Zandhaas

wandelroute - 14 km

Zandhaas is een pittige wandeling die u brengt van het pittoreske kerkdorp Kootwijk naar de schaapskooi van Hoog Buurlo en de indrukwekkende Kathedraal van Radio Kootwijk, het voormalige zendstation naar het toenmalige Nederlands-Indië.
U wandelt over het Kootwijkerzand, een van de grootste nog actieve zandverstuivingen van West Europa. De route is avontuurlijk omdat paden niet altijd herkenbaar zijn, vooral onder een sneeuwdek en over de soms desolate (zand)vlaktes.
Wandelen door het zandgebied is vermoeiend, maar de beloning is er dan ook naar. Van Staatsbosbeheer mag u op het zand gaan en staan waar u wilt. U moet wel uitkijken voor de begroeide delen waar de mossen niet heel erg gesteld zijn op wandelschoenen met grof profiel.
Op de terugweg banjert u over de zandbult De Dikke Bart naar Kootwijk. Met minder dan 300 inwoners trekt dit Veluwse dorp veel toeristen.


Praktische informatie

Het dorp Kootwijk heeft een brink bij een fraai kerkje, een picknickweide en twee aantrekkelijke horeca gelegenheden; Gasterij 't Hilletje en Pannenkoekenhuis De Brinkhof, de startplaats van deze wandeling. De openingstijden vindt u op de websites.

De wandeling Zandhaas is eind oktober 2022 in de plaats gekomen voor de route Zandvloed.

Startpunt Zandhaas

Pannenkoekenhuis De Brinkhof
Heetweg 2
3775 KA Kootwijk

coördinaten: N52.18490 E5.77015
Met dank aan de routemaker(s) Peter Werkhoven en aan de controleur(s) Janneke van de Bunt.

2 reacties

11 juni 2024   

foto
Reactie
Vier keer kletsnat geregend en telkens binnen 10 minuten door zon en wind weer opgedroogd. Maar wat een prachtige wandeling voor wie van een weids landschap houdt met indrukwekkende wolkenpartijen. In de bossen ook een groep wilde zwijnen gezien.
Door Ingeborg

7 maart 2024   

foto
Reactie
Heerlijke route met bos, hei, een schaapskooi, oude beuken en De Kathedraal van Radio Kootwijk. Maar het allermooiste vind ik het Kootwijkerzand. Gelukkig is de route ook te lopen tijdens het broedseizoen: hij gaat precies tussen de afsluitingen door!
Door Janneke

Gelieve opnieuw in te loggen.

Beste
Vanwege verbeteringen in veiligheid dient u opnieuw in te loggen om de website volledig te kunnen gebruiken.

je bent ingelogd als:

Word Abonnee!

Voor slechts € 13,50 heb je een jaar lang toegang tot De Mooiste Routes! Gedetailleerde routebeschrijvingen, topografische kaarten en gpx-files.

Ik word abonnee!

Bestel een losse route

Heb je geen abonnement maar wil je wel op pad met deze route? Klik op de knop 'koop deze route'. Na betaling van € 2,50 heb je direct toegang tot de route en kun je op pad!

Op pad met je smartphone

Je kunt onze routes ook volgen met je smartphone als gps. Dat gaat eigenlijk heel eenvoudig. Wil je hier meer over weten?  Lees hier verder.


een moment geduld...

je bent niet ingelogd

Om de aanvullende informatie voor routes te kunnen bekijken, moet je eerst ingelogd zijn, of een geldig abonnement hebben voor toegang tot deze route.

Wil je abonnee worden? Klik dan op "meer informatie"