Zilt en Zoet

wandelroute - 16 km

Zilt en Zoet is een leuke rondwandeling door het Noordhollands Duinreservaat. Vanaf Egmond-Binnen wandelt u door het bos en de duinen over onverharde paden naar het strand. Grote kans dat u Schotse Hooglanders of Exmoor pony's tegenkomt. Een half uur langs de ruisende zee leidt naar het gezellige oude vissersdorp Egmond aan Zee, met haar vele terrassen en winkeltjes. Via gras- en duinpaadjes keert u terug naar het startpunt.

Praktische informatie

Let op: op een paar plaatsen kunt u last hebben van wateroverlast. Probeer dan met behulp van een gps een ander pad te gebruiken.

Het parkeerterrein van het Noordhollands Duinreservaat ligt, als u voor de horecagelegenheid Nieuw Westert staat, rechts achter de wal.
Voor het Duinreservaat kunt u een duinkaart kopen bij de automaat vlak bij het startpunt (pinnen). Hiermee draagt u bij in de kosten van duinbeheer.

Van 1 mei tot 1 oktober zijn honden overdag op het strand niet toegestaan. Uw hond kan dan niet mee op de wandeling.

In het duinterrein mogen mountainbikers tot 10.30 uur gebruik maken van onverharde paden.

Let op! Jaarlijks worden in de maand januari diverse activiteiten in Egmond aan Zee georganiseerd: de halve marathon, twee wandeldagen en een mountainbike tocht. Het is jammer als u deze wandeling gaat lopen op zo'n dag, want het is in die omgeving dan erg druk. De informatie hierover vindt u op internet.

Startpunt Zilt en Zoet

Parkeerplaats Noordhollands Duinreservaat
Oude Schulpweg
1935 EN Egmond-Binnen

coördinaten: N52.59810 E4.64528
Met dank aan de routemaker(s) Mieke Timmer en aan de controleur(s) Tiny Laan en Piet Laan.

20 reacties

19 maart 2024   

Reactie
Een mooie wandeling gemaakt, niet helemaal volgens de beschrijving vanwege het hoge water her en der. Bloeiende narcissen en andere kleine bolgewassen zorgen voor kleur.
Door Gerrie

2 september 2022   

Reactie
Wat een prachtige wandeling! Ik heb deze route gelopen met de wandelpool onder leiding van Mieke. Was erg gezellig.
Door Angeline

26 februari 2022   

foto
Reactie
Met geweldig mooi weer wandelde ik met een controleur deze route. Het is een hele afwisselende wandeling. Bijna alles klopte, eigenlijk alles, een asfaltweg was een klinkerweg geworden. Ik heb weer genoten. Mieke bedankt.
Door Ank de Graaff

29 oktober 2021   

foto
Reactie
Een heerlijke wandeling van 16 km. Door het duin naar het strand, daar hadden de wind en de zon in de rug. Door het dorp de duinen weer in. Op de terugweg veel leuke éénmanspaadjes en langs de kijkhut. Mieke bedankt voor deze wandeling.
Door Ank de Graaff

23 mei 2021   

foto
Reactie
Uitdagende en afwisselende route. Zelfs met buien en donkere luchten prachtig. Voor de uitbundigste vogelconcerten vroeg starten. De nachtegaal was in top vorm en de viooltjes kleurden de duinpannen prachtig blauw.
Door Jacqueline vd Weele

13 februari 2021   

foto
Reactie
Afwisselende en intensieve wandeling, al vaker gelopen. Nu met besneeuwde paden en bevroren schuimkoppen langs het strand. Dat laatste zien wij niet vaak.
Door Afra

28 januari 2021   

Reactie
De wandeling op een zwaar bewolkte dag met deels regen gelopen. Dan nog is hij zeer de moeite waard. De verscheidenheid aan groene kleuren van mossen en korstmossen, afgewisseld met het gele gras geeft het landschap een extra schoonheid.
Door Tineke Hirschler

27 mei 2020   

foto
Reactie
Mieke's 'Zilt en Zoet' is een van mijn favoriete wandelingen.
Binnen de eerste 10 minuten kwam ik Schotse hooglanders tegen en hoorde ik een welluidend kikkerconcert.
Goed nieuws: Restaurant Nieuw Westert is weer (deels) open vanaf 1 juni.
Door Frits Talsma

29 september 2018   

Reactie
Vandaag de prachtige,afwisselende natuurwandeling meegelopen met de wandelpool georganiseerd door Ank. Hartelijk dank voor de organisatie! Het was ook boffen met het mooie weer!
Door Trudie

10 februari 2018   

foto
Reactie
Wat een mooie wandeling door de duinen. Veel klimmen en dalen, prachtige smalle paadjes. Onderweg meertjes, nog even over het strand langs de waterlijn, Egmond aan Zee en dan door flink geaccidenteerd terrein met steeds wisselende vergezichten terug.
Door Wiebe de Bruin

5 januari 2018   

foto
Reactie
Al eerder deze route gelopen, maar het blijft erg mooi. Met weinig kleur in januari, veel afgebroken hout door de storm, schuimkoppen op het strand. Een heerlijke wandeldag. Mieke bedankt!
Door Thea Ackema

5 januari 2018   

Reactie
Een mooie en gevarieerde natuur wandeling!
Vandaag mee gelopen met de wandelpool, prima georganiseerd door Mieke Timmer.
Door Trudie

5 januari 2018   

foto
Reactie
Heerlijke wandeling, langs heel veel kleine paadjes en 't strand met routemaakster en organisator en een leuke wandelgroep. Mieke bedankt.
Door Ank de Graaff

9 december 2017   

foto
Reactie
Auto of Spoor? Duin of Bos? Toch maar Zilt en Zoet
Met Strand, zee en duin
Neerlands achtertuin
biedt een plek met veel wandelgenot
Door Afra Nahid Dorine

26 november 2017   

foto
Reactie
We zijn gestart in Egmond aan zee. Eerst heerlijk uitwaaien en daarna een lange wandeling door de duinen. Wat een prachtig woest gebied is het met veel open stukken en vennen. Behoorlijk klimmen en dalen.
Door Henk en Jannie

20 maart 2017   

foto
Reactie
Wat een mooi duingebied! Oude golvende duinen, maar ook grote open stukken met vennen. Amper jonge duinen. Eigenlijk moeten we weer gaan als de duindoorn, sleedoorn, meidoorn bloeit. Blij met wind mee a/d kust. Goed toeven in strandpaviljoen.
Door Edwin en Hetty

27 maart 2016   

Reactie
Ik heb deze route ondertussen al drie keer gelopen met een andere groep mensen met NMLK. Het is een mooie en afwisselende wandeling met een duidelijke route omschrijving.
Door Sjaak

11 maart 2016   

foto
Reactie
Onder allerlei omstandigheden heb ik deze wandeling nu al gelopen. Nu met mist in de ochtend. Ik zie de duinen veranderen onder het beleid van het PWN. Nu wandelde ik met een klein gezelschap onder leiding van Frits Talsma. dat was heel relaxed.
Door Ank de Graaff

7 november 2015   

foto
Reactie
Mooie wandeling door duinen en langs het strand met Ank de Graaff. Niet helemaal droog, maar volop herfstweer. Mooie kleuren in de duinen. Sjaak vond nog een bijzondere paddenstoel, de peperbus. Niet groter dan 4/5 cm doorsnee! Ank bedankt!
Door Thea Ackema

18 mei 2015   

foto
Reactie
Al na 1 km komen we 5 Schotse Hooglanders tegen die ons bekijken. Alle tijd om een foto te maken.
De paarden laten zich niet zien. Op het strand uitwaaien en bij Egmond aan Zee genoten van een lunch. Dan nog 5 km terug door de duinen naar het eind.
Door Sjaak, Frits en Anne

Gelieve opnieuw in te loggen.

Beste
Vanwege verbeteringen in veiligheid dient u opnieuw in te loggen om de website volledig te kunnen gebruiken.

je bent ingelogd als:

Word Abonnee!

Voor slechts € 13,50 heb je een jaar lang toegang tot De Mooiste Routes! Gedetailleerde routebeschrijvingen, topografische kaarten en gpx-files.

Ik word abonnee!

Bestel een losse route

Heb je geen abonnement maar wil je wel op pad met deze route? Klik op de knop 'koop deze route'. Na betaling van € 2,50 heb je direct toegang tot de route en kun je op pad!

Op pad met je smartphone

Je kunt onze routes ook volgen met je smartphone als gps. Dat gaat eigenlijk heel eenvoudig. Wil je hier meer over weten?  Lees hier verder.


een moment geduld...

je bent niet ingelogd

Om de aanvullende informatie voor routes te kunnen bekijken, moet je eerst ingelogd zijn, of een geldig abonnement hebben voor toegang tot deze route.

Wil je abonnee worden? Klik dan op "meer informatie"