Winterdijk en Gouwe

12 km of 17 km

Startpunt

NS station Gouda
Stationsplein
2801 AK Gouda

coördinaten: N52.01760 E4.70616

Introductie

Een rondwandeling met veel variatie. Via de restanten van de oude winterdijk van de Gouwe, die langs de spoorlijn nog herkenbaar is, komt u bij een park en sportvelden waaronder deze dijk is verdwenen. Hierna wandelt u door het open Zuid-Hollandse polderlandschap. Na het natuurgebied het Weegje wandelt u nog bijna anderhalve kilometer langs het kanaal tot de Julianasluis en kunt u ondertussen genieten van de polders. Er zijn wel wat autowegen in de omgeving, dus lawaai en stilte wisselen elkaar af. Ook het centrum van Gouda wordt aangedaan. Op ongeveer driekwart van de route is er een bypass van 2km door het nieuw aangelegde natuurgebied in de Oostpolder. Dit is gesloten van 1 maart tot 1 juli.

Praktische informatie

Komt u met de auto dan kunt u tegenover Hotel Campanile Gouda, Kampenringweg 39 Goudse Poort, 2803 PE Gouda, gebruik maken van de gratis parkeerplaatsen bij diverse winkels.

Nabij de hefbrug in Waddinxveen, langs de Gouwe, is er volop horeca met terrassen. Deze zijn vanaf 12 uur open.
Verder bij restaurant Het Praathuis, in natuurgebied 't Weegje. Klik voor de actuele openingstijden op de link; als u hier start kunt u na zo'n 5km gebruik maken van horeca in Gouda waar in het centrum uiteraard volop horeca is.
Met dank aan de routemaker(s) Marina Perdijk en aan de controleur(s) Angeline Boef.

12 reacties

14 mei 2024   

Reactie
Veel te zien onderweg: grutto, tureluur, kievit, scholekster, aalscholver... De Winterdijk tussen Gouda en Waddinxveen is prachtig, 't Weegje is ook genieten.
Door Angeline

30 december 2022   

Reactie
Wij hebben op 30 december de route van 12 kilometer gelopen. Er was wel constant veel lawaai van de weg en omgeving. Viel eerlijk gezegd een beetje tegen. Misschien hebben we juist het mooiste stuk gemist. Wel heerlijk geluncht bij Het IJsselhuis.
Door Hanneke van Ommen

10 april 2022   

Reactie
Ik ben afkomstig uit de omgeving maar kende veel van de belopen onverharde paadjes nog niet. Erg knap gevonden! Inderdaad ook het nodige asfalt, maar dat is in deze streek onvermijdelijk.
Door Jan-Willem

17 oktober 2021   

Reactie
Erg leuke en afwisselende wandeling. Gewandeld vanaf punt 4, Waddinxveen. We liepen exact om 12 uur het marktplein in Gouda op waar net het carillon speelde, erg leuk. Lekker geluncht op het marktplein. Terug door vogelgebied met weids uitzicht!
Door Ada van Hal

4 augustus 2020   

Reactie
Wij begonnen over het supersmalle, maar prachtig bloeiende dijkje. Wat een rust! Zoals al in de beschrijving stond, wisselde dit af met meer 'bewoonde wereld'. Vond ik toch wel een beetje jammer en nog wel vrij veel 'asfalt stampen'.
Door José Mentink

3 april 2019   

foto
Reactie
Leuke wandeling met mooie stukken Hollands landschap. De winterdijk, 't Weegje en het schelpenpad met de om en om geknotte stevige wilgen. Niet de hele dag droog, maar verder prima! Goede horeca onderweg bij de Unie. Ida, dank je wel!
Door Thea Ackema

13 oktober 2017   

Reactie
Mooie afwisselende wandeling met de Gouwe, natuurgebied 't Weegje, door het centrum van Gouda en de polder. Wat mij opviel, is dat je overal knooppunten stickers ziet. Het zou makkelijk zijn als deze in de routeomschrijving worden meegenomen.
Door Ger Stouten

27 mei 2017   

foto
Reactie
Het schelpenpaadje op de winterdijk is prachtig en 't Weegje ook. Maar de stukken langs de Gouwe vond ik wel erg lang. Wel leuk om aan het eind van de wandeling nog even door het centrum van Gouda te lopen.
Door Mieke Timmer

12 maart 2016   

Reactie
Viel wat tegen. Over de hefbrug in Waddinxveen zijn diverse terrassen aan het water. De weg voor de Julianasluizen is een lang stuk zonder trottoir.
Door H. Burgers

12 maart 2016   

Reactie
Op zaterdag 12 maart 2016 deze afwisselende wandeling door natuur en langs water gedaan met 22 deelnemers en een lentezon. Goed toeven op het terras bij de Unie en op de bankjes in 't Weegje. Met als toetje een stadswandeling in Gouda.
Door Jan Vink

10 september 2015   

Reactie
Een aanrader deze wandeling! Hoewel er af en toe autoverkeer hoorbaar is, overheersen op deze route andere zaken zoals het eenmanspaadje over de Winterdijk in een verstild landschap en enkele plassen met kronkelige paden daar rondom.
Door Lia

16 augustus 2015   

foto
Reactie
Inderdaad een heel afwisselende wandeling. Wij begonnen bij punt 3 en konden meteen de oude winterdijk op. Bijzonder. Leuk met het (gratis) pontje over, omdat de hefbrug bij Waddinxveen kapot was. En toe een stukje historisch Gouda.
Door Renée Kramer

Gelieve opnieuw in te loggen.

Beste
Vanwege verbeteringen in veiligheid dient u opnieuw in te loggen om de website volledig te kunnen gebruiken.

je bent ingelogd als:

Word Abonnee!

Voor slechts € 13,50 heb je een jaar lang toegang tot De Mooiste Routes! Gedetailleerde routebeschrijvingen, topografische kaarten en gpx-files.

Ik word abonnee!

Bestel een losse route

Heb je geen abonnement maar wil je wel op pad met deze route? Klik op de knop 'koop deze route'. Na betaling van € 2,50 heb je direct toegang tot de route en kun je op pad!

Op pad met je smartphone

Je kunt onze routes ook volgen met je smartphone als gps. Dat gaat eigenlijk heel eenvoudig. Wil je hier meer over weten?  Lees hier verder.


een moment geduld...

je bent niet ingelogd

Om de aanvullende informatie voor routes te kunnen bekijken, moet je eerst ingelogd zijn, of een geldig abonnement hebben voor toegang tot deze route.

Wil je abonnee worden? Klik dan op "meer informatie"