Strabrechtse Heide

10 km of 16 km

Startpunt

Parkeerplaats Strabrechtse Heide
Heezerweg
5731 PT Mierlo

coördinaten: N51.41868 E5.60661

Introductie

Deze rondwandeling doorkruist de Strabrechtsche en Lieropsche Heide, die behoren tot de mooiste heidegebieden van Brabant. Zij vormen samen een natuurgebied van meer dan 2000ha. Op de droge plaatsen vindt u struikheide en jeneverbes, op de nattere plaatsen dopheide, pijpenstrootje, gagel en klokjesgentiaan. De vergrassing van de heide wordt tegengegaan door begrazing met een schaapskudde van de stichting het Kempische Heideschaap, beweiding door Schotse Hooglanders, maaien en plaggen.
In het heidegebied liggen een groot aantal vennen, waarvan het vogelrijke Beuven het meest bekend is. U vindt hier ook de prachtige vogelkijkhut van waaruit het gehele jaar veel vogels te zien zijn, waaronder grote zilverreiger, boomvalk, blauwborst, dodaars en zwarte zwaan. Incidenteel wordt zelfs de zeearend gespot.

Praktische informatie

De parkeerplaats Strabrechtse Heide ligt aan het einde van de Heezerweg in Mierlo. In uw navigatiesysteem Heezerweg 20 ingeven, vervolgens doorrijden (bij splitsing rechts aanhouden) tot over de snelweg.

Horeca De Hoijse Hoeve ligt ongeveer op de helft van de wandeling, is echter voorlopig gesloten. Raadpleeg internet voor de actuele situatie. Het Pastoorke van Moorsel ligt op twee derde. Het Pastoorke van Moorsel is buiten de zomerperiode beperkt geopend. Volg de link voor de openingstijden.

De wandeling gaat volledig over onverharde wegen en is daardoor zeer geschikt voor Nordic Walking.
Met dank aan de routemaker(s) René van den Elsen en aan de controleur(s) Sandra Kersbergen.

4 reacties

5 maart 2023   

foto
Reactie
Ook als de heide niet bloeit, een prachtige wandeling en een voorbeeld hoe Natuurmonumenten de natuurgebieden wil herstellen.
Door Sandra

22 april 2018   

foto
Reactie
Vandaag met 2 honden op pad om de kersverse ouders te ontlasten en wij met onze kersverse titel ons hoofd even leeg te lopen. Daar was deze tocht een hele mooie voor. Nog nooit vanuit deze kant de Strabrechtse heide bewandeld. Gewoon schitterend.
Door Hans en Mario

15 maart 2017   

Reactie
Dit is een hele mooie route met veel afwisseling van heidegebied en bossen. Zal in de juiste groeitijd van de heide nog veel mooier zijn dan nu het geval was.
Door Paul

24 april 2015   

foto
Reactie
Mooie wandelroute. Veel heide, bossen en vennen.
Voor de liefhebbers geweldig, maar wij houden van iets meer afwisseling. De routebeschrijving is perfect. Bedankt.
Door Johanna

Gelieve opnieuw in te loggen.

Beste
Vanwege verbeteringen in veiligheid dient u opnieuw in te loggen om de website volledig te kunnen gebruiken.

je bent ingelogd als:

Word Abonnee!

Voor slechts € 13,50 heb je een jaar lang toegang tot De Mooiste Routes! Gedetailleerde routebeschrijvingen, topografische kaarten en gpx-files.

Ik word abonnee!

Bestel een losse route

Heb je geen abonnement maar wil je wel op pad met deze route? Klik op de knop 'koop deze route'. Na betaling van € 2,50 heb je direct toegang tot de route en kun je op pad!

Op pad met je smartphone

Je kunt onze routes ook volgen met je smartphone als gps. Dat gaat eigenlijk heel eenvoudig. Wil je hier meer over weten?  Lees hier verder.


een moment geduld...

je bent niet ingelogd

Om de aanvullende informatie voor routes te kunnen bekijken, moet je eerst ingelogd zijn, of een geldig abonnement hebben voor toegang tot deze route.

Wil je abonnee worden? Klik dan op "meer informatie"