De Del en de Speketers

16 km of 22 km

Startpunt

NS station Heerhugowaard
Handelsstraat 3
1704 AC Heerhugowaard

coördinaten: N52.67050 E4.82406

Introductie

Onder een wijd open hemel, gaat de helft van de voettocht over mooie groene grasdijken van eeuwenoude poldertjes.
Eerst maakt u kennis met de restanten van het zogenaamde Duizend Eilandenrijk, wanneer u over de grasdijk langs landschapsreservaat De Oosterdel wandelt. Daarna volgt u de 3 kilometer lange Dorpsstraat van Zuid- en Noord-Scharwoude met haar karakteristieke panden uit de bloeitijd van de tuinbouw. Bij het verlaten van Oudkarspel gaat de route in alle rust over de meanderende graskade van de polder Woudmeer naar Dirkshorn.
In het voorjaar is het genieten van het uitzicht over bollenvelden en weiden en in zomer en herfst ziet u de agrarische producten waar het gebied van de Langedijk zo om bekend is te velde staan: kool, kool en nog eens kool in verschillende kleuren. Na nog meer stille graspaden, een heuse Galgenkade, en een graskade met de ludieke naam Muggenburgerweg, bereikt u de groene buitenwijken van Schagen.

Praktische informatie

Het startpunt is bereikbaar met de trein en de bus: Heerhugowaard, bushalte NS station. Bij het NS station Heerhugowaard kan met de auto kosteloos geparkeerd worden op de P+R terreinen. Vanuit Schagen bent u met de trein in ongeveer 9 minuten terug in Heerhugowaard.

De wandeling komt het best tot haar recht van april tot november, wanneer de zon schijnt. Percelen kunnen met hekken of schrikdraad zijn afgesloten. Het pad is echter in het wandelnetwerk opgenomen, dus u mag het perceel betreden! Als de draad met een haak is vastgemaakt mag u die losmaken en weer terugplaatsen. Lukt dat niet dan is er de optie om onder schrikdraad door te kruipen of de draad met een kledingstuk of rugzak af te schermen, naar beneden te duwen en er overheen te stappen. Zelfs een pakje papieren zakdoekjes werkt, als er maar sprake is van isolatie.

In Heerhugowaard is bij het station horeca. In Schagen is horeca aan de gezellige Markt en nabij het station.
Restaurant De Burg, Dorpsstraat 571, Noord-Scharwoude is geopend voor de lunch op di t/m zo vanaf 11.30 uur. Ook bakkerij Jonker, Dorpsstraat 591 is een aangenaam rustpunt voor een kopje koffie met verse producten.
Toch nog even wachten, na 2,5km vindt u bij nummer 4 Café de Knip. Hier wordt vanaf 9 uur koffie, broodjes en een eenvoudige lunch geserveerd. Op maandag gesloten.

Wie 22km wat teveel van het goede vindt, kan na 16km in het centrum van Dirkshorn op de bus stappen. Bushalte Hornhoeve ligt op de route.
Met dank aan de routemaker(s) Wiebe de Bruin en aan de controleur(s) Piet Laan en Tiny Laan.

1 reactie

13 mei 2015   

Reactie
Een heerlijke tocht door Hollands landschap. Het stuk door Scharwoude is een beetje saai, maar daarna volgt de beloning.
Door Loes en Theo van den Dool

Gelieve opnieuw in te loggen.

Beste
Vanwege verbeteringen in veiligheid dient u opnieuw in te loggen om de website volledig te kunnen gebruiken.

je bent ingelogd als:

Word Abonnee!

Voor slechts € 13,50 heb je een jaar lang toegang tot De Mooiste Routes! Gedetailleerde routebeschrijvingen, topografische kaarten en gpx-files.

Ik word abonnee!

Bestel een losse route

Heb je geen abonnement maar wil je wel op pad met deze route? Klik op de knop 'koop deze route'. Na betaling van € 2,50 heb je direct toegang tot de route en kun je op pad!

Op pad met je smartphone

Je kunt onze routes ook volgen met je smartphone als gps. Dat gaat eigenlijk heel eenvoudig. Wil je hier meer over weten?  Lees hier verder.


een moment geduld...

je bent niet ingelogd

Om de aanvullende informatie voor routes te kunnen bekijken, moet je eerst ingelogd zijn, of een geldig abonnement hebben voor toegang tot deze route.

Wil je abonnee worden? Klik dan op "meer informatie"