Veluws verleden

wandelroute - 37 km

Deze tweedaagse wandeling biedt niet alleen prachtige heide en bossen, maar ook een spannende tocht over de Sahara van Nederland: het Kootwijkerzand, de grootste nog actieve zandverstuiving van West-Europa. De route is avontuurlijk omdat paden niet altijd duidelijk herkenbaar zijn, vooral onder een sneeuwdek en over de soms desolate (zand)vlaktes. Wandelen door het gebied is vermoeiend en soms zijn er pittige hoogteverschillen, maar de beloning is er dan ook naar. Van Staatsbosbeheer mag u op het zand gaan en staan waar u wilt. U moet wel uitkijken voor de begroeide delen waar de mossen niet heel erg gesteld zijn op wandelschoenen met grof profiel.

De eerste dag komt u via de Koppelsprengen na ongeveer 2,5km bij Bospaviljoen 't Leesten. Hier kunt u terecht voor informatie over de natuur en de recreatiemogelijkheden op de Veluwe.
Vervolgens voert deze afwisselende wandeling u door prachtige lanen en over geheimzinnig kronkelende bospaadjes. Via de uitgestrekte hei wandelt u naar de oude schaapskooi van Hoog Buurlo. Daarna heeft u een eerste kennismaking met het Kootwijkerzand. Na 20km komt u in het dorp Kootwijk.

Dag 2 is 17km lang
Over de zandvlakte, die een dorp overstoof, volgt u een lang, maar zeer afwisselend pad naar het gehucht Hoog Buurlo. U voelt u een pelgrim op weg naar ...

Praktische informatie

OV-reizigers: neem vanaf NS station Apeldoorn bus 108 richting Ede (1x per uur). Stap uit bij halte De Cantharel. Loop in de rijrichting van de bus over de parallelweg naar Van der Valk hotel de Cantharel.

In Kootwijk vindt u: Pannenkoekenhuis de Brinkhof.
Overnachtingsmogelijkheden: in Kootwijk Gasterij Restaurant 't Hilletje. Circa 400m verderop ligt B&B Het Boveneind. De overnachting kunt u zelf regelen.

Startpunt Veluws verleden

Van der Valk hotel de Cantharel
Van Golsteinlaan 20
7339 GT Apeldoorn

coördinaten: N52.17800 E5.91248
Met dank aan de routemaker(s) Kees en Hanneke Nipius en Peter Werkhoven en aan de controleur(s) Peter Werkhoven.

8 reacties

20 februari 2021   

foto
Reactie
Deze prachtige tweedaagse wandeling hebben wij in drie etappes gelopen. Het is volop genieten vooral op deze mooie lentedag. En als je dan ook nog langs het kerkje komt waar we 43 jaar geleden getrouwd zijn dan moet je wel 5 sterren geven.
Door Lenny en Hans Beumer

23 oktober 2019   

foto
Reactie
Eindelijk was het weer goed om deze 2 daagse te wandelen. Een geweldige rustige wandeling. Veel gezien, bos, vergrasde heidevelden, de zandverstuiving, moeilijk begaanbare ruiterpaden, beukenlanen, radio Kootwijk, schaapskooien en picknickplaats.
Door Ank de Graaff

24 april 2019   

Reactie
Prachtige tweedaagse door zeer gevarieerde landschappen. Op dinsdag en woensdag in de meivakantie vrijwel geen mens tegengekomen.
Door Paul Hulsman

29 maart 2019   

foto
Reactie
Experiment geslaagd! We hebben deze tweedaagse Veluws Verleden met een wandelpool van 7 deelnemers gelopen. Twee dagen genoten van deze prachtige route, van de gezelligheid met elkaar en van het mooie weer.
Door Mieke Timmer

28 maart 2019   

Reactie
Heerlijk gewandeld door een mooi gebied op de Veluwe, o.a. langs Radio Kootwijk, toch wel een monument uit een bepaalde tijd. Fijn gezelschap en mooi weer. Jammer dat de heide zo grotendeels vergrast is.
Door Anne de Wit

28 maart 2019   

foto
Reactie
Een heerlijke wandeling met zeer gevarieerd natuur-landschap. Bos, zandvlaktes, beekjes, de mooiste tonderzwammen in groten getale. De vreemdste boomstronken en afgestorven stammen. Een aanrader, zeker als pool met een aantal gezellige mensen.
Door Margriet Spanjaard

16 oktober 2018   

foto
Reactie
Op zomerse herfstdagen deze vrijwel onverharde tweedaagse gelopen: statige beukenlanen, eikenbossen, heide en zandverstuiving. Prachtig! Wij liepen eerst 'dag twee' van de route, met overnachting in De Cantharel. De volgende dag terug naar Kootwijk.
Door Marianne en Mieke

9 november 2015   

Reactie
Hele mooie omgeving!
Door Mieke en Carla

Gelieve opnieuw in te loggen.

Beste
Vanwege verbeteringen in veiligheid dient u opnieuw in te loggen om de website volledig te kunnen gebruiken.

je bent ingelogd als:

Word Abonnee!

Voor slechts € 13,50 heb je een jaar lang toegang tot De Mooiste Routes! Gedetailleerde routebeschrijvingen, topografische kaarten en gpx-files.

Ik word abonnee!

Bestel een losse route

Heb je geen abonnement maar wil je wel op pad met deze route? Klik op de knop 'koop deze route'. Na betaling van € 2,50 heb je direct toegang tot de route en kun je op pad!

Op pad met je smartphone

Je kunt onze routes ook volgen met je smartphone als gps. Dat gaat eigenlijk heel eenvoudig. Wil je hier meer over weten?  Lees hier verder.


een moment geduld...

je bent niet ingelogd

Om de aanvullende informatie voor routes te kunnen bekijken, moet je eerst ingelogd zijn, of een geldig abonnement hebben voor toegang tot deze route.

Wil je abonnee worden? Klik dan op "meer informatie"