Yn de Bouhoeke

18 km

Startpunt

Sixtuskerk
Tsjerk Hiddesstrjitte 7
8855 CA Sexbierum

coördinaten: N53.21910 E5.48397

Introductie

Met bijzondere aandacht voor historische aard- en bouwkundige monumenten gaat de wandeling door open akkerbouwlandschap, terpdorpjes en langs de Waddenzee, die UNESCO Werelderfgoed is.

Lang geleden lag Sexbierum aan de rand van een groot kweldergebied dat overging in de Waddenzee. Eb en vloed lieten slib en zand achter waardoor in de kwelder wallen ontstonden die in de loop der tijd werden opgehoogd tot terpen. Die kwelderwallen, lege terpen en terpdorpjes liggen nu als boeiende verhogingen in een weids en grootschalig landschap. Hier en daar agrarische bedrijfsbebouwing, een aantal overgebleven statige states van de vroegere Friese landadel, veel vruchtbaar akkerland en bovenal stilte en een aangename rust. Daarbij, een beetje extra kans op zon! Op de grens van land en water ligt nu een stoere zeedijk op deltahoogte. Bijna 3 km lang heeft u een weids uitzicht over landerijen en aan de andere kant de immer rusteloze Waddenzee,

Praktische informatie

Het startpunt is bereikbaar per bus. U stapt uit in Sexbierum, halte Tsjerk Hiddesstrjitte, tegenover de kerk.
De mooiste tijd voor een landschapswandeling is van half april tot november, wanneer het gewas op het veld staat en het een wat zonnige dag is. In het voorjaar zijn er zelfs hier en daar kleurige bollenvelden te zien. Bijna de helft van de route wandelt u over gras en halfverharde paadjes. Het andere deel gaat over fietspaden en rustige (land)weggetjes. Aangezien de kwelderwallen min of meer evenwijdig aan de kustlijn lopen, is ook de wegstructuur hiermee verbonden. Dit heeft tot gevolg dat de wandeling bestaat uit vrij lange rechte stukken. Maar hoe zou u anders kunnen kennis maken met oeroud uniek terpenlandschap aan het Wad en het terpdorpje Wijnaldum. Nadat u Sexbierum verlaat, loopt u circa 2 km over een vrijliggend fietspad langs de rijweg, onderdeel van de fameuze Slachtedijk, voordat u over een groene graskade verder gaat. In Wynaldum is op Tsjerkepaed 1 Archeologisch steumpunt Wynaldum vanaf eind april tot eind oktober open. De sleuteladressen staan achter het raam aangegeven.

Horecagelegenheid De Harmonie in Sexbierum is geopend op ma en zo vanaf 16 uur en op di t/m za vanaf 11 uur. Eventuele actuele openingstijden zijn op de deur aangeplakt, u komt er in het begin van de wandeling langs.
Met dank aan de routemaker(s) Wiebe de Bruin en aan de controleur(s) Piet Laan en Tiny Laan.

2 reacties

28 juli 2021   

foto
Reactie
Een mooie veelzijdige route, met onderweg herten, hazen en veel vlinders. Het historische dorp Wijnaldum, het wad en de verre einders geven de rust van een heerlijke wandeling.
Door Bernadette

11 mei 2019   

foto
Reactie
Een beetje "saaie" wandeling met veel rechte stukken maar er zijn altijd weer genietmomenten!!!
Door Ina van der Goot

Gelieve opnieuw in te loggen.

Beste
Vanwege verbeteringen in veiligheid dient u opnieuw in te loggen om de website volledig te kunnen gebruiken.

je bent ingelogd als:

Word Abonnee!

Voor slechts € 13,50 heb je een jaar lang toegang tot De Mooiste Routes! Gedetailleerde routebeschrijvingen, topografische kaarten en gpx-files.

Ik word abonnee!

Bestel een losse route

Heb je geen abonnement maar wil je wel op pad met deze route? Klik op de knop 'koop deze route'. Na betaling van € 2,50 heb je direct toegang tot de route en kun je op pad!

Op pad met je smartphone

Je kunt onze routes ook volgen met je smartphone als gps. Dat gaat eigenlijk heel eenvoudig. Wil je hier meer over weten?  Lees hier verder.


een moment geduld...

je bent niet ingelogd

Om de aanvullende informatie voor routes te kunnen bekijken, moet je eerst ingelogd zijn, of een geldig abonnement hebben voor toegang tot deze route.

Wil je abonnee worden? Klik dan op "meer informatie"