Hoge Heren

39 km of 46 km

Startpunt

TOP Amerongen
Burgwal 6
3958 ER Amerongen

coördinaten: N51.99820 E5.47342

Introductie

De fietsroute Hoge Heren brengt u aan beide zijden van de Rijn: aan de ene kant fietst u tussen de weilanden en de boomgaarden van de Noord-Betuwe, aan de andere kant gaat u door het coulisselandschap van de Kromme Rijn en de heuvels en bossen van de Utrechtse Heuvelrug. De veerpont zet u twee keer over. U begint met een rondje door het historische Amerongen en langs Kasteel Amerongen. Na de oversteek van de Nederrijn gaat het over een boerenweggetje naar Maurik. Vervolgens fietst u langs de Rijn over de, in het weekend soms drukke, dijk naar Wijk bij Duurstede. Langs de restanten van kasteel Duurstede bereikt u de gezellige Markt. Er is voldoende horeca om een aangename pauze te hebben. De landerijen van de Stichtse Lustwarande vormen het decor op het traject naar Doorn. Hier passeert u de verblijfplaats van de hoogste heer die in deze omgeving gewoond heeft, de Duitse keizer. Via de heuvels en bossen keert u terug naar het startpunt.

Praktische informatie

Enkele minuten na de start komt u langs Restaurant Buitenlust (geopend ma-do vanaf 12 uur, vr en za vanaf 11 uur en zo vanaf 10 uur). Onderweg komt u in Maurik langs Hier is 't "De Jong" (do-ma geopend vanaf 12 uur). In Wijk bij Duurstede heeft u keuze uit horeca op de Markt, of langs de Lek, De Graanschuur naast de molen, di-zo geopend vanaf 10 uur. In Doorn is horeca bij Parkhuys Rosarium, waar u dagelijks welkom bent vanaf 10 uur, of op het Dorpsplein.

Onderweg zijn Kasteel Amerongen en Huis Doorn een bezoek meer dan waard. Ook het bijzondere bomenmuseum Von Gimborn Arboretum ligt vrijwel aan de route en is een mooi uitstapje.

De ponten varen dagelijks vanaf 6 uur, op zon- en feestdagen vanaf 8 uur (Amerongen - Eck en Wiel) of 9 uur (Rijswijk - Wijk bij Duurstede). Zorg dat u voor de veerponten wat contant geld bij u hebt, pinnen is daar niet mogelijk.
Met dank aan de routemaker(s) Jos Baardemans en aan de controleur(s) Jan Verhagen en Marga Verhagen.

13 reacties

7 april 2024   

foto
Reactie
Prachtige route die door de aanpassing nog mooier geworden is. De fruitbomen beginnen langzaam in kleur te komen. Dat is dus echt genieten.
Door Marosa

23 april 2023   

Reactie
Prachtige afwisselende fietsroute waarbij het in deze tijd van het jaar genieten is van de bloesem. Wijk bij Duurstede erg leuk om een terrasje te pakken en wat een geweldig mooi fietspad tussen Leersum en Amerongen. Een dikke aanrader.
Door Patricia de Gruiter

17 juli 2022   

Reactie
Een prachtige route. Veel afwisseling. We hebben van alles gezien onderweg: door de bossen, langs het water, over de dijk, door Amerongen en Wijk bij Duurstede. Op zondag gefietst en de drukte viel mee. Echt een aanrader!
Door Marjan

21 augustus 2021   

foto
Reactie
Super mooie route met 4en gefietst, alle waren we enthousiast.
Afwisselend en leuke route afwijkend van de knooppunt routes; het was lekker rustig fietsen.
Dank aan de routemaker!
Door Lien

19 juni 2021   

foto
Reactie
Vandaag deze vernieuwde route gefietst. Bekend gebied, maar toch kwam ik op voor mij totaal onbekende wegen of paden. In Maurik was men druk de ravage van het noodweer van de avond ervoor op te ruimen. Al met al leuke dag gehad!
Door Ellen

7 juni 2021   

foto
Reactie
Ik mocht als eerste de vernieuwde Hoge Heren fietsen. Door het gebruik van twee ponten is de route nog aantrekkelijker geworden. Er is gelukkig wel een stuk op de dijk ingebleven. Amerongen en Wijk bij Duurstede zijn leuk om doorheen te fietsen.
Door Mieke

24 augustus 2020   

foto
Reactie
Schitterende tocht door afwisselend bos (met hoogteverschillen), rivierdijk, oude stadjes, akkers en langs kastelen. Met een wisselende Hollandse lucht als achtergrond. Top.
Door Joke en Jaap

2 juli 2020   

foto
Reactie
Mooie tocht door bossen en langs brede uitzichten. Afwisselend terrein. Hier en daar wat klimmetjes, het is immers een heuvelrug. Met wind tegen is het stukje over de Lekdijk minder comfortabel. Het weer maakte veel goed! Zeker een aanrader.
Door Aad van Dorp

26 juni 2018   

foto
Reactie
Heerlijk fietsend door de bossen. Bloeiend vingerhoedskruid en hier en door nog wat Erica. Volop bankjes om van het uitzicht te genieten. Kortom een aanrader deze fietstocht om te genieten van het vele natuurschoon.
Door Marosa

16 oktober 2017   

foto
Reactie
Even wat anders: Herfst. Eerst vers geploegde akkers met kleurende bosranden en later weids rivierenland waar nu nog gemaaid wordt. Daartussen de beslotenheid van oude rivierstadjes.
Door Hans Doorenbosch

9 mei 2016   

foto
Reactie
Nog nooit van het Let de Sligterpad gehoord? Ga dan deze route eens fietsen. Wat een leuk, lang pad door dit bosrijke gebied. Daarna over de dijk met de wind in de rug richting Wijk bij Duurstede. En dan terug naar Doorn. Een afwisselende fietstocht.
Door Mieke Timmer

21 april 2016   

foto
Reactie
In deze periode van het jaar fietsend door de bossen met het ontluikende groen van de bomen, afgewisseld met de uitbundige bloemenpracht van de krentenbomen, een plaatje. Ook de bloesem van de fruitbomen komt op deze tocht ruim in beeld. Hou je van kleur in het landschap, dan is het nu de tijd om deze route te rijden.
Door Marjan

5 juni 2015   

foto
Reactie
Een heel afwisselende tocht die je door een gevarieerd landschap voert. Mooie vergezichten vanaf de Rijndijk op de omringende omgeving. In het bos bleef een hertje nog even staan, zodat we een foto konden nemen en daarna ging het er snel vandoor.

Door Jan en Marga

Gelieve opnieuw in te loggen.

Beste
Vanwege verbeteringen in veiligheid dient u opnieuw in te loggen om de website volledig te kunnen gebruiken.

je bent ingelogd als:

Word Abonnee!

Voor slechts € 13,50 heb je een jaar lang toegang tot De Mooiste Routes! Gedetailleerde routebeschrijvingen, topografische kaarten en gpx-files.

Ik word abonnee!

Bestel een losse route

Heb je geen abonnement maar wil je wel op pad met deze route? Klik op de knop 'koop deze route'. Na betaling van € 2,50 heb je direct toegang tot de route en kun je op pad!

Op pad met je smartphone

Je kunt onze routes ook volgen met je smartphone als gps. Dat gaat eigenlijk heel eenvoudig. Wil je hier meer over weten?  Lees hier verder.


een moment geduld...

je bent niet ingelogd

Om de aanvullende informatie voor routes te kunnen bekijken, moet je eerst ingelogd zijn, of een geldig abonnement hebben voor toegang tot deze route.

Wil je abonnee worden? Klik dan op "meer informatie"