Rondje Reeuwijkse Plassen

wandelroute - 18 km

Tussen Bodegraven en Gouda, ten oosten van het dorp Reeuwijk liggen dertien grotere en kleinere plassen. Samen vormen ze de Reeuwijkse plassen. Deze plassen beslaan ruim 700 hectare en worden onderling gescheiden door rustieke weggetjes omzoomd met oude knotwilgen en rietkragen, dijkjes en prachtige houtkaden. Dat zorgt tijdens deze wandeling langs buitenhuizen, (woon)boerderijen en meer streekeigen bebouwing voor prachtige doorkijkjes over het water. In de zomer bloeien in de tuinen de hortensia’s uitbundig in talloze kleuren.
Om van dit alles te kunnen genieten, zult u voor lief moeten nemen dat de wandeling veelal over verharde ondergrond gaat. Maar dat zijn dan mooie rustige, autoluwe asfaltweggetjes, fietspaden en halfverharde wandelpaden, die dit kleine ongemak snel doen vergeten. U bezoekt de natuur- en recreatiegebieden Reeuwijkse Hout en Goudse Hout en doet onderweg ook de heemtuin Goudse Hout aan. Daar krijgt u een mooie indruk van het oorspronkelijke veenweidelandschap met zijn knotwilgen, hooilanden, rietorchis, grienden en waterpartijen met rietoevers.

Praktische informatie

De wandeling is te bereiken vanaf NS station Gouda Goverwelle. De aanlooproute staat in de routebeschrijving. U begint dan halverwege de wandeling.
Er is horeca bij het startpunt: Restaurant Paviljoen Reeuwijkse Hout. Onderweg komt u langs Restaurant 't Vaantje, net voordat u de Goudse Hout ingaat. Restaurant Loetje Reeuwijk, vindt u bij de afslag Burgemeester Lucasselaan/ Ree. Check de links voor de openingstijden. Honden zijn in het restaurant Paviljoen Reeuwijkse Hout en op het terras van de uitspanning niet welkom en evenmin in de heemtuin. Bij Loetje Reeuwijk zijn honden welkom, mits aangelijnd.
Heemtuin Goudse Hout is van zonsopgang tot zonsondergang vrij toegankelijk voor wandelaars.

In de luwte van boomwallen kunt u 's zomers last hebben van muggen. Houd daarom een muggenwerend middel bij de hand.

Startpunt Rondje Reeuwijkse Plassen

Restaurant Reeuwijkse Hout
Reeuwijksehoutwal 4
2811 NW Reeuwijk

coördinaten: N52.05830 E4.73985
Met dank aan de routemaker(s) Wiebe de Bruin en aan de controleur(s) Angeline Boef.

7 reacties

28 mei 2023   

Reactie
Reeuwijkse Hout, Reeuwijkse plassen en Goudse Hout zijn prachtige wandel- en fietsgebieden. 'Slechts' vier sterren vanwege het vele asfalt.
Door Angeline

8 januari 2023   

Reactie
Een mooie route. Het was vandaag mooi weer. Veel wandelaars, enkele fietsers. De route is mooi maar gaat voor 70% ook over het fietspad. Daarnaast rijden er op stukken van de route auto’s. Hoop dat men bij mooi weer elkaar de ruimte geeft.
Door Johan

8 november 2021   

foto
Reactie
Prachtige wandeling!
Door Ellen

24 januari 2021   

foto
Reactie
Wat een prachtige wandeling op een heerlijk zonnige winterse dag. Ondanks de corona-maatregelen hebben we zelfs nog kunnen genieten van een warm kopje thee en cake bij ‘t Vaantje.
Door Anna en Bea

16 mei 2020   

foto
Reactie
Heerlijke route langs tiendwegen en andere smalle paden door en langs het water. De heemtuin was een verrassend leuk extraatje. Enige minpuntje is dat het vrijwel geheel verharde paden zijn. Daarom vier sterren.
Door Irene

20 augustus 2016   

foto
Reactie
Mooie route langs leuke paadjes en fraaie vergezichten over het water, waarbij onze hond veel kon loslopen en zwemmen. Leuke huisjes.
Door Chris Ockeloen

28 juli 2016   

foto
Reactie
Op deze rustige zomerdag heb ik genoten van het rondje om de plassen. De kleurige hortensia's, de vele waterlelies en het glinsterende water zijn een lust voor het oog. De heemtuin met de vele vlonders is een leuke doolhof.
Door Mieke Timmer

Gelieve opnieuw in te loggen.

Beste
Vanwege verbeteringen in veiligheid dient u opnieuw in te loggen om de website volledig te kunnen gebruiken.

je bent ingelogd als:

Word Abonnee!

Voor slechts € 13,50 heb je een jaar lang toegang tot De Mooiste Routes! Gedetailleerde routebeschrijvingen, topografische kaarten en gpx-files.

Ik word abonnee!

Bestel een losse route

Heb je geen abonnement maar wil je wel op pad met deze route? Klik op de knop 'koop deze route'. Na betaling van € 2,50 heb je direct toegang tot de route en kun je op pad!

Op pad met je smartphone

Je kunt onze routes ook volgen met je smartphone als gps. Dat gaat eigenlijk heel eenvoudig. Wil je hier meer over weten?  Lees hier verder.


een moment geduld...

je bent niet ingelogd

Om de aanvullende informatie voor routes te kunnen bekijken, moet je eerst ingelogd zijn, of een geldig abonnement hebben voor toegang tot deze route.

Wil je abonnee worden? Klik dan op "meer informatie"