Spoor Weg

wandelroute - 13 km

Het spoort niet meer van Scherpenzeel en Woudenberg naar Leusden. De bus speelt nu in deze regio een belangrijke rol. De wandeling Spoor Weg is een ‘van halte naar halte’ wandeling aan de lijn 80 verbinding van Scherpenzeel naar Leusden of andersom.

Van oudsher is de Gelderse Vallei een natte kom, ingeklemd tussen de twee stuwwallen van de Utrechtse Heuvelrug en de Veluwe. Het Valleikanaal zorgt nu voor de afwatering ervan. Eenmaal bij de Heiligenbergerbeek loopt u door een kleinschaliger landschap. U wandelt over enkele landgoederen, waaronder landgoed Scherpenzeel en landgoed De Boom in Woudenberg. De route ligt in de provincies Gelderland en Utrecht.
Tussen Scherpenzeel en Woudenberg bewandelt u trajecten van drie klompenpaden; Het Broekerpad, het Ouderhorsterpad en het Dashorsterpad.

De route gaat een flink deel over de dijk van een oud spoorwegtracé van Kesteren naar Amersfoort. Het circa drie kilometer lange traject van seinpost 38 tot HRC Schimmel in Woudenberg biedt fraaie uitzichten over het landschap. In Woudenberg stapt u over naar een traject langs het Valleikanaal dat in de Grebbelinie van betekenis was. Waar de Heiligerbergbeek uitstroomt in het Valleikanaal pikt u de spoordijk weer op tot een brugje, naar het landgoed De Boom bij Woudenberg, het laatste traject van de wandeling.

Praktische informatie

U start in Scherpenzeel nabij bushalte Kerk en eindigt bij bushalte de Mof nabij het gelijknamige restaurant in Leusden.

Trek stevige wandelschoenen aan, er zijn delen tussen Woudenberg en Leusden die behoorlijk modderig kunnen zijn.

Café Restaurant Prinsheerlijk bij het startpunt is van di t/m zo geopend vanaf 11:30 uur. Ongeveer halverwege komt u in Woudenberg langs Partycentrum Schimmel. Bij het eindpunt van de wandeling in Zuid-Leusden ligt Restaurant De Mof (beperkt open voor lunch en diner!)

Startpunt Spoor Weg

Café Restaurant Prinsheerlijk
Plein 1940 187
3925 JM Scherpenzeel

coördinaten: N52.08080 E5.49042
Met dank aan de routemaker(s) Peter Werkhoven en aan de controleur(s) Guus van Boven.

5 reacties

3 augustus 2021   

foto
Reactie
Erg mooie gevarieerde wandeling. Landgoed Scherpenzeel is prachtig en de klompenpaden ook erg leuk. Onderweg nog kaas gekocht bij een boerderij met kaasautomaat. Mooi uitzicht vanaf de grebbeliniedijk.
Door Ellen Koppendraaier

22 december 2018   

foto
Reactie
Ondanks het donkere weer was het een prachtige wandeling door een hoofdzakelijk agrarisch gebied met stukjes oud loofbos en beken. Doordat de wandeling veel over een oude spoordijk en de Grebbeliniedijk gaat geniet je van veel mooie vergezichten.
Door Rolf Zijlstra

23 mei 2017   

foto
Reactie
Zowel het begin- als eindpunt wordt gemarkeerd door statig hekwerk. Daartussen een aaneenschakeling van mooie wandelpaden. Hoogtepunt was de hoge waterliniedijk met oude eiken en acacia's en weids uitzicht over grasland met herkauwende koeien.
Door Gijs Bos

25 september 2015   

foto
Reactie
Meerdere klompenpaden mooi aan elkaar geregen tot een schitterende tocht langs het Valleikanaal en een oud spoorwegtracé. Na een langdurige regenperiode was het op de modderige stukken toch goed te doen.
Door Wimke

29 augustus 2015   

foto
Reactie
Een mooie lijnwandeling met verrassend fraaie stukjes Nederland. Laat de bus geen belemmering zijn, want die gaat om het half uur en op zondag om het uur.
Door Gert en Corrie

Gelieve opnieuw in te loggen.

Beste
Vanwege verbeteringen in veiligheid dient u opnieuw in te loggen om de website volledig te kunnen gebruiken.

je bent ingelogd als:

Word Abonnee!

Voor slechts € 13,50 heb je een jaar lang toegang tot De Mooiste Routes! Gedetailleerde routebeschrijvingen, topografische kaarten en gpx-files.

Ik word abonnee!

Bestel een losse route

Heb je geen abonnement maar wil je wel op pad met deze route? Klik op de knop 'koop deze route'. Na betaling van € 2,50 heb je direct toegang tot de route en kun je op pad!

Op pad met je smartphone

Je kunt onze routes ook volgen met je smartphone als gps. Dat gaat eigenlijk heel eenvoudig. Wil je hier meer over weten?  Lees hier verder.


een moment geduld...

je bent niet ingelogd

Om de aanvullende informatie voor routes te kunnen bekijken, moet je eerst ingelogd zijn, of een geldig abonnement hebben voor toegang tot deze route.

Wil je abonnee worden? Klik dan op "meer informatie"