Boegse Baaierd

wandelroute - 6 km of 9 km

De wandeling begint met een uitgebreide blik op een prachtig gerestaureerd voorbeeld van het Nieuwe Bouwen, geïnspireerd door Le Corbusier: het voormalige sanatorium Zonnestraal. Het landgoed, waar deze gezellige tocht begint en eindigt, schotelt u een afwisseling van landschappen voor. Buiten de grenzen van het landgoed wordt de schakering alleen maar ruimer en fraaier. Op de Hoorneboegse Heide dwaalt geen herder meer eenzaam rond, maar wel menige wandelaar, veelal met een trouwe viervoeter. In dit natuurreservaat komt u langs interessante geo- en archeologische verschijnselen en vindplaatsen. En bij stralend weer geniet u regelmatig van de afwisseling van heide-zon en blader-schaduw.

Praktische informatie

Het startpunt van de wandeling is op de parkeerplaats in het Landgoed Zonnestraal, bij Loosdrechtsebos 21, waar ook de bus vanaf station Hilversum stopt. Andere parkeerplekken zijn vooral bedoeld voor cliënten van de medische faciliteiten van Zonnestraal. Brasserie Zonnestraal - alle dagen open van 10 tot 17 uur - bereikt u 250m na de start. Ook kunt u na 1,5 km terecht bij Cafetaria De Egelshoek, alle dagen open vanaf 10 uur.

Interessante informatie over de bouwwijze en architectuur van Zonnestraal vindt u bij terugkomst op de parkeerplaats: vier panelen met tekst en illustraties staan schuin links tegenover de werkplaatsen. Veel meer informatie over Zonnestraal leest u op de website.

Deze wandelroute is vrijwel integraal opgenomen in de langere wandeling Gooise Baaierd, 16 of 11 km, die start bij het NS station Hollandsche Rading.

Startpunt Boegse Baaierd

P Landgoed en brasserie Zonnestraal
Loosdrechtse Bos 21
1213 RH Hilversum

coördinaten: N52.20190 E5.15468
Met dank aan de routemaker(s) Foeke Jan Reitsma en aan de controleur(s) Mieke Timmer.

9 reacties

11 januari 2024   

foto
Reactie
Wat een heerlijke wandeling. Ondanks de sombere dag heb ik genoten. Mooi die stukken over de enorme Hoornboegse heide. En nu bloeit de heide nog niet eens, dan ziet alles er nog mooier uit.
Door Mieke

9 januari 2022   

foto
Reactie
Ondanks dat het somber weer was en af en toe regende, vonden we het een mooie wandeling door de afwisseling in wandelgebied. Bij Brasserie Zonnestraal een cappuccino en een saucijzen broodje gegeten.
Door Saskia en Jan

17 december 2021   

Reactie
Super mooie 9 km wandeling gelopen. Het is een afwisselende gebied wat de moeite waard is. Als het kan moet je door de weeks gaan dan is het een stuk rustiger dan in het weekend. De Brasserie heeft zelfgemaakte appeltaart wat top is.
Door Marcel Steen

15 mei 2020   

foto
Reactie
Een koor van krekels overstemt bijna de zang van boompieper en veldleeuwerik (en vliegtuigjes). Mooi hoe vlekken brem onderweg opduiken. Coronaproof: je ontwijkt elkaar makkelijk en de smalle paden heb je voor jezelf!
Door Hans en Mirjam

29 februari 2020   

Reactie
Heel mooie wandeling, met veel landschapshistorie. Als je bang bent voor loslopende honden, kan je deze wandeling beter niet doen: het is het hondenlosloopgebied van Hilversum! En er lopen er niet weinig!
Door Henk van Haaster

13 september 2019   

foto
Reactie
Mooie wandeling over het landgoed en de heide. Daar zie je de architectuur van Zonnestraal en op de heide dassenholen en -sporen. Zeker doen!
Door Karin en Gert-Jan

16 augustus 2019   

Reactie
Wat een prachtige wandeling is dit. Je moet deze in augustus lopen als de heide volop in bloei staat. Ook afwisselend met de stukken bos die er in zitten. En ook leuk voor de hond. Ik heb genoten, dank voor deze mooie route.
Door Franciska

6 augustus 2019   

foto
Reactie
Een heerlijke wandeling, afwisselend door schaduwrijk bos en over zonnige hei. De variatie van brede paden of lanen en smalle spoortjes maakt het erg leuk. De hei ligt er nu prachtig bij. Een ideale route ook voor de hond. We hebben genoten!
Door Elvike en Fiddle

4 augustus 2019   

Reactie
Bijzonder mooie wandeling, over gelooide heide en deels door bos. De gebouwen van het voormalige sanatorium geven de wandeling iets extra's.
Door Ria en Rien

Gelieve opnieuw in te loggen.

Beste
Vanwege verbeteringen in veiligheid dient u opnieuw in te loggen om de website volledig te kunnen gebruiken.

je bent ingelogd als:

Word Abonnee!

Voor slechts € 13,50 heb je een jaar lang toegang tot De Mooiste Routes! Gedetailleerde routebeschrijvingen, topografische kaarten en gpx-files.

Ik word abonnee!

Bestel een losse route

Heb je geen abonnement maar wil je wel op pad met deze route? Klik op de knop 'koop deze route'. Na betaling van € 2,50 heb je direct toegang tot de route en kun je op pad!

Op pad met je smartphone

Je kunt onze routes ook volgen met je smartphone als gps. Dat gaat eigenlijk heel eenvoudig. Wil je hier meer over weten?  Lees hier verder.


een moment geduld...

je bent niet ingelogd

Om de aanvullende informatie voor routes te kunnen bekijken, moet je eerst ingelogd zijn, of een geldig abonnement hebben voor toegang tot deze route.

Wil je abonnee worden? Klik dan op "meer informatie"