Molens rond Heerhugowaard

fietsroute - 51 km of 65 km

Bij deze fietstocht vol variatie worden veel knooppunten gebruikt. Op de kaart ziet de route eruit als een soort vlinder. Het achterlichaam wijst naar Heiloo. In de linkervleugel is het genieten van de polders, het gezellige dorp Bergen en het fietspad langs de voet van de hoge duinen naar Schoorl. Via recreatiegebied Geestmerambacht komt u in Broek op Langendijk. Daar is het keuzepunt voor de lange of de korte afstand.
De 51 kilometer tocht gaat door Heerhugowaard, hoewel de echte stad op afstand is. Het Park van Luna met de Stad van de Zon is een waterrijk stukje.
Kiest u voor de 65 kilometer dan toert u door het Duizend Eilandenrijk. Het stukje ten noorden van Heerhugowaard is wat minder. Maar daarna zijn in de rechtervleugel mooie, slingerende landweggetjes en dijkjes door de polders.
De route kwam al langs een aantal molens. Als de twee afstanden weer samen verdergaan, komen na de hoge Kerkbrug al snel de vier molens langs de Molenkade in Ouddorp in beeld. Via Alkmaar fietst u terug door het Heilooërbos en over Landgoed Nijenburg naar Heiloo.

Praktische informatie

Bij het startpunt is een groot gratis parkeertterrein. Gebruik voor uw navigatie Kennemerstraatweg 470, Heiloo. U rijdt langs de cafetaria Ypesteinerlaan in. Neem na de vluchtheuvels de afslag links langs het groene GGZ bord. Volg de pijl naar de P.
De route is eenvoudig op de te pakken vanaf NS station Heiloo. De aanrijroute staat boven de routebeschrijving.

U passeert langs de route regelmatig horecagelegenheden. Hieronder een paar aanraders.
Bij de start komt u direct langs de Keuken met Karakter. Dit restaurant met terras is, behalve op maandag, dagelijks geopend vanaf 10 uur.
In Bergen passeert u, vlak voor KP 48, Restaurant Bergen Binnen. Iets verderop ligt Duinvermaak.
In recreatiegebied Geestmerambacht vindt u Lovers & Hunters.
Bij Rustenburg kunt u terecht bij De Gouden Karper.
Op de terugweg ligt midden in het groen van de Alkmaarderhout Villa Zoethout.

Er wordt veel gebruik gemaakt van fietsknooppunten. Ze staan er allemaal, maar soms staat een richtingbordje aan de linkerkant als u het rechts verwacht. Of het is een beetje verstopt in het groen.

Startpunt Molens rond Heerhugowaard

Parkeerterrein GGZ
De Overtoom
1851 VR Heiloo

coördinaten: N52.59560 E4.70931
Met dank aan de routemaker(s) Mieke Timmer en aan de controleur(s) Sjaak Conijn.

1 reactie

6 juni 2024   

foto
Reactie
Met deze route heb ik veel oude molens gezien. Er zijn veel knooppunten gebruikt, hierdoor is de beschrijving ook eenvoudiger te volgen. Leuke, niet te drukke wegen langs akkers, de duinrand en door het bos.
Door Sjaak en Ank

Gelieve opnieuw in te loggen.

Beste
Vanwege verbeteringen in veiligheid dient u opnieuw in te loggen om de website volledig te kunnen gebruiken.

je bent ingelogd als:

Word Abonnee!

Voor slechts € 13,50 heb je een jaar lang toegang tot De Mooiste Routes! Gedetailleerde routebeschrijvingen, topografische kaarten en gpx-files.

Ik word abonnee!

Bestel een losse route

Heb je geen abonnement maar wil je wel op pad met deze route? Klik op de knop 'koop deze route'. Na betaling van € 2,50 heb je direct toegang tot de route en kun je op pad!

Op pad met je smartphone

Je kunt onze routes ook volgen met je smartphone als gps. Dat gaat eigenlijk heel eenvoudig. Wil je hier meer over weten?  Lees hier verder.


een moment geduld...

je bent niet ingelogd

Om de aanvullende informatie voor routes te kunnen bekijken, moet je eerst ingelogd zijn, of een geldig abonnement hebben voor toegang tot deze route.

Wil je abonnee worden? Klik dan op "meer informatie"