Wereld(s) Erfgoed

wandelroute - 17 km

Tijdens deze landschapswandeling maakt u kennis met UNESCO Werelderfgoed de Beemster en de geschiedenis achter de drooglegging daarvan, in een tijd dat de binnenmeren Purmer, Schermer en Beemster nog woeste wateren waren. Vanaf de zwierige Beemsterringdijk, nu eens bedekt met gras dan weer een rustig asfaltweggetje, heeft u weidse uitzichten over een uniek droogmakerijlandschap. In de Gouden Eeuw sprak men hier lyrisch over vanwege de symmetrie en harmonie van het inrichtingspatroon. Het langgerekte lint van het karakteristieke dijkdorp Beets gaat over in de groene oase van het laagveengebied de Beetskoog. Dit weilandtraject heeft een avontuurlijk overzetpontje over de Grote Waterling, en komt uit in het dijkdorp Oudendijk. Vanaf daar brengt een prachtig schelpenpad u door de weilanden van de oeroude polder Beschoot naar Grosthuizen. Een groen stukje Beemsterringdijk bekroont de wandeling terug naar het idyllisch startpunt aan het water.

Praktische informatie

Tijdens het broedseizoen van 15 maart tot 15 juni is deze route niet mogelijk.

Slimdijk 2 is het adres van Eetcafé Les Deux Ponts. Volg vanaf het café de borden met de tekst ‘Parkeerterrein van Eetcafé Les Deux Ponts’. Na de oversteek van het kanaal komt u bij de pilaar van TOP, het Toeristisch Overstap Punt.
De route is per bus te bereiken, uitstaphalte Het Hoog in Avenhorn. Buslijn 128 heeft een uursverbinding met treinstation Hoorn. Zie de aanlooproute boven de routebeschrijving. U pakt de wandeling dan 1km na het startpunt op.
Bij het startpunt vindt u Eetcafé Les Deux Ponts, van wo t/m ma geopend vanaf 10.30 uur. Op de route is in Grosthuizen Brasserie de Grost, open op vr t/m ma vanaf 11.30 uur. In Avenhorn vindt u nabij de bushalte Villa Groet uit Avenhorn, zeven dagen in de week geopend vanaf 11.30 uur.

Het grastraject door de Beetskoog kan bij overvloedige regenval tamelijk zompig zijn; trek daarom hoge waterdichte wandelschoenen aan. Na Beets kunt u vooral bij oostenwind even wat geluidsoverlast van de A7 ondervinden.
Van deze landschapswandeling geniet u meer met een zonnetje en goed weer!

Startpunt Wereld(s) Erfgoed

TOP Oudendijk
Slimdijk 2
1631 DB Oudendijk

coördinaten: N52.60350 E4.95944
Met dank aan de routemaker(s) Wiebe de Bruin en aan de controleur(s) Piet Laan en Tiny Laan.

1 reactie

20 augustus 2021   

foto
Reactie
Wat een verrijkende beleving deze unieke Werelderfgoed wandeling met diverse tastbare herinneringen aan een waterrijk verleden. Mede door de vele boeiende weetjes in de omschrijving was dit voor ons een aansprekende ervaring.
Door Piet en Tiny Laan

Gelieve opnieuw in te loggen.

Beste
Vanwege verbeteringen in veiligheid dient u opnieuw in te loggen om de website volledig te kunnen gebruiken.

je bent ingelogd als:

Word Abonnee!

Voor slechts € 13,50 heb je een jaar lang toegang tot De Mooiste Routes! Gedetailleerde routebeschrijvingen, topografische kaarten en gpx-files.

Ik word abonnee!

Bestel een losse route

Heb je geen abonnement maar wil je wel op pad met deze route? Klik op de knop 'koop deze route'. Na betaling van € 2,50 heb je direct toegang tot de route en kun je op pad!

Op pad met je smartphone

Je kunt onze routes ook volgen met je smartphone als gps. Dat gaat eigenlijk heel eenvoudig. Wil je hier meer over weten?  Lees hier verder.


een moment geduld...

je bent niet ingelogd

Om de aanvullende informatie voor routes te kunnen bekijken, moet je eerst ingelogd zijn, of een geldig abonnement hebben voor toegang tot deze route.

Wil je abonnee worden? Klik dan op "meer informatie"