Boalsert oan é Middelsee

6 km of 16 km

Startpunt

P Plein 1455
Plein 1455 1
8701 EW Bolsward

coördinaten: N53.06400 E5.52006

Introductie

Bolsward aan de Middelzee. Begonnen als nederzetting op het raakvlak van twee zeearmen in een dynamisch getijdenlandschap groeide Bolsward uit tot een zeer welvarende handelsstad. Het grachtenstelsel, het Hoog Bolwerk en zo’n 150 monumenten met als Parel op de Kroon het schitterende stadhuis, getuigen nog van de rijkdom en het aanzien dat Bolsward in de 17e eeuw genoot. Geen wonder dat de hele binnenstad een beschermd stadsgezicht is. Door inpoldering van de zeearmen van de Middelzee kwam vruchtbare grond beschikbaar waarop veeteelt mogelijk werd. Nu ligt de stad weelderig in een oase van gras en kleine terpdorpen, genaamd De Greidhoeke. U geniet hiervan in het tussendeel van de route. Eerst kuiert u over het jaagpad langs de vaart naar Burgwerd, daarna volgt u de kronkelige wendingen van een weggetje op een oeroud dijkje alvorens u te verliezen in de oase van gras zelf, soms begeleid door nieuwsgierige koeien. Afsluitend doorkruist u opnieuw een deel van Bolsward om tenslotte aan het Marktplein na te mijmeren over al het moois dat u heeft gezien.

Praktische informatie

Bij het startpunt kan gratis geparkeerd worden. In de directe nabijheid van het startpunt ligt op de route de bushalte Laag Bolwerk. Tijdens de Kermis (Bolletongersdei, eerste weekend in oktober) is Plein 1455 niet beschikbaar).

De inkorting tot 6 km beperkt zich tot de historische binnenstad zelf. Zo houdt u meer tijd over voor het bekijken van de rijksmonumenten Martinikerk, Broerekerk of Sint Franciscusbasiliek, een bezoek aan Cultuurhistorisch centrum De Tiid, een rondvaart door de grachten en/of gezellig een terrasje pikken.

De Martinikerk is van september t/m april open van ma t/m vr van 12-16 uur en van mei t/m augustus op ma t/m vr van 10-16 uur en op za van 12-16 uur. Zie voor de openingstijden van de Broerekerk de site. De in een expressionistische art-decostijl gebouwde Sint Franciscus basiliek, Grote Dijlakker 7 is ma, di, do en vr van 9-17 uur open.
Voor de openingstijden van Cultuurhistorisch centrum De Tiid in het prachtige stadhuis, raadpleegt u de site. De museumkaart vanaf medio 2023 geldig.
In de maanden juli en augustus is er iedere maandag t/m vrijdag een gratis rondvaart met De Oliekoek om 14 uur.

Op Doniaweg 5 in Burchwert is de kleine landelijke Theetúntsje Selfhelp. De bezoeker kan zelf een vers kopje thee of koffie zetten, of frisdrank verkrijgen tegen een kleine vergoeding. In het stadhuis van Bolsward is horecagelegenheid Blend Bolsward open van di t/m zo van 10-18 uur. Bijna aan het einde van de wandeling vindt u aan het Marktplein restaurant De Wijnberg en Stadscafé Het Veerhuys. Een mooie plek om de wandeling aangenaam af te ronden.

In het Pinksterweekend is in en om de stad de Elfstedenfietstocht met bijkomende activiteiten; dan is het er behalve gezellig ook flink druk. Zie verder de Evenementenagenda.

Van een landschapswandeling geniet u meer met vee in de wei en een zonnetje erbij. Een verrekijker kan behulpzaam zijn.
Tip voor GPS gebruikers: neem de routebeschrijving mee voor de informatie over de bezienswaardigheden.
Met dank aan de routemaker(s) Wiebe de Bruin en aan de controleur(s) Tiny Laan en Piet Laan.

1 reactie

13 mei 2023   

foto
Reactie
De wandeling door en rond deze Friese stad is een regelrechte verrassing. Grachten en parken met fraai natuurschoon en de vele historische gebouwen zijn indrukwekkend. De trip door het buitengebied maakt de verrassing compleet. Van harte aanbevolen!
Door Tiny en Piet Laan

Gelieve opnieuw in te loggen.

Beste
Vanwege verbeteringen in veiligheid dient u opnieuw in te loggen om de website volledig te kunnen gebruiken.

je bent ingelogd als:

Word Abonnee!

Voor slechts € 13,50 heb je een jaar lang toegang tot De Mooiste Routes! Gedetailleerde routebeschrijvingen, topografische kaarten en gpx-files.

Ik word abonnee!

Bestel een losse route

Heb je geen abonnement maar wil je wel op pad met deze route? Klik op de knop 'koop deze route'. Na betaling van € 2,50 heb je direct toegang tot de route en kun je op pad!

Op pad met je smartphone

Je kunt onze routes ook volgen met je smartphone als gps. Dat gaat eigenlijk heel eenvoudig. Wil je hier meer over weten?  Lees hier verder.


een moment geduld...

je bent niet ingelogd

Om de aanvullende informatie voor routes te kunnen bekijken, moet je eerst ingelogd zijn, of een geldig abonnement hebben voor toegang tot deze route.

Wil je abonnee worden? Klik dan op "meer informatie"