Eerbeekse Sprengen

15 km

Startpunt

Parkeerplaats De Plaghak
Schaapsallee 1
6957 DL Laag Soeren

coördinaten: N52.07660 E6.05517

Introductie

In de buurt van de dorpen Laag Soeren en Eerbeek aan de rand van de Veluwe loopt u door het bos langs in het verleden gegraven sprengen, soms langs behoorlijk diepe beekdalen. De wandeling voert ook over de hoger gelegen heidevelden in de omgeving van de sprengen. Hier vandaan stroomt het grondwater dat in de sprengkoppen naar boven komt.
U komt langs de Soerense beek, Coldenhovenbeek, de Gravinnebeek of Molenbeek en de Zilvense beek. De meeste van deze beken zijn gegraven om de papiermolens van waterkracht te voorzien, nu zijn het prachtige door bos omzoomde waterlopen.

Praktische informatie

Er is geen horeca bij de start of onderweg.
Met dank aan de routemaker(s) Henk Kreeft en aan de controleur(s) Helma van Wezel.

15 reacties

14 juli 2022   

foto
Reactie
Pool met Janneke en groep. Mooi gebied met heldere sprengen, veel bos en deels al bloeiende heide. Veel rust en ruimte. Heerlijk om daar te lopen!
Door Evert Jan

20 april 2022   

foto
Reactie
Mooie route, wel leek het, zeker in het begin, meer een speurtocht dan een wandeling, Gezien de afstand en dan ook de vele hoogteverschillen, is het een pittige wandeling
Door Harry

7 november 2020   

foto
Reactie
Geweldig mooie route welke wij in het voorjaar en zomer een aantal keren hebben gelopen. Nu in de herfst ook prachtig. Een aanrader. Ook de wandeling De Schaddevelden (19 km) in dit gebied is supermooi.
Door Herman en Els

31 mei 2020   

Reactie
Het eerste gedeelte viel ons tegen. Veel mulle lange ruiterpaden en een fabriek op je pad. Maar na punt 2, voorbij de fabriek werd het een prachtige route! Het aantal sterren dat wij zouden willen geven zijn er 3,5 maar dat gaat helaas niet ;)
Door Patricia

21 mei 2020   

foto
Reactie
Wederom een prachtige route.
En, de beuk gevonden!
Bedankt!
Door Annette

6 februari 2020   

foto
Reactie
Vandaag deze route vanaf Coldenhove gelopen en we zijn het helemaal eens met de voorgaande reacties: prachtig, hoog en laag, mooie sprengen, heide en bossen. Genoten!!!
Door Peter en Tineke

12 december 2018   

foto
Reactie
Een route door een wat minder bekend stukje Veluwe. Schitterend de stukjes bij de Sprengen. Door de vele eenmanspaadjes door het mooie zandduinenlandschap een avonturistische route. Zo wordt een frisse dag een top wandeldag.
Door Marion en Fred

7 december 2018   

foto
Reactie
In augustus heb ik genoten van deze prachtige wandeling en nu op deze sombere winterdag niet minder. Een topper deze route!
Door Frits Talsma

23 december 2017   

foto
Reactie
Vandaag tot de ontdekking gekomen, dat je nooit moet denken alles al gezien te hebben van de Veluwe. Het gebied met de eerste sprengen was totaal nieuw voor ons. Ook de heidevelden met slingerende eenmanspadjes waren een beleving. Top route!!
Door Corrie en Gert

18 augustus 2017   

foto
Reactie
Een super mooie route met prachtige heidevelden en sprengen die verrassen in een heel gevarieerd bosgebied. Route waarop auto's niet kunnen komen, waardoor een schitterende natuurbeleving mogelijk is. In de zomermaanden een must.
Door Walter Diks

29 april 2017   

Reactie
Wat een mooie route. En verrassend een meertje in het bos. Goed leesbaar vanaf het papier. Prachtige vergezichten op de Loenermark. Wandeling nog eens herhalen als de heide bloeit.
Door Wolter en Grea de Vries

25 september 2016   

foto
Reactie
Prachtige en afwisselende wandeling die alles in zich heeft: bos en heide, verzonken beekjes met sprengen, hoog en laag, beslotenheid en uitzicht. Wanneer de heide bloeit is die vijfde ster zeker ook op z'n plaats! Aanbevolen.
Door Wiebe de Bruin

24 juli 2016   

foto
Reactie
Prachtige wandeling met ideaal weer. Vanwege revalidatie na punt 4 via fietspad en camping Coldenhove afgesneden. Prettig start- en finishcafé. Sprengenbeken zijn spannend en verrassend. Interessante weetjes en leuke slingerpaadjes. Toproute.
Door Liesbeth en Freek

11 maart 2016   

foto
Reactie
De mist trok in de loop van de dag op zodat we op de open stukken van de zon konden genieten. Gelopen met de Wandelpool met interessante uitleg van Henk. Inderdaad een aanrader en weer een nieuw stuk fraaie heide ontdekt.
Door José van Gerven

22 november 2015   

foto
Reactie
Mooie route door bos, langs de sprengen en over de hei. Klapstuk van de route is het traject over de Zilvense Heide met de fantastische vergezichten. Een aanrader, deze wandeling!
Door Janneke

Gelieve opnieuw in te loggen.

Beste
Vanwege verbeteringen in veiligheid dient u opnieuw in te loggen om de website volledig te kunnen gebruiken.

je bent ingelogd als:

Word Abonnee!

Voor slechts € 13,50 heb je een jaar lang toegang tot De Mooiste Routes! Gedetailleerde routebeschrijvingen, topografische kaarten en gpx-files.

Ik word abonnee!

Bestel een losse route

Heb je geen abonnement maar wil je wel op pad met deze route? Klik op de knop 'koop deze route'. Na betaling van € 2,50 heb je direct toegang tot de route en kun je op pad!

Op pad met je smartphone

Je kunt onze routes ook volgen met je smartphone als gps. Dat gaat eigenlijk heel eenvoudig. Wil je hier meer over weten?  Lees hier verder.


een moment geduld...

je bent niet ingelogd

Om de aanvullende informatie voor routes te kunnen bekijken, moet je eerst ingelogd zijn, of een geldig abonnement hebben voor toegang tot deze route.

Wil je abonnee worden? Klik dan op "meer informatie"