Dolders Moois

wandelroute - 11 km of 19 km

Er is veel moois in het gebied tussen Den Dolder en Soest. Het Willem Arntzbos met z'n heideveldjes. Een heuvelrug in De Zoom, die zomaar de Dolderse Duinen zou kunnen heten ... maar zo is het niet, zult u ontdekken. Statige beukenlanen herinneren aan oude landgoederen. U doorkruist Laag Hees en Op Hees en komt bij het zeer kwetsbare Soesterveen, waarvan een klein stukje toegankelijk is. Dit alles mag rustig - om het netjes te zeggen - dolders mooi worden genoemd. Voor een klein deel voert deze wandeling u over (half)verharde paden met vaak een zandpad er naast, maar meestal loopt u soepeltjes en zacht. Een zeer gevarieerde flora, veel vogels, af en toe een ree... Genieten, 11 of 15 of zelfs 19km lang!

Praktische informatie

Komt u met de auto? Vaak is er plaats op het kleine parkeerterrein naast het station. U kunt ook gratis op het parkeerterrein achter Andreas Foxlaan 14.
Naast het station vindt u Bistro Hero; check de openingstijden op de site. De dichtstbijzijnde horecagelegenheid die elke dag en langdurig open is, is McDonalds in Huis ter Heide, circa 4km ten zuiden van het startpunt; vanaf de A28 komt u er langs.

Op de korte variant (11km) treft u geen horeca aan. Er is een tussenafstand van 16km en een lange variant van 19km; beide doen de horecagelegenheid aan. Aan de rand van Soest komt u bij Tuincentrum 't Vaarderhoogt waar zich in de binnenafdeling de gezellige Lunch-herberg De Kastelein bevindt, met een goede kaart en een buitenterras. U bent van harte welkom! Controleer op de site de actuele openingstijden.

Er loopt een lange en druk bereden MTB-route door het gebied; wees daar alert op.
Op één routedeel kan - in de 19km tocht - het pad na hevige regenval vrijwel onbegaanbaar zijn; de routebeschrijving bevat een alternatieve route, gps'ers navigeren Alt Dolders.

Startpunt Dolders Moois

NS station Den Dolder
Dolderseweg 148
3734 BL Den Dolder

coördinaten: N52.14020 E5.24175
Met dank aan de routemaker(s) Foeke Jan Reitsma en aan de controleur(s) Evert Jan Verburg.

24 reacties

3 februari 2024   

foto
Reactie
Wederom genoten van de route. Ruige stukken bos en veel kleine paadjes over stuifduinen. Prachtige beuken.
Door Evert Jan

14 april 2023   

foto
Reactie
Heerlijke wandeling door bos en heide, stuifduinen, zandvlaktes en veel meer. Lente met fris groen en veel vogels. Bijna alleen maar zachte (en veel smalle) paden. Genoten van rust en ruimte! Aanrader om hem te lopen!
Door Evert Jan

4 oktober 2022   

foto
Reactie
Een mooie boswandeling met heel veel verrassende paadjes. Goed beschreven en interessante informatie. Zeker in de herfst een aanrader i.v.m. vele paddestoelen.
Door Marion en Fred

21 mei 2022   

foto
Reactie
Vandaag de 16 km gelopen. Wat is Nederland toch mooi, zo ook deze tocht. M.i. voegt de 16 km niet veel toe aan de 12 km, behalve dan dat je koffie kan drinken bij het overigens gezellige tuincentrum.
Door Hetty

25 november 2021   

foto
Reactie
Heerlijke bosroute om te lopen. Zachte smalle paadjes, herfstkleuren, paddenstoelen en wat kleine heuveltjes en stuifduinen. Mooie route dus u moet hem lopen!
Door Evert Jan

3 november 2021   

foto
Reactie
De kortere route gewandeld, op een mistige ochtend. Juni 2020 deze wandeling als eens gelopen in totaal andere weersomstandigheden, maar ook deze keer enorm genoten.
Door Margreet

5 oktober 2021   

foto
Reactie
Prachtige wandeling (12 km). We hebben genoten van de mooie paden, de gevarieerde boomsoorten, het paadje over de wal, waar we helemaal blij van werden. Een absolute aanrader en de 5 sterren meer dan waard!
Door Ria en Yvonne

25 april 2021   

Reactie
Prachtige, afwisselende route. GPS was prima. Een aanrader.
Door Du Fosse

8 maart 2021   

foto
Reactie
Een heerlijke boswandeling met brede lanen, avontuurlijke eenmanspaadjes en een heel mooi stuk zandrug. Goed beschreven wandeling met vrijwel geen asfalt. Wel een stuk bos waar veel in gekapt is en herstel nog even tijd nodig heeft.
Door Fred en Marion

7 november 2020   

foto
Reactie
Een (de 19 km versie) heel mooie route met aan het einde een verrassing: de ondergestoven houtwallen. De lus naar de koffie in het tuincentrum te Soest biedt in deze Coronatijd weinig meerwaarde: de koffiehoek is gesloten.
Door Marcel en Ben van Lochem

31 oktober 2020   

Reactie
Een prachtige en afwisselende wandeling in het herfstseizoen met kleurrijke bossen, beukenlanen, kronkelende bospaadjes met klimmetjes en afdalingen. Volop genieten dus over een tapijt van gevallen blad met uitleg over het gebied dat werd doorkruist.
Door Jan Vink, Bodegraven

4 oktober 2020   

foto
Reactie
Prachtige groene wandeling met mooie beukenlanen. Tijdens de route van 12 km hebben we ontzettend veel verschillende kleurrijke paddestoelen gezien. Een absolute aanrader in deze tijd van het jaar.
Door Rini en Silvia

26 juli 2020   

foto
Reactie
Wat een prachtige groene wandeling! Ook zagen we twee reeën onderweg, een daarvan liep op ons af, maar bedacht zich kort daarna. Het weer en de prachtige lucht droeg ook bij aan deze supermooie wandeling.
Door Frank en Conny

21 juni 2020   

foto
Reactie
Een Donders mooie wandeling! Wat een variëteit! Wel een pittige wandeling met al die klimmetjes en zandvlaktes, maar dat houdt ons fit! Er was genoeg te zien aan beestjes en planten. Dank aan de routemakers voor weer een prachtige wandeling.
Door Hans en Els

20 juni 2020   

foto
Reactie
Wat een groen, wat een bomen! Heerlijke route! Het pad over de wal was een onverwachte verrassing. Niet alleen een 10 op het groene paaltje vóór de wal, maar ook een tien voor de perfecte beschrijving van de route met veel handige herkenningspunten!
Door Harm en Tiny

4 maart 2020   

Reactie
Een erg leuke en afwisselende wandeling door een gevarieerd terrein.
De weetjes voegen heel wat toe aan deze tocht.
Door Loes en Theo van den Dool

1 januari 2020   

Reactie
Wat een fantastische route! Wij hebben weliswaar slechts 12 km van de route gelopen, maar we hebben genoten. Gaan we zeker nog eens doen, eventueel in een ander jaargetijde, met vrienden/kennissen om hen ook kennis te laten maken met deze tocht.
Door Peter, Lucie en Petra

11 oktober 2019   

Reactie
Vandaag met pool van 8 gelopen. Wat een mooie wandeling. Veel bos. Mooie paadjes. Genieten van de rust en stilte. Prima horeca in het tuincentrum. Af en toe een spatje regen. Verder top!
Door EvertJan

30 augustus 2019   

foto
Reactie
Een schitterende boswandeling over prachtige lange lanen en slingerende eenmanspaadjes. Jammer dat er behoorlijk in dit bosperceel gekapt wordt en het bos een rommelige indruk maakte. Ook sommige paden momenteel moeilijk begaanbaar door afvalhout ed.
Door Marion en Fred

7 maart 2019   

Reactie
We hebben met 7 personen (wandelpoolers) deze wandeling gelopen gecombineerd met. de wandeling "Korte Waaier" door de Lange Duinen. Hierdoor werd het een zeer afwisselende route van 27 km. Zeer de moeite waard. Prima horeca's (Tuincentrum en De Soester Duinen)
Door Adri Spenkelink

21 februari 2019   

foto
Reactie
We hadden als wandelgroep van 55-plussers deze wandeling in de nazomer willen lopen, wat door weersomstandigheden 2x verhinderd werd. Nu gelopen, met redelijke weersomstandigheden. Veel positief commentaar over de route!
Door Pieter

21 maart 2018   

Reactie
Deze route georganiseerd als wandelpool met prachtig weer, wat de mooie oude bomen nog meer glans gaf. We hebben gekozen voor de 16km variant met horeca. Zeker aan te bevelen. Ik wil ook de 20km variant lopen.
Door Anne

3 maart 2018   

foto
Reactie
Gisteren de 20 km variant gelopen. Veel nieuwe stukjes ontdekt. Een koffie stop bij het tuincentrum in Soest. Het was fris maar met een dikke trui, handschoenen en muts goed te doen. Paden waren goed bevroren, als voordeel geen vieze broek na afloop.
Door Marlies

12 februari 2018   

foto
Reactie
Wat een bosrijke omgeving daar bij Den Dolder! Veel 'verende'paden, leuke eenmanspaadjes en mooie beukenlanen. Met als afwisseling het Soesterveen. Een toppertje is het paadje op de lange wal. De wandeling vind ik tussen de 4 en 5 sterren waard.
Door Mieke Timmer

Gelieve opnieuw in te loggen.

Beste
Vanwege verbeteringen in veiligheid dient u opnieuw in te loggen om de website volledig te kunnen gebruiken.

je bent ingelogd als:

Word Abonnee!

Voor slechts € 13,50 heb je een jaar lang toegang tot De Mooiste Routes! Gedetailleerde routebeschrijvingen, topografische kaarten en gpx-files.

Ik word abonnee!

Bestel een losse route

Heb je geen abonnement maar wil je wel op pad met deze route? Klik op de knop 'koop deze route'. Na betaling van € 2,50 heb je direct toegang tot de route en kun je op pad!

Op pad met je smartphone

Je kunt onze routes ook volgen met je smartphone als gps. Dat gaat eigenlijk heel eenvoudig. Wil je hier meer over weten?  Lees hier verder.


een moment geduld...

je bent niet ingelogd

Om de aanvullende informatie voor routes te kunnen bekijken, moet je eerst ingelogd zijn, of een geldig abonnement hebben voor toegang tot deze route.

Wil je abonnee worden? Klik dan op "meer informatie"