Wallen en Weelen

wandelroute - 19 km

Wallen en Weelen is een waterrijke landschapswandeling van station Enkhuizen naar station Hoogkarspel. Via de binnenstad en over de vestingwal van Enkhuizen, loopt u door het Schootsveld naar het Zuider- en Noorderbolwerk. Het Archeologisch Voetspoor en het Ecolint brengen u naar het weelderig groen van natuur- en recreatiegebied het Streekbos. Vervolgens komt u door De Weelen. Deze 50 tot 100m brede strook natuurgebied, bestaande uit bos en bosschages, rietland, weide en water, is alles wat over is van de oude vaarpolder Het Grootslag. Het pad leidt langs het water van de Kadijk en is circa 8km lang. Daarvan is 4km ongebaand graspad. U stapt diverse keren over hekken en komt op uw weg koeien en schapen tegen. In april kunt u hier en daar een bollenveld zien. 's Zomers is op het water van de Kadijk pleziervaart.

Praktische informatie

Uw auto kunt u gratis bij een van beide stations parkeren. Het adres van station Hoogkarspel, aan het einde van de lijnwandeling, is Stationslaan 14, 1616 CM, Hoogkarspel.
Restaurant Het Station is ma tot en met do open vanaf 10 - 17 uur, op vr van 10 tot 22 uur en za en zo van 9 tot 22 uur. Restaurant IJgenweis Streekbos is 7 dagen van de week geopend vanaf 9.30 uur. Restaurant van Dis Hoogkarspel, Raadhuisplein 1a, Hoogkarspel is wo tot en met zo geopend van 11 tot plm. 23 uur.

In de winter en bij overvloedige regenval kan het op plekken behoorlijk modderig en drassig zijn. In het groeiseizoen kunt u op smalle paadjes last hebben van stekelige planten. Houd hier rekening mee met uw kleding. Deze landschapsroute komt het best tot haar recht op een heldere zonnige dag van april tot november.

Startpunt Wallen en Weelen

NS station Enkhuizen
Stationsplein 2
1601 EN Enkhuizen

coördinaten: N52.69990 E5.28846
Met dank aan de routemaker(s) Wiebe de Bruin en aan de controleur(s) Piet Laan en Tiny Laan.

4 reacties

8 maart 2016   

foto
Reactie
Leuke wandeling vooral het eerste stuk. In deze tijd van het jaar inderdaad wel behoorlijk nat. Maar zeker de moeite waard. Vogels en schapen gezien, maar de koeien staan waarschijnlijk nog op stal.
Door Hans Beumer

10 juli 2015   

Reactie
Leuke tocht, je krijgt wat de beschrijving beloofd. We hadden perfect weer en een leuk groepje. Sjaak zorgde op 3/4 voor een frisse verrassing verstopt in de brandnetels. Door een treinstoring was het laatste stuk erg druk, maar wel mooie boerderijen.
Door Ank de Graaff

10 juli 2015   

foto
Reactie
WestFriezen op je pad
ze willen alles van je weten
van de wal tot de weelen
wie bent u, waar vandaan, gaat u heen

trots op hun wordende aarde
waar men inventief
bloemkolen en –bollen vergaarde
…en een die Spa uit brandnetels klaarde

Door Hennie

10 juli 2015   

foto
Reactie
Enkhuizen heeft een kleurige voortuin van het zaadbedrijf (voor de Vest). Vanaf het Weelenpad zie je dat in de zomer de bloemkool aan de lopende band wordt gesneden en bloembollen met netten uit de grond worden gehaald. Dat is mijn West-Friesland.
Door Sjaak Conijn

Gelieve opnieuw in te loggen.

Beste
Vanwege verbeteringen in veiligheid dient u opnieuw in te loggen om de website volledig te kunnen gebruiken.

je bent ingelogd als:

Word Abonnee!

Voor slechts € 13,50 heb je een jaar lang toegang tot De Mooiste Routes! Gedetailleerde routebeschrijvingen, topografische kaarten en gpx-files.

Ik word abonnee!

Bestel een losse route

Heb je geen abonnement maar wil je wel op pad met deze route? Klik op de knop 'koop deze route'. Na betaling van € 2,50 heb je direct toegang tot de route en kun je op pad!

Op pad met je smartphone

Je kunt onze routes ook volgen met je smartphone als gps. Dat gaat eigenlijk heel eenvoudig. Wil je hier meer over weten?  Lees hier verder.


een moment geduld...

je bent niet ingelogd

Om de aanvullende informatie voor routes te kunnen bekijken, moet je eerst ingelogd zijn, of een geldig abonnement hebben voor toegang tot deze route.

Wil je abonnee worden? Klik dan op "meer informatie"