Stelling van Honswijk

wandelroute - 8 km of 19 km

Deze waterrijke wandelroute over het Eiland van Schalkwijk gaat door het ongerepte weidegebied tussen Fort Honswijk en het Verdronken Bos. Het was een belangrijke schakel in het werelderfgoed De Nieuwe Hollandse Waterlinie. De wandeling geeft een indruk van de omvang en complexiteit van dit verdedigingswerk dat zo vernuftig gebruik maakte van het water. U komt langs en door onderdelen van de Stelling van Honswijk: Fort Honswijk en Fort Werk aan de Korte Uitweg, de loopgraven van het Werk aan de Groeneweg en de basis voor het verdedigingswerk, de inundatiekommen. Een van deze kommen is deels weer onder water gezet, maar nu permanent: het Verdronken Bos, waar het lijkt of u op water loopt. U kunt ook een stukje varen met een trekpontje waarmee u een ander deel van de inundatiekom oversteekt.
De wandeling is grotendeels onverhard maar aan asfalt is in deze omgeving niet te ontkomen. De verharde stukken zijn rustig en meestal autovrij. De tocht valt voor een deel samen met de klompenpaden Vuylcoppad en Lint- en Liniepad.

Praktische informatie

U kunt de route ook inkorten tot 11 of 8km. De inkortingen starten bij het beginpunt van de route. De versie van 11km komt niet door het Verdronken Bos.

De route is per bus bereikbaar. Uitstaphalte: Wickenburghselaan, Schalkwijk. Als u hier de wandeling begint kunt u niet de versie van 8km lopen. U kunt ook met de belbus naar halte Werk aan de Korte Uitweg. U stapt dan bij het startpunt uit.

Bij de start vindt u Theehuis van Fort WKU. De bediening bestaat veelal uit mensen met een kwetsbaarheid of beperking: heel gastvrij maar soms wat ongepolijst. De openingstijden staan op de website. U komt na 11km ook weer langs dit punt.
Onderweg, na circa 9km, komt u door Fort Honswijk. Hier vindt u Het Magazijn waar u dagelijks koffie, thee en streekproducten kunt krijgen maar ook uw eigen picknickmand kunt samenstellen. Het is zelfbediening en u moet afrekenen via een QR-code.

De wandeling gaat vooral over onverharde graspaden. Een derde deel van de tocht maakt gebruik van verharde weggetjes en fietspaden. De onverharde paden kunnen in natte perioden drassig zijn. Houd hiermee dus rekening met uw schoeisel. Bij hoge waterstanden kunt u niet door de uiterwaarden wandelen maar zou u de soms drukke dijk over twee trajecten in totaal bijna 3km moeten volgen. U kunt de wandeling dan beter uitstellen.

De wandeling gaat over een tweetal vlonders. Voor beide vlonders is een alternatief uitgewerkt. Voor gebruikers van gps of mobiel zijn dat Alt1 Honswijk voor de vlonder bij het trekpontje en Alt2 Honswijk voor de vlonder bij het Verdronken Bos.

Startpunt Stelling van Honswijk

P Fort WKU
Lange Uitweg
3999 WL Tull en 't Waal

coördinaten: N51.98680 E5.15971
Met dank aan de routemaker(s) Jos Baardemans en aan de controleur(s) Anne-Marie Blomesath.

Gelieve opnieuw in te loggen.

Beste
Vanwege verbeteringen in veiligheid dient u opnieuw in te loggen om de website volledig te kunnen gebruiken.

je bent ingelogd als:

Word Abonnee!

Voor slechts € 13,50 heb je een jaar lang toegang tot De Mooiste Routes! Gedetailleerde routebeschrijvingen, topografische kaarten en gpx-files.

Ik word abonnee!

Bestel een losse route

Heb je geen abonnement maar wil je wel op pad met deze route? Klik op de knop 'koop deze route'. Na betaling van € 2,50 heb je direct toegang tot de route en kun je op pad!

Op pad met je smartphone

Je kunt onze routes ook volgen met je smartphone als gps. Dat gaat eigenlijk heel eenvoudig. Wil je hier meer over weten?  Lees hier verder.


een moment geduld...

je bent niet ingelogd

Om de aanvullende informatie voor routes te kunnen bekijken, moet je eerst ingelogd zijn, of een geldig abonnement hebben voor toegang tot deze route.

Wil je abonnee worden? Klik dan op "meer informatie"