Vestingstad Woerden

wandelroute - 7 km

Woerden is een vestingstad in de provincie Utrecht en ligt in het oosten van het Groene Hart. Tussen 1814 en 1989 viel Woerden onder de provincie Zuid-Holland. De rondwandeling toont u niet alleen het oude stadscentrum van Woerden maar leidt u ook door waterrijk groen waaronder het mooie Brediuspark. In 1372 kreeg Woerden stadsrechten. Alleen inwoners van de stad mochten vrij van tol in dat gebied reizen en alleen zij mochten in de stad handeldrijven. Begin jaren ’90 werd Woerden door marktonderzoekers gezien als gemiddelde locatie, geografisch maar ook de samenstelling van de bevolking was volgens hen een gemiddelde voor Nederland. Daarom is de Woerdense bevolking in 2004 gebruikt als testpanel voor de afronding op vijf eurocent bij contante betalingen. Ook werd er in 1990-1992 een proef gehouden met de ‘Chipcard’, een voorloper van de voormalige chipknip, waarmee in Woerdense winkels betaald kon worden. Het gebruik van de kaart bleek geen succes te zijn.

Praktische informatie

Komt u met de auto dan kunt u de auto gratis parkeren bij Basic Fit, Van Helvoortlaan 42, 3443AP Woerden. U pakt de route dan halverwege nummer 6 op.

In de stad zijn er diverse horecagelegenheden. Ongeveer 1km na de start komt u langs Gare Pompidou. In het Brediuspark kunt u neerstrijken bij Parkcafé Bredius.

Op het kerkplein wordt iedere zaterdag van half april tot half augustus van 11.00 tot 12.30 uur een authentieke kaasmarkt gehouden. Op de laatste zaterdag van de schoolvakantie van Midden-Nederland wordt een historische kaasmarkt gehouden. Veel mensen nemen de kans waar om in klederdracht te verschijnen.
Op de eerste woensdag na 20 oktober is er op het Kerkplein de Koeienmarkt.

Na 2km komt u langs Stadsmuseum Woerden.
Vergeet uw Museumkaart niet!

Volgt u de gps-route of de track van de route neem dan de beschrijving mee voor informatie over de bezienswaardigheden.

Startpunt Vestingstad Woerden

Station Woerden
Stationsplein Noord 6
3445 AD Woerden

coördinaten: N52.08500 E4.89262
Met dank aan de routemaker(s) Joha van den Honert en aan de controleur(s) Mieke Timmer.

3 reacties

6 juli 2024   

foto
Reactie
Verrassend leuke stadswandeling, met veel groen als toetje! Interessante weetjes worden in de heldere beschrijving gegeven. De vele watertjes in en om Woerden maakte het op deze stormachtige dag een afwisselende stadswandeling! Gewoon een keer doen!
Door Berreke

9 juni 2024   

foto
Reactie
Een wandeling met veel interessante weetjes over de stad Woerden. Het defensie verleden is nog duidelijk te zien. Een bezoekje aan het museum is de moeite waard. Veel groen op Landgoed Bredius met zijn mooie kruidentuin.
Door Mieke

24 juli 2023   

foto
Reactie
Heerlijke stadswandeling door het stadje Woerden. Genoten van alle mooie gebouwen, landgoederen, geschiedenis over het defensie-verleden, de Molen, het Kasteel en nog veel meer moois. Prachtig groen, veel water en vogels. Genoeg horeca om te rusten.
Door Evert Jan

Gelieve opnieuw in te loggen.

Beste
Vanwege verbeteringen in veiligheid dient u opnieuw in te loggen om de website volledig te kunnen gebruiken.

je bent ingelogd als:

Word Abonnee!

Voor slechts € 13,50 heb je een jaar lang toegang tot De Mooiste Routes! Gedetailleerde routebeschrijvingen, topografische kaarten en gpx-files.

Ik word abonnee!

Bestel een losse route

Heb je geen abonnement maar wil je wel op pad met deze route? Klik op de knop 'koop deze route'. Na betaling van € 2,50 heb je direct toegang tot de route en kun je op pad!

Op pad met je smartphone

Je kunt onze routes ook volgen met je smartphone als gps. Dat gaat eigenlijk heel eenvoudig. Wil je hier meer over weten?  Lees hier verder.


een moment geduld...

je bent niet ingelogd

Om de aanvullende informatie voor routes te kunnen bekijken, moet je eerst ingelogd zijn, of een geldig abonnement hebben voor toegang tot deze route.

Wil je abonnee worden? Klik dan op "meer informatie"