Hartje Haarlem

wandelroute - 9 km

Maak tijdens deze zwerftocht kennis met de goed bewaarde, historische binnenstad van Haarlem die in het rijke bezit is van ruim 1000 monumenten die ingeschreven zijn in het rijksmonumentenregister. Op het centrale plein, de Grote Markt, staan maar liefst 18 van deze monumentale gebouwen. Laat u betoveren door het beschermde stadsgezicht.
Wandel over de bolwerken, door het park met enorme villa´s, langs de grachten en het Spaarne, door straten waar ontelbare panden staan met een grote gevarieerdheid aan gevels. Heb oog voor detail! Verscholen achter zware toegangspoorten liggen vele hofjes. Bekijk de prachtige kerken en de vele monumentale gebouwen. Loop door de winkelstraatjes met bijzondere winkels. Aan restaurants en cafeetjes is geen gebrek. Trek er gerust een dag voor uit om volop van de stad te genieten.

Praktische informatie

Haarlem heeft een aantal musea waaronder het Frans Hals Museum. Wilt u een speciaal museum bezoeken, kijk dan vooraf naar de openingstijden.
Een aantal hofjes zijn te bezoeken van 10 - 17 uur. Veel hofjes zijn op zondag gesloten. Het Bruiningshofje en het Hofje van Guurtje de Waal ook op zaterdag.

Informatie over Haarlem

Tip voor gps gebruikers: neem de routebeschrijving mee voor de informatie over de bezienswaardigheden.

Startpunt Hartje Haarlem

NS station Haarlem
Stationsplein 11
2011 LR Haarlem

coördinaten: N52.38780 E4.63947
Met dank aan de routemaker(s) Mieke Timmer en aan de controleur(s) Agnes en Jan Disco.

12 reacties

12 februari 2024   

foto
Reactie
Prachtige route met voor mij veel onbekende leuke straten!
Door Ellen

12 november 2023   

foto
Reactie
Je wandelt kriskras door het hartje van Haarlem en ontdekt allemaal mooie plekjes: parken, monumentale gebouwen, hofjes, gevelstenen, grachten, mooie gevels, leuke winkelstraatjes en smalle steegjes. Het is een prachtige, afwisselende stadswandeling.
Door Jan en Agnes

24 november 2021   

Reactie
Wat een leuke afwisselende stadswandeling! Voor herhaling vatbaar, ook al om dan eens al die aparte winkeltjes van binnen te bekijken.
Door Conny

17 juni 2021   

foto
Reactie
Wat een fijne wandeling met een veelheid aan aansprekende bezienswaardigheden. Historische hofjes, aparte groene woonwijkjes en fraaie monumentale gebouwen. Maar ook natuurrijke parken en de statige Spaarne maken er deel van uit. Gewoon doen!
Door Tiny en Piet Laan

5 maart 2020   

foto
Reactie
Meest complete stadswandeling die we ooit gemaakt hebben. Boeiend van het begin tot het eind.Veel hofjes, heel verschillen,erg leuk. We misten een beschrijving van de Bakenesserkerk. Volop genoten, geen tijd meer voor musea. De volgende keer maar.
Door Jan en Lucie

22 november 2019   

foto
Reactie
Haarlem heeft alles in zich voor een geslaagde stadswandeling. Toch heeft deze route me op plekjes gebracht die ik als onbekende niet snel zou ontdekken. Als je uitgewandeld bent zijn er nog de mooie musea die zeker een bezoek waard zijn.
Door Joha van den Honert

21 januari 2019   

foto
Reactie
Zo vaak in Haarlem gedwaald en toch nog weer leuke nieuwe plekjes gezien. Wist ze niet, ging eraan voorbij of gewoon niet gezien. Deze stadswandeling Haarlem is geweldig leuk.
Door Thea Ackema

15 maart 2018   

foto
Reactie
Snipverkouden en dan toch (of juist dan) naar buiten: wandel een stadsroute want die is niet te lang en pauzeren kun je overal. We genoten van alle hofjes, oude straatjes én van lunchen in de Jopenkerk.
Door Mirjam

28 juli 2017   

Reactie
Met dank aan Piet Laan kwamen we op deze mooie site en werden we direct lid. Vandaag de prachtige tocht door Haarlem gelopen. Zeer afwisselend door park, mooie straatjes, Haarlemse hofjes, mooie gebouwen. Duidelijk beschreven en zinvolle info erbij.
Door Loes en Wil

26 mei 2017   

foto
Reactie
Haarlem is echt zo mooi als de introductie beloofde. Het was fantastisch weer en het stukje Haarlemmer Hout van de organisator Sjaak was heerlijk, met al die schaduw.
Door Ank de Graaff

17 december 2016   

foto
Reactie
Wat een leuke route. Je komt op plekken waar je nauwelijks weet van hebt. Vele hofjes en unieke straatjes. Normaal zou je hier nooit komen, maar Mieke heeft een prachtige wandeling gemaakt. Klasse!
Door Marjan

5 februari 2016   

Reactie
Haarlem is een hele mooie stad, voor mij een ontdekking, zeker met deze stadswandeling die alle mooie plekjes aandoet. Veel info over wat je ziet. Omdat je langs veel musea komt is de route heel goed te combineren met museumbezoek. Aanrader.
Door Lieke

Gelieve opnieuw in te loggen.

Beste
Vanwege verbeteringen in veiligheid dient u opnieuw in te loggen om de website volledig te kunnen gebruiken.

je bent ingelogd als:

Word Abonnee!

Voor slechts € 13,50 heb je een jaar lang toegang tot De Mooiste Routes! Gedetailleerde routebeschrijvingen, topografische kaarten en gpx-files.

Ik word abonnee!

Bestel een losse route

Heb je geen abonnement maar wil je wel op pad met deze route? Klik op de knop 'koop deze route'. Na betaling van € 2,50 heb je direct toegang tot de route en kun je op pad!

Op pad met je smartphone

Je kunt onze routes ook volgen met je smartphone als gps. Dat gaat eigenlijk heel eenvoudig. Wil je hier meer over weten?  Lees hier verder.


een moment geduld...

je bent niet ingelogd

Om de aanvullende informatie voor routes te kunnen bekijken, moet je eerst ingelogd zijn, of een geldig abonnement hebben voor toegang tot deze route.

Wil je abonnee worden? Klik dan op "meer informatie"