Graafsche Raam en Tongelaar

9 km of 15 km

Startpunt

Tennis Vereniging Esteren
Karweg 2
5364 MZ Escharen

coördinaten: N51.74050 E5.74057

Introductie

Op een zonnige dag kilometers wandelen langs een schilderachtig riviertje, met de koekoek overal in je oren. Loslopende runderen en paarden in natuurgebieden, aantrekkelijke gehuchten en een vriendelijk kasteel op landgoed Tongelaar. Als contrast talrijke kazematten langs de route, grauwe restanten uit het beginjaar van oorlog 40-45. Een historische wandeling door een idyllisch maar schuldig landschap.

Praktische informatie

Vanaf de N324 richting Mill parkeert u bij het clubhuis van TV Esteren vlak voor Escharen. Hier staat een informatiebord over het gebied.
Horeca onderweg: de restauratie van Kasteel Tongelaar, geopend op wo 11-16 uur en zo 10-18 uur en bistro de Brouwketel, nabij het startpunt, geopend vr t/m zo.
Zie ook Brabantse Landschappen - Landgoed Tongelaar.
Met dank aan de routemaker(s) Liesbeth Witteveen en aan de controleur(s) Niek Sanders.

19 reacties

30 maart 2023   

foto
Reactie
Mooie wandeling door een afwisselend gebied.
Door Niek Sanders

27 september 2021   

Reactie
Mooie afwisselende wandeling door bos, langs weilanden en riviertjes.
Door Bruun en Quirine Feijen

17 juli 2021   

foto
Reactie
Deze route hebben we voor de afwisseling eens tegen de richting in gelopen: dan ziet het er toch allemaal weer anders uit. En met de GPX-track op je mobiel is dat prima te doen.
Door Marien

22 juni 2020   

Reactie
We vonden het een geweldige wandeling met prachtige bloemen, waterlelies en mooie vergezichten.
Door Joke en Ben Hogendoorn

1 juni 2020   

foto
Reactie
Opluchting, opheffing lockdown. Veel gelukkige wandelaars en fietsers gezien. Prachtige route, wij als routemakers zijn er trots op. Een fietser stopte abrupt en wees ons op een nachtegaal. Het terras van het kasteel zat aangepast vol. Hoera.
Door Freek en Liesbeth

17 januari 2020   

foto
Reactie
Ook in januari is de route zeker de moeite waard om te lopen. De Graafsche Raam en Tongelaar is een prachtig natuurgebied om doorheen te lopen. Met de GPS route zou je de route eventueel ook andersom kunnen lopen.
Door Marijke

17 mei 2019   

foto
Reactie
Een prachtige afwisselende wandeling met op de achtergrond de koekoek en veel fluitende vogels. En onderweg een prachtige akker vol fuchsia kleurige wilde bloemen.
Door Marlies

24 februari 2019   

foto
Reactie
Op een heel zonnige en warme 24 februari genoten van deze prachtige, rustige route. Een deel kenden we al van "Grave-Vesting en het Raamdal", maar nu het stuk naar Tongelaar ook gelopen. Het is geen imposant kasteel, maar zeker wel de moeite waard!
Door Marien

3 februari 2019   

Reactie
Zelden in Nederland zo'n mooie en rustige wandeling gemaakt als deze. Prachtige dag, totaal geen 'achtergrondgeluiden'. Kasteel Tongelaar: prima toeven. Aanrader!
Door Jurriën Wind

22 juli 2018   

Reactie
Heerlijke wandeling op een zonnige zondag. Voor het weekend lekker rustig. Kasteel Tongelaar is een leuke pauze plek met een knus terras en de mogelijkheid om een deel van het kasteel te ontdekken.
Door Joha

23 april 2017   

Reactie
Afwisselende en prachtige wandeling met een heerlijke lunch op kasteeltje
Tongelaar!!
Door 4 poten en 4 voeten

29 januari 2017   

foto
Reactie
Afwisselende route, maar wel hele lange rechte stukken. Jammer, maar wel genoten hoor.
Door Tineke Fieggen

22 januari 2017   

Reactie
Een heerlijke tocht op deze mooie zonnige en koude dag. Schaatsers op de vennen en poelen, feest om te zien. Wij hebben de korte ronde gelopen en gaan zeker een keer terug voor de grote ronde en het kasteel. De hond vond het ook heerlijk !!
Door Wendy Hagemans

30 oktober 2016   

foto
Reactie
Na het zien van een uitzending op Omroep Brabant wilden wij zeker naar dit gebied. Wat een ongelooflijk mooie wandeling. Het prachtige herfstweer hielp natuurlijk ook. Heerlijk in het zonnetje op de binnenplaats van het kasteel.
Door Irene, Jan en Angela

29 oktober 2016   

foto
Reactie
Een zonnige herfstdag met strakblauwe lucht. Felgele en vlammend rode bladeren aan de bomen in het verstilde landschap vertellen dat het herfst is. Wat een overdonderende schoonheid. Een cadeautje.
Door Sjan

13 maart 2016   

Reactie
Volop genoten op zonnige dag en inderdaad heerlijk rustig wandelen. Kasteel Tongelaar echt een verrassing. Trouwen, vergaderen, lunchen, tentoonstelling bekijken en t.z.t. ook nog speurtocht voor kinderen.
Door José van Gerven

24 januari 2016   

Reactie
Wij liepen de korte route vandaag. Mooi en komen zeker terug in ander seizoen.
Door Suus

4 december 2015   

Reactie
Deze route is in een woord prachtig!! Minder handig om te lopen met laagstaande zon dat wel. Heel afwisselend landschap en een van de weinige routes waar je nauwelijks verkeer hoort. Ik heb ervan genoten!
Door Anne de Vries

1 oktober 2015   

Reactie
Met prachtig weer in de herfst deze schitterende wandeling gemaakt. Vaak loop je over eenmanspaadjes door dit natte bos en akkerbouwgebied met kasteel de Tongelaar en oude boerderijen als onderbreking. Soms lijkt de tijd hier stil te hebben gestaan.
Door Henk Baltussen

Gelieve opnieuw in te loggen.

Beste
Vanwege verbeteringen in veiligheid dient u opnieuw in te loggen om de website volledig te kunnen gebruiken.

je bent ingelogd als:

Word Abonnee!

Voor slechts € 13,50 heb je een jaar lang toegang tot De Mooiste Routes! Gedetailleerde routebeschrijvingen, topografische kaarten en gpx-files.

Ik word abonnee!

Bestel een losse route

Heb je geen abonnement maar wil je wel op pad met deze route? Klik op de knop 'koop deze route'. Na betaling van € 2,50 heb je direct toegang tot de route en kun je op pad!

Op pad met je smartphone

Je kunt onze routes ook volgen met je smartphone als gps. Dat gaat eigenlijk heel eenvoudig. Wil je hier meer over weten?  Lees hier verder.


een moment geduld...

je bent niet ingelogd

Om de aanvullende informatie voor routes te kunnen bekijken, moet je eerst ingelogd zijn, of een geldig abonnement hebben voor toegang tot deze route.

Wil je abonnee worden? Klik dan op "meer informatie"