Botten of Laarzen

12 km

Startpunt

Parkeerplaats Hoogstratensebaan
Hoogstratensebaan
5114 AL Castelre

coördinaten: N51.41975 E4.81685

Introductie

Botten of Laarzen is een grensoverschrijdende route. U passeert de landsgrens vaak zonder het echt te merken. De route is prachtig, maar u moet er rekening mee houden dat delen erg nat kunnen zijn, vandaar de naam Botten of Laarzen (botten = vlaams voor laarzen). Houd dus rekening met uw schoeisel.
Het landschap is afwisselend: het natte beekdal van Het Merkske, de statige bossen van Wortel Kolonie en ook nog een stukje heide. In Wortel Kolonie werden tot in de jaren tachtig landlopers gehuisvest. Op de route passeert u het kerkhof waar velen, soms naamloos, zijn begraven.
In maart 2022 is de route aangepast en is de lange versie komen te vervallen.

Praktische informatie

Rijdt u via Minderhout let dan goed op dat u de afslag bij de kerk niet mist. Het verbodsbord dat aangeeft dat linksaf verboden is, geldt niet voor personenauto’s. Buiten het dorp bereikt u de parkeerplaats door na het passeren van de GSM mast bij het begin van het bos aan de linkerkant scherp rechtsaf te draaien.
U komt in Wortel Kolonie langs Educatiecentrum De Klapekster. Circa 100m verder is Den Bayerd waar personeel met een handicap werkt.
Zoals eerder vermeld, de route gaat door een (soms) erg nat gebied, dat heeft als nadeel dat er in sommige periodes vliegen en muggen kunnen zitten. In erg natte periodes kan het pad langs het Merkske afgesloten zijn. U kunt dit checken op visit brabant.com, zoek naar traject 97-98.
Met dank aan de routemaker(s) Angela Roovers en aan de controleur(s) Paul Pilgram.

6 reacties

9 juni 2021   

Reactie
Vooral het eerste deel van de route is ronduit spectaculair. Ook het laatste deel is prachtig, mooie bossen en bomenlanen. Het middelste deel, de "verlenging" is iets gewoner: landbouwpaden en wat meer asfalt. Al met al is dit een prachtige route!!
Door Annemiek Wilmink

16 april 2021   

Reactie
Prachtige omgeving, diverse paden. Zeker een aanrader!
Door Veerle

7 november 2020   

Reactie
Prachtige afwisselende route. Een stukje van de geschiedenis geleerd. Vanwege het hele mooie weer, was het vrij druk.
Door Anita

24 mei 2015   

Reactie
Wij zijn gestart voor een korte route vanaf Castelhoeve. Meteen rechtsaf en je komt al snel in een prachtig afwisselend voor ons zeer mooi gebied. Later wel even mul zand en wat verharde wegen maar dat compenseert gelijk het volgende gebied. Topper.
Door Smikkelvos

24 mei 2015   

Reactie
Op een zonnige pinksterdag volgden we deze route. Vooral het beekdal van het Merkske is heel mooi! Uitbundig bloeiende lentebloemen kleuren dit gebied, met op de achtergrond een mooi vogelconcert! Sinds kort zijn er knuppelpaden aangelegd.
Door May

23 maart 2015   

Reactie
Heerlijke wandeling door soms nog nat gebied. Vooral langs het beekje aan het begin. Maar oh zo de moeite waard. Het is er schitterend. Het was er rustig en daardoor kun je volop genieten van het begin van de lente die al goed te zien is.
Door Nico en Corry

Gelieve opnieuw in te loggen.

Beste
Vanwege verbeteringen in veiligheid dient u opnieuw in te loggen om de website volledig te kunnen gebruiken.

je bent ingelogd als:

Word Abonnee!

Voor slechts € 13,50 heb je een jaar lang toegang tot De Mooiste Routes! Gedetailleerde routebeschrijvingen, topografische kaarten en gpx-files.

Ik word abonnee!

Bestel een losse route

Heb je geen abonnement maar wil je wel op pad met deze route? Klik op de knop 'koop deze route'. Na betaling van € 2,50 heb je direct toegang tot de route en kun je op pad!

Op pad met je smartphone

Je kunt onze routes ook volgen met je smartphone als gps. Dat gaat eigenlijk heel eenvoudig. Wil je hier meer over weten?  Lees hier verder.


een moment geduld...

je bent niet ingelogd

Om de aanvullende informatie voor routes te kunnen bekijken, moet je eerst ingelogd zijn, of een geldig abonnement hebben voor toegang tot deze route.

Wil je abonnee worden? Klik dan op "meer informatie"