Kaaptocht

10 km

Startpunt

Châlet Helenaheuvel
St. Helenalaan 2
3941 EH Doorn

coördinaten: N52.04550 E5.35311

Introductie

Kaaptocht is een afwisselende wandeling door de Kaapse Bossen. De naam Kaapse bossen is omstreeks 1752 gegeven door Hendrik van Swellengrebel, in de V.O.C. tijd de gouverneur van de Kaapkolonie in Zuid Afrika. De wandeling voert u over onverharde paden en mooie lanen van de landgoederen Huis te Maarn, De Ruiterberg en Sandenburg. Halverwege passeert u het recreatiegebied het Doornse Gat. Via de oude Postweg aan de zuidkant van de Heuvelrug keert u weer terug naar de heuvels van de Kaapse Bossen. Een gebied met veel eikenhakhout percelen en brede beukenlanen. Over het heideveldje bij de zandverstuiving keert u terug naar Châlet Helenaheuvel.

Praktische informatie

Het startpunt is bereikbaar per bus. Uitstaphalte Maarten Maartenshuis.
Ook kunt u starten bij de parkeerplaats Groene Entree Kaapse Bossen, bij bushalte Kaap Doorn.

De parkeerplaats bij Châlet Helenaheuvel is gratis. Op drukke dagen is deze kleine parkeerplaats veelal vol. U kunt dan parkeren bij Landgoed Zonheuvel, waarvandaan u in ongeveer 300m naar het startpunt loopt.
Ook bij de Groene Entree Kaapse Bossen is voldoende parkeerruimte.

Bij het startpunt kunt u genieten van het mooie terras van Châlet Helenaheuvel, geopend di-zo vanaf 10 uur.
Op 150m van de route ligt Het Wapen van Sandenburg, klik voor de openingstijden op de link.
Met dank aan de routemaker(s) Fred den Hertog en Marion den Hertog en aan de controleur(s) Nico van Didden.

8 reacties

26 februari 2021   

foto
Reactie
Mooie en gevarieerde route. De moeite waard om nog eens te lopen in een ander seizoen. Zou de rhododendrons en heide wel in bloei willen zien. Nog een eekhoorn gezien.
Door Fotofreaky

31 oktober 2020   

Reactie
Vandaag deze hele mooie, fijne wandeling gelopen. Het was heerlijk wandelweer en dat was te merken. Op sommige stukken was het behoorlijk druk met andere wandelaars. Maar gelukkig gingen we steeds snel weer de veel rustigere paden op. Fijn!
Door Myriam

11 januari 2020   

foto
Reactie
Hoe verrassend kan een route zijn als je denkt dat je die omgeving al kent als je broekzak! Nieuwe paadjes, machtige bomen, prachtige heide en GROEN! Wat een mos! Pluim voor de routemaker. Lopen hem zeker weer als de rododendron of de heide bloeit!
Door Harm en Tiny

23 november 2019   

Reactie
Prachtige beuken route. Glooiend. Lekker wandelweer. Bij landgoed Ruitenberg een leuk heksenhuisje gezien.
Door Jos Bouma

22 oktober 2019   

Reactie
Genoten! Mooie route door de Kaapse bossen met voldoende afwisseling. Deze wandeling is aan het eind van de zomer ook mooi denk ik wanneer de heide in bloei staat. Routebeschrijving perfect!
Door Franciska

20 mei 2018   

foto
Reactie
Een mooie afwisselende wandeling die goed beschreven is. Onderweg kom je langs mooie landhuizen en paarse rododendrons die op dit moment nog in bloei staan. Bij het chalet Helenaheuvel hebben we genoten van een versnapering.
Door Saskia en JAn

2 mei 2018   

foto
Reactie
Mooie compacte route. Bos met verschillende boomsoorten, afgewisseld met open velden en landhuizen. Leuke gesprekken met mensen en vogels en bomen. Lekker weer zorgde voor opperbeste stemming. Het NM-chalet is prettige start en finish.
Door Liesbeth en Freek

3 april 2018   

foto
Reactie
Een mooie, korte wandeling door de Kaapse Bossen. Je krijgt een goed beeld van de gevarieerdheid van dit gebied. Twee reeën gespot. En Helenaheuvel is een mooie plek om na te genieten.
Door Jos

Gelieve opnieuw in te loggen.

Beste
Vanwege verbeteringen in veiligheid dient u opnieuw in te loggen om de website volledig te kunnen gebruiken.

je bent ingelogd als:

Word Abonnee!

Voor slechts € 13,50 heb je een jaar lang toegang tot De Mooiste Routes! Gedetailleerde routebeschrijvingen, topografische kaarten en gpx-files.

Ik word abonnee!

Bestel een losse route

Heb je geen abonnement maar wil je wel op pad met deze route? Klik op de knop 'koop deze route'. Na betaling van € 2,50 heb je direct toegang tot de route en kun je op pad!

Op pad met je smartphone

Je kunt onze routes ook volgen met je smartphone als gps. Dat gaat eigenlijk heel eenvoudig. Wil je hier meer over weten?  Lees hier verder.


een moment geduld...

je bent niet ingelogd

Om de aanvullende informatie voor routes te kunnen bekijken, moet je eerst ingelogd zijn, of een geldig abonnement hebben voor toegang tot deze route.

Wil je abonnee worden? Klik dan op "meer informatie"