Turfvaart

10 km

Startpunt

Parkeerplaats De Bak
Ettensebaan 25 (300m voor nr 25)
4891 TG Rijsbergen

coördinaten: N51.52310 E4.65762

Introductie

Turfvaart is een rondwandeling door het schitterende natuurgebied Pannenhoef in West-Brabant. Het is de streek waar lang geleden het Turfschip van Breda zijn gebruikelijke lading haalde. Door de turfwinning ontstonden de moerassen en de natte hei. Het natuurbeheer werkt al een aantal jaren aan het herstel van beken, vaarten en vennen. In combinatie met de bossen van het landgoed en de begrazing van de open gebieden leverde dat een ongekend mooi stuk natuur op met prachtige vergezichten en een rijke flora en fauna.

Praktische informatie

De route start op parkeerplaats De Bak langs de Ettensebaan niet ver van huisnummer 25. Met behulp van de kaart kan ook op andere parkeerplaatsen begonnen worden.

Er is geen horeca onderweg, 's zomers vaak wel een ijscoman bij de zwarte schuur.
Met dank aan de routemaker(s) Jan van der Sman en aan de controleur(s) Niek Sanders.

10 reacties

31 augustus 2023   

foto
Reactie
Mooie wandeling door een gevarieerd gebied.
Door Niek Sanders

8 februari 2023   

foto
Reactie
Voor ons een 'gouwe ouwe' die nooit teleurstelt. Ook op deze zonnige winterdag met een beetje 'wit' en een vliesje ijs was er weer veel te genieten. Brandrode runderen, galloways, ijslandse pony's, een bankje in de zon en fijne stukken ruige natuur.
Door Harm en Tiny

15 mei 2022   

Reactie
Echt een prachtige route! We dachten dat het wel druk zou zijn op zo'n heerlijk mooie zomerse dag maar wat was het stil. Volop genoten van de vogels, de vele bloeiende rododendrons, de vergezichten en natuurlijk de vennen, de turfvaart... alles!
Door Myriam

29 november 2020   

foto
Reactie
Mooie en afwisselende route. Leuke omschrijving bijgevoegd als extraatjes. Een genot om te wandelen in deze omgeving.
Door Henny en Simone

29 april 2020   

Reactie
Waanzinnig mooie wandeling met een variëteit aan hoogtepunten. Het gebied voelt groots aan door de vele vergezichten. Aangenaam verrast door dit wandelgebied bij ons in de buurt. Aanrader!
Door Rene

8 juli 2018   

Reactie
Heel mooie route, bijna alles onverhard. Leuke kronkelpaadjes door het bos en over bruggetjes. Heerlijke wandeling en goede beschrijving.
Door Annemieke en Daan

21 januari 2018   

Reactie
Een prachtige route, maar hier en daar moeilijk begaanbaar vanwege de modder. Voor herhaling vatbaar, wanneer het iets minder nat is.
Door Annelies Leijgraaff

5 juli 2017   

foto
Reactie
Genieten van pootjebadende Schotse Hooglanders, foeragerende lepelaars, héél veel vlinders en een zonnebadende reiger. Maar de uitbundig bloeiende velden maakten van deze verrassende wandeling helemaal een feestje!
Door Tiny en Harm

13 november 2016   

Reactie
Een korte maar zeer mooie wandeling.
Door Flora

16 oktober 2016   

foto
Reactie
Op deze (laatste?) mooie zonnige dag in oktober genoten van een zeer gevarieerde wandeling. Voorzichtig komen de eerste herfstkleuren en paddenstoelen tevoorschijn. Het was genieten van begin tot eind.
Door Patrick van Kempen

Gelieve opnieuw in te loggen.

Beste
Vanwege verbeteringen in veiligheid dient u opnieuw in te loggen om de website volledig te kunnen gebruiken.

je bent ingelogd als:

Word Abonnee!

Voor slechts € 13,50 heb je een jaar lang toegang tot De Mooiste Routes! Gedetailleerde routebeschrijvingen, topografische kaarten en gpx-files.

Ik word abonnee!

Bestel een losse route

Heb je geen abonnement maar wil je wel op pad met deze route? Klik op de knop 'koop deze route'. Na betaling van € 2,50 heb je direct toegang tot de route en kun je op pad!

Op pad met je smartphone

Je kunt onze routes ook volgen met je smartphone als gps. Dat gaat eigenlijk heel eenvoudig. Wil je hier meer over weten?  Lees hier verder.


een moment geduld...

je bent niet ingelogd

Om de aanvullende informatie voor routes te kunnen bekijken, moet je eerst ingelogd zijn, of een geldig abonnement hebben voor toegang tot deze route.

Wil je abonnee worden? Klik dan op "meer informatie"