Mooie Nel

12 km of 18 km

Startpunt

NS station Haarlem Spaarnwoude
Laan van Decima 1
2031 CX Haarlem

coördinaten: N52.38290 E4.67114

Introductie

Tussen alle drukte van Haarlem en Amsterdam ligt een oase van rust en ruimte waar de natuur nog alle kansen krijgt. De wandelroute Mooie Nel laat u volop genieten van het Hollandse landschap met veenweiden, moerassen, dijken, bloemen, glinsterende plassen, rietpluimen, schapen, koeien en vogels. U komt twee maal door het pittoreske dorp Spaarndam, dat een beschermd dorpsgezicht heeft. Op het terras bij het sluisje is het goed toeven. Aan de route liggen twee forten en vele kazematten van de Stelling van Amsterdam. De wandeling gaat voornamelijk over rustige landweggetjes en fietspaden, maar ook over een kerkenpad dwars door de weilanden. En natuurlijk ontmoet u Mooie Nel.

Praktische informatie

Bent u met de auto, bij het station is voldoende gratis parkeergelegenheid.

Aan de route liggen verschillende horecagelegenheden. In Spaarndam passeert u Café Restaurant De Toerist en bij het sluisje kunt u terecht bij Café Spaarndam.
Aan de Westbroekplas ligt het trendy restaurant Villa Westend.
Fort bezuiden Spaarndam heeft ook horeca: Café Terras Fort Zuid.
Klik op de links voor de openingstijden.
Met dank aan de routemaker(s) Mieke Timmer en aan de controleur(s) Angeline Boef.

9 reacties

26 mei 2022   

Reactie
Mooie route! Waterrijk gebied. Spaarndam is een leuk dorp. Ik raad aan de route te lopen - vanwege het vele asfalt tussen open weilanden - op een niet al te warme dag.
Door Angeline

3 maart 2021   

foto
Reactie
Prachtige, interessante route. Niet alleen natuur, maar ook cultuur. In Spaardam een wijze palingroker en een Indonesisch zeilbootje. Voor de liefhebber een verslagje en foto's: https://www.jansiemonsma.nl/448768467
Door Jan Siemonsma

7 januari 2020   

foto
Reactie
Mooie wandeling, waar heel veel watervogels te zien zijn. Kers op de taart het dorpje Spaarndam, erg mooi.
Wel was het erg drassig, niet alleen op het stukje wat vermeld is, maar ook door het weiland. Vooral het laatste stuk. Maar erg de moeite waard.
Door Christien

21 september 2019   

Reactie
Het gebied waar je door heen wandelt is prachtig. Veel water en veel vogels, er is genoeg te zien. Nadeel van deze wandeling: veel asfalt dat je in een aantal gevallen ook nog moet delen met ander verkeer, oa auto's.
Door Bart

11 juli 2019   

foto
Reactie
Spaarndam, ik ken het al sinds mijn kindertijd. Jaren later bezocht ik er af en toe de jaarlijkse kunstmarkt. Vandaag wandelden we door de groene omgeving van het dorp; je moet blijkbaar 60+ worden om daar ook eens aan toe te komen.
Door Emmy en Mirjam

1 juni 2016   

foto
Reactie
Onder de rook van Haarlem, een prachtig stukje natuur rond Spaarndam en Spaarnwoude. Vergezichten, forten, groen langs de paden boordevol met bloemen en grassen. Al op de eerste 500 meter werden we getrakteerd op een sloot vol witte waterlelies!
Door Thea Ackema

13 mei 2016   

Reactie
In dit jaargetijde, mei, één en al pracht van bloeiende meidoorns, boterbloemen en fluitekruid. In een plas een kolonie kluten en een lepelaar. Grutto's in de lucht. En te midden van het weidse landschap een mooi plaatsje: Spaarndam.
Door Louis Verhaar en José Faassen

27 februari 2016   

Reactie
Een heerlijke wandeling op een mooie zonnige dag in februari. Er is een heerlijk rustplekje bij Café Spaarndam en je loopt voortdurend in een prachtig landschap tussen water en langs kleine dorpjes. In het voorjaar moet dat helemaal een lust zijn.
Door Loes en Theo van den Dool

17 april 2015   

foto
Reactie
Mooie interessante wandeling langs een stukje vd stelling. Het verharde karakter van de route deert niet. Lekker gepicknickt in de wei. Diversiteit aan verdedigingswerken. En leuke plaatsjes onderweg; Spaarndam is echt pittoresk.
Door Wiebe de Bruin

Gelieve opnieuw in te loggen.

Beste
Vanwege verbeteringen in veiligheid dient u opnieuw in te loggen om de website volledig te kunnen gebruiken.

je bent ingelogd als:

Word Abonnee!

Voor slechts € 13,50 heb je een jaar lang toegang tot De Mooiste Routes! Gedetailleerde routebeschrijvingen, topografische kaarten en gpx-files.

Ik word abonnee!

Bestel een losse route

Heb je geen abonnement maar wil je wel op pad met deze route? Klik op de knop 'koop deze route'. Na betaling van € 2,50 heb je direct toegang tot de route en kun je op pad!

Op pad met je smartphone

Je kunt onze routes ook volgen met je smartphone als gps. Dat gaat eigenlijk heel eenvoudig. Wil je hier meer over weten?  Lees hier verder.


een moment geduld...

je bent niet ingelogd

Om de aanvullende informatie voor routes te kunnen bekijken, moet je eerst ingelogd zijn, of een geldig abonnement hebben voor toegang tot deze route.

Wil je abonnee worden? Klik dan op "meer informatie"