fraaie monumenten, waterpartijen, havens, schepen en de vele historische gebouwen laten het verleden bij jezelf herleven. De weetjes zijn daarbij van extra meerwaarde. Bijzonder aanbevolen!
Door Piet en Tiny Laan

15 februari 2023   

foto
Reactie
Kom naar Harlingen en kijk je ogen uit. Dwalen door de prachtige straten en stegen. Wandelen langs de getijdehavens en flaneren over de promenade met uitzicht over de Waddenzee.
Door Quirinus Schouten

Gelieve opnieuw in te loggen.

Beste
Vanwege verbeteringen in veiligheid dient u opnieuw in te loggen om de website volledig te kunnen gebruiken.

je bent ingelogd als:

Word Abonnee!

Voor slechts € 13,50 heb je een jaar lang toegang tot De Mooiste Routes! Gedetailleerde routebeschrijvingen, topografische kaarten en gpx-files.

Ik word abonnee!

Bestel een losse route

Heb je geen abonnement maar wil je wel op pad met deze route? Klik op de knop 'koop deze route'. Na betaling van € 2,50 heb je direct toegang tot de route en kun je op pad!

Op pad met je smartphone

Je kunt onze routes ook volgen met je smartphone als gps. Dat gaat eigenlijk heel eenvoudig. Wil je hier meer over weten?  Lees hier verder.


een moment geduld...

je bent niet ingelogd

Om de aanvullende informatie voor routes te kunnen bekijken, moet je eerst ingelogd zijn, of een geldig abonnement hebben voor toegang tot deze route.

Wil je abonnee worden? Klik dan op "meer informatie"