Turf, het bruine goud

wandelroute - 12 km of 16 km

Deze wandeling voert u door een streek waar bijna vijf eeuwen lang turf is gestoken. Hier, rond Achtmaal, lag het centrum van de turfwinning. De eerste turfspade ging omstreeks het jaar 1250 de grond in. Op sommige plaatsen lag meer dan 5 meter 'bruin goud'. Dat de turfwinning voor werkgelegenheid, economische bloei en welvaart zorgde is tijdens de wandeling nog zichtbaar.
De laatste pleiten (turfschepen) voeren omstreeks 1750 naar Breda. Daarna ontstonden er woeste gronden, die later ontgonnen werden voor kleinschalige landbouw of veeteelt. Er ontstonden ook heidevelden en diverse landgoederen; enkelen daarvan doorkruist u tijdens deze wandeling.

Praktische informatie

Tip: menig navigatietoestel zal u, als u vanuit de richting Zundert komt, al op de Achtmaalseweg vragen om rechtsaf Roosendaalsebaan te nemen. Doe dit vooral niet! De doorgaande weg in het bos is namelijk verboden voor auto’s, vaak ook afgesloten en bij nat weer totaal onbegaanbaar. Rijd door totdat u in de bebouwde kom van Achtmaal bent en ga bij café den Thuur rechtsaf Buntweg op. In het bos aangekomen neemt u bij picknickplaats Het Praathuis rechtsaf Roosendaalsebaan.

Startpunt Turf, het bruine goud

Parkeerplaats Natuurmonumenten
Roosendaalsebaan 19
4885 KC Achtmaal

coördinaten: N51.46843 E4.57385
Met dank aan de routemaker(s) Rien Stuijts en aan de controleur(s) Niek Sanders.

14 reacties

3 april 2023   

foto
Reactie
Zeer mooie wandeling op een zonnige (wel koude!) dag.
Door de regen van de laatste dagen en de hoge waterstand is het soms wel nat en modderig. Hoog schoeisel is aan te raden.
Door Niek Sanders

2 maart 2023   

foto
Reactie
Prachtige, afwisselende wandeling. Landgoederen, akkergebied, vennen, bossen, heidevelden, theekoepels, statige landhuizen, tof restaurant; Henriëtte Roland Holst vergezelde ons en wij genoten op deze koude winterdag waarin de lente al tastbaar was.
Door Margreet

18 september 2022   

foto
Reactie
Mooie en afwisselende route. Veel zandpaden. In één van de theekoepels genoten van onze lunch. Op zondag was de winkel vd abdij helaas gesloten anders hadden we zeker een biertje gescoord.
Veel koeien en ook al aantal paddenstoelen onderweg. Leuk.
Door Sonja

22 november 2021   

foto
Reactie
'Goud' volop tijdens deze zonnige route! Bruine bladertapijten, nog volop gouden bladeren en pijpenstro, afgewisseld door mooie heide en groene weilanden met een schaapskudde, zwartbonte- en warmbruine jerseykoeien. Wat een fantastische combinatie!
Door Harm en Tiny

29 oktober 2019   

Reactie
Mooie afwisselende route met heide. akkers en bos.
Door Bert van der Knaap

20 oktober 2019   

Reactie
Schitterende route door bos, weiland en heide die echter in deze periode al was uitgebloeid. Maar wel prachtige herfstkleuren.
Door Jacques Nieuwstraten

29 maart 2018   

foto
Reactie
Wolken en zon, dus prachtige luchten boven heide en vennen. We koesterden ons in de zon op het bankje tegenover het Johannagraf. We zagen zelfs 'het beest van de modderpoel', maar nu voor eeuwig 'gevangen' in een boomstam. Wie weet zie je hem ook...
Door Harm en Tiny

28 februari 2018   

Reactie
Op een mooie zonnige winterdag met 5 graden vorst en veel wind deze route gelopen. Het is een prachtige landelijke route. Erg afwisselend met stukken bos, weilanden en een paar heidevelden. Nog twee reeën gespot. Op het eind nog een mooi kerkepaadje.
Door M.F. Sinke

6 juli 2017   

foto
Reactie
Zéér afwisselende route over goed te belopen paden. Bos, vennen, heide, weidevelden en cultuur. Een absolute aanrader.
Door Cees

26 maart 2017   

foto
Reactie
In deze omgeving al vaker gewandeld en steeds weer verrast door de mooie Buise Heide en de vele theekoepeltjes. Ook de verstilde ligging van het klooster is bijzonder.
Door Kees en Nicole

16 april 2016   

foto
Reactie
Wat een heerlijke wandeling en wat een variatie. Van A tot Z genoten.
Door Tineke Fieggen

23 april 2015   

foto
Reactie
Een hele mooie wandeling door voornamelijk open terrein, waardoor je een goede indruk krijgt van het Brabantse land. Wat opviel was dat het bijna overal heel rustig was en waar alleen de vogels het voor het zeggen hebben. Twee keer horeca onderweg.
Door Wimke

21 april 2015   

foto
Reactie
Een topwandeling over vrijwel uitsluitend onverharde paden. Heel veel variatie: bos, heide, vennetjes, theekoepeltjes en statige boerenhoeves; alles kom je tegen. En dan ook nog eens knusse horeca onderweg. Deze wandeling verveelt geen moment.
Door René

27 februari 2015   

foto
Reactie
Een route met alle ingrediënten voor een heerlijke wandeling. Heide, vennen, vliegdennen, tril- en doolhofzwammen, pijpenstro en beukenlanen. Na een bezoekje aan het klooster is het thuis nog lang nagenieten onder het genot van een Zundert Trappist.
Door Tiny en Harm van der Meer

Gelieve opnieuw in te loggen.

Beste
Vanwege verbeteringen in veiligheid dient u opnieuw in te loggen om de website volledig te kunnen gebruiken.

je bent ingelogd als:

Word Abonnee!

Voor slechts € 13,50 heb je een jaar lang toegang tot De Mooiste Routes! Gedetailleerde routebeschrijvingen, topografische kaarten en gpx-files.

Ik word abonnee!

Bestel een losse route

Heb je geen abonnement maar wil je wel op pad met deze route? Klik op de knop 'koop deze route'. Na betaling van € 2,50 heb je direct toegang tot de route en kun je op pad!

Op pad met je smartphone

Je kunt onze routes ook volgen met je smartphone als gps. Dat gaat eigenlijk heel eenvoudig. Wil je hier meer over weten?  Lees hier verder.


een moment geduld...

je bent niet ingelogd

Om de aanvullende informatie voor routes te kunnen bekijken, moet je eerst ingelogd zijn, of een geldig abonnement hebben voor toegang tot deze route.

Wil je abonnee worden? Klik dan op "meer informatie"