Pingo's fan Egypte

wandelroute - 19 km

Nationaal Landschap de Noordelijke Friese Wouden valt op vanwege de vele houtwallen, meidoornhagen en elzensingels. Ze geven het landschap een kleinschalig en besloten karakter. Op de grens van dit landschap liggen de Centrale mieden. Ooit ontstaan door het afgraven van veengebieden voor turfwinning. Nú zijn de mieden mooie natte natuurgebieden en hooilanden waar voet- en laarzenpaden doorheen en langs lopen. In het gebied tussen Twijzel en Buitenpost bevindt zich ook een bijzonder aardkundig fenomeen, de pingo. Dit zijn min of meer ronde poelen met een glooiende aarden wal, daterend uit de laatste ijstijd. Nergens in Nederland zijn zoveel pingo's te vinden als in deze omgeving. Helaas liggen ze al eeuwen goed verborgen in het landschap, voor het merendeel inmiddels dichtgegroeid. Maar enkele overgebleven en herstelde exemplaren komt u op de wandeling tegen. Ontdek eens een ander Friesland dan het bekende terpen-, greiden- en merengebied!

Praktische informatie

De route is per trein en bus bereikbaar. Stap uit bij treinstation Buitenpost. De aanlooproute vanaf het station is 1 kilometer.

Circa 30% van de route is onverhard. Voor het andere gedeelte wandelt u over rustige fietspaden en landweggetjes door een bijzonder landschap met mooie natuurgebieden. Aanbevolen wordt om hoge wandelschoenen en een lange broek te dragen, dit omdat delen van de ondergrond drassig kunnen zijn en de graspaden minder vaak gemaaid worden. De mooiste tijd voor een landschapswandeling is wanneer het een wat zonnige dag is.

China Garden is elke dag geopend van 11.30 - 21.30 uur. Het Interieurcafé bij Pilat & Pilat, Tsjerkebuorren 40, Twyzel is open op do t/m za vanaf 11 - 17 uur.

Startpunt Pingo's fan Egypte

Carpoolplek bij China Garden
West 1A
9285 WB Buitenpost

coördinaten: N53.25150 E6.13247
Met dank aan de routemaker(s) Wiebe de Bruin en aan de controleur(s) Piet Laan en Tiny Laan.

2 reacties

28 mei 2023   

foto
Reactie
Heerlijk rustig op deze prachtige 1e Pinksterdag. Mooie wandeling. Alles flink in de bloei. Leuke, spannende smalle wandelpaadjes. Laarzenpaden zompig maar goed te doen. Helemaal TOP!!!
Door Ina van der Goot

20 augustus 2015   

foto
Reactie
Dit was een zeer interessante wandeling in een streek waar je het misschien niet verwacht. De "weetjes" waren erg leerzaam en het landschap boeide steeds weer. Hij is goed beschreven, dus aan de wandel!!
Door Jan en Henny Gorter

Gelieve opnieuw in te loggen.

Beste
Vanwege verbeteringen in veiligheid dient u opnieuw in te loggen om de website volledig te kunnen gebruiken.

je bent ingelogd als:

Word Abonnee!

Voor slechts € 13,50 heb je een jaar lang toegang tot De Mooiste Routes! Gedetailleerde routebeschrijvingen, topografische kaarten en gpx-files.

Ik word abonnee!

Bestel een losse route

Heb je geen abonnement maar wil je wel op pad met deze route? Klik op de knop 'koop deze route'. Na betaling van € 2,50 heb je direct toegang tot de route en kun je op pad!

Op pad met je smartphone

Je kunt onze routes ook volgen met je smartphone als gps. Dat gaat eigenlijk heel eenvoudig. Wil je hier meer over weten?  Lees hier verder.


een moment geduld...

je bent niet ingelogd

Om de aanvullende informatie voor routes te kunnen bekijken, moet je eerst ingelogd zijn, of een geldig abonnement hebben voor toegang tot deze route.

Wil je abonnee worden? Klik dan op "meer informatie"