Wekeromse Zand

wandelroute - 8 km

Deze wandeling voert u over bos- en zandpaden door het Wekeromse Zand, een van de laatste actieve stuifzandgebieden van Noordwest-Europa. U moet flink klimmen en dalen door het mulle zand, maar u kunt onderweg bijkomen op een van de bankjes. Daar kunt u genieten van de prachtige vergezichten. Het Wekeromse Zand laat zich tijdens deze tocht dan ook echt van alle kanten zien. De kans is groot dat u wild tegenkomt. In dit gebied wonen reeën, moeflons en wilde zwijnen. Ook de vos en edelhert laten zich soms zien.

Praktische informatie

Aanrijroute: vanaf Ede neemt u de N304. Ga bij de tweede rotonde linksaf, Wekeromseweg richting Wekerom. Na 3km (Bord van Geldersch Landschap) gaat u links Immenweg op en gelijk rechts het zandpad op. Na 800m is de parkeerplaats aan uw linkerkant.
Vanaf Wekerom neemt u de Edeseweg. Net in de bosrand (Bord van Geldersch Landschap) gaat u rechts Immenweg op en gelijk weer rechts het zandpad op. Na 800m is de parkeerplaats aan uw linkerkant.

De route is per bus (lijn 107 of 651) bereikbaar vanaf halte La Vendula. De aanlooproute is circa 800m. Als u uit Ede komt loopt u een stukje terug en neemt het eerste weggetje naar rechts, verboden voor alle verkeer en doodlopende weg. Loop dit uit en u komt op de parkeerplaats.

Startpunt Wekeromse Zand

Parkeerplaats Wekeromse zand
Hoeverweg
6733 BH Wekerom

coördinaten: N52.09910 E5.69602
Met dank aan de routemaker(s) Peter de Graaf en aan de controleur(s) Ellen Kreeft.

12 reacties

4 januari 2024   

foto
Reactie
De route begon al meteen goed met een prachtig paadje over een kam. Verder heel veel zand natuurlijk. Gelukkig is het door alle regen van de afgelopen tijd iets steviger. Wat een prachtige uitzichten heb je tijdens deze wandeling. Echt genoten.
Door Ellen Kreeft

24 augustus 2021   

foto
Reactie
Libellen, verliefde kikkers, stijgen en dalen over de wal. Mooi! Maar we gingen vooral voor de bloeiende heide. En we krégen heide en hoe! Door de afwisseling met het zand kwam de kleur nog mooier tot z'n recht. Zelden zagen we hem zo intens paars!
Door Harm en Tiny

12 augustus 2021   

Reactie
Het Wekeromse zand staat terecht in het lijstje met de “juweeltjes”. Met ruim 8 km niet heel erg lang, maar door het zand en de ruiterpaden voelt het als een kilometer of 15. Zelden zo’n afwisseling meegemaakt op zo’n klein stukje. Prachtige tocht!
Door Twan

12 juli 2020   

Reactie
Prachtige route, wel pittig vanwege de ruiterpaden waar de route (deels) overheen gaat. Afwisselend met tussendoor graspaden, 2 vennetjes, en o.a. naaldbomen. De route voor driekwart gelopen, het laatste deel "overgestapt" op een andere route van DMR.
Door Anne-Marie

5 oktober 2019   

foto
Reactie
Mooie route door de vele vergezichten en de vele vliegenzwammen, maar ook zwaar door het mulle zand en de hoogteverschillen. Ook was de wandeling spannend door de vele onduidelijke wandelpaden, maar gelukkig hadden we de route op de Garmin staan.
Door Saskia en Jan

17 september 2019   

foto
Reactie
Mooie route met ondergaande zon en prachtige kleuren op de zandvlaktes. Op de Apeldoornseweg met de auto naar huis, een overstekende zwijnenfamilie gespot.
Door Marlies

17 augustus 2019   

Reactie
Prachtige route! Echt genoten. Grote velden heide stonden in bloei. Langs de route ook fantastische solitaire bomen. Erg verrast door de flinke zandverstuivingen, wallen en bosgebied. Echt een aanrader!
Door Yvonne Vissenberg

24 maart 2017   

foto
Reactie
Van alles te beleven op deze mooie wandeling: hoge stuifzandwallen, de zandverstuiving met prachtige vergezichten, karakteristiek gevormde grove dennen, heidekoeien en een in ijzer vormgegeven claim op het middelpunt van Nederland.
Door Gijs Bos

7 mei 2016   

foto
Reactie
Ons 'wild' bestond uit nestelende raven, koeien, een gaai en een boomklever, maar dat maakte de route zeker niet minder mooi! De hoge wal is een prachtig deel van deze mooie, pittige route. Veel indrukwekkende solitaire bomen!
Door Harm en Tiny

9 april 2016   

foto
Reactie
Wat een prachtige route. Zo divers. Korte maar zeer krachtige wandeling. Aanrader.
Door Tineke Fieggen

24 oktober 2015   

foto
Reactie
Vandaag deze zeer goed omschreven route gelopen. Prachtige route met hier en daar een klimmetje en sloffen door het mulle zand. Veel wildsporen en wildwissels. We hadden het geluk een kudde moeflons te zien.
Door Patricia

10 april 2015   

Reactie
Woensdag met mijn dochter deze prachtige wandeling gemaakt, vandaag met mijn man in de om gekeerde richting gelopen. Wat een mooi gebied, iedereen aan te raden, hoewel kort in kilometers toch een uitdaging.
Door Irene Slootjes

Gelieve opnieuw in te loggen.

Beste
Vanwege verbeteringen in veiligheid dient u opnieuw in te loggen om de website volledig te kunnen gebruiken.

je bent ingelogd als:

Word Abonnee!

Voor slechts € 13,50 heb je een jaar lang toegang tot De Mooiste Routes! Gedetailleerde routebeschrijvingen, topografische kaarten en gpx-files.

Ik word abonnee!

Bestel een losse route

Heb je geen abonnement maar wil je wel op pad met deze route? Klik op de knop 'koop deze route'. Na betaling van € 2,50 heb je direct toegang tot de route en kun je op pad!

Op pad met je smartphone

Je kunt onze routes ook volgen met je smartphone als gps. Dat gaat eigenlijk heel eenvoudig. Wil je hier meer over weten?  Lees hier verder.


een moment geduld...

je bent niet ingelogd

Om de aanvullende informatie voor routes te kunnen bekijken, moet je eerst ingelogd zijn, of een geldig abonnement hebben voor toegang tot deze route.

Wil je abonnee worden? Klik dan op "meer informatie"