Lange Waaier

wandelroute - 10 km

Lange Waaier is een boeiende wandeling door een prachtig natuurgebied in het hartje van ons land, de Korte Duinen. Voor een deel loopt u door schaduwrijke bossen, voor een deel ook over uitgestrekte zandvlakten. Rododendronbosjes doen aan een landgoedverleden denken. Hoge zandwallen herinneren aan tijden dat de wind nog vrij spel had. Voor honden met conditie is dit een prachtig avontuur.
Wie meer wil en toch net iets anders: kies voor de combinatie met de 6km lange wandeling Korte Waaier. Deze start eveneens bij Brasserie De Soester Duinen, maar ligt ten westen van de doorgaande weg (en is een ware hondenontmoetingsplek).

Praktische informatie

Het startpunt is met de bus bereikbaar; stap uit bij halte Soest, Soestduinen. Let op: dit is een uursdienst die helaas niet op zon- en feestdagen rijdt. Controleer daarom vooraf goed de aankomst- en vertrektijden.
Komt u met de auto dan kunt u gratis gebruik maken van de gastenparkeerplaats van Brasserie De Soester Duinen achter de slagboom. U bent niet verplicht om een consumptie te nemen, maar de brasserie stelt het natuurlijk wel op prijs als u voor of na de wandeling daar wat nuttigt.
Mocht deze parkeerplaats vol zijn dan kunt u mogelijk parkeren op Schapendrift of langs de spoorbaan.

U start bij Brasserie De Soester Duinen, alle dagen geopend vanaf 10 uur. Circa 350m voor het eind van de wandeling vindt u Restaurant Bos-Thuis op recreatiepark Het Bossch; open vanaf 11 uur op wo t/m zo.

Een slipjacht wordt één keer per jaar in dit gebied georganiseerd door de Jachtvereniging Soestdijk. Het evenement vindt meestal plaats rond eind maart. Interessant voor wie er bekend mee is, maar te vermijden als u er niet van gecharmeerd bent.

Startpunt Lange Waaier

Brasserie De Soester Duinen
Soesterbergsestraat 188
3768 MD Soest

coördinaten: N52.14620 E5.30096
Met dank aan de routemaker(s) Foeke Jan Reitsma en aan de controleur(s) Marcel Steen.

12 reacties

16 juni 2024   

foto
Reactie
Fantastische wandeling voor lichaam en geest. Weids zand, heuvels, lekker klimmen en dalen, boslanen, bospaadjes en een mooi ven. Lekker rustig in de vroege ochtend.
Door Ingeborg

26 april 2024   

foto
Reactie
Mooie route in een mooi stuk natuur. Lekker struinen in het mulle zand soms heerlijk. Onderweg tussen de bomen twee reeën gespot, erg leuk. Vlak bij de parkeerplaats een leuk restaurant in het bos gevonden. Bij Bos-Thuis lekker koffie gedronken.
Door Marcel Steen

25 september 2022   

foto
Reactie
Hele mooie gevarieerde wandeling. Leuke paadjes en af en toe stevig klimmen. Het mulle zand, daar moet je van houden, maar het is wel prachtig om te zien.
Door Lenny en Hans Beumer

16 november 2021   

foto
Reactie
Een prachtige herfstwandeling! Veel variatie van brede lanen, smalle glooiende paadjes en zandverstuivingen. We hebben genoten. Een aanrader!
Door Ria en Yvonne

7 februari 2021   

foto
Reactie
Prachtige route, afwisselend bos en stuifzand (of nu stuifsneeuw). Heel bijzonder om in de sneeuw te lopen. Bij de heuvels werd fanatiek met sleeën gespeeld, en verder een rustige route.
Door Hans

22 mei 2020   

foto
Reactie
Wat zijn er toch veel onbekende mooie stukjes Nederland. Nu het gebied rondom Soest ontdekt. Met zandverstuivingen, kleine klimmetjes en mooi open bos. Een verrassing die je de meerwaarde van De Mooiste Routes laat zien. Laten we het doorvertellen.
Door Toon van der Stok

4 augustus 2019   

foto
Reactie
Een mooie afwisselende wandeling door de Korte Duinen. Pure natuur midden in de randstad. Dennenbossen, loofbossen en zandverstuivingen. De stukken stuifzand zijn uniek in midden Nederland en zijn daarom terecht tot aardkundig monument verklaard.
Door Nico

4 december 2018   

Reactie
Op een mooie winterdag deze wandeling gelopen. Door bossen en over de mooie zandvlakten van Soest was het genieten. Weer een stukje van Soest ontdekt dat ik nog niet kende.
Door Franciska

30 januari 2018   

foto
Reactie
Fraaie wandeling over smalle bospaadjes en uitgestrekte zandverstuivingen. Prima horeca als start met goede gratis parkeergelegenheid. Wel veel stormschade, wat de route avontuurlijk maakt. Een aanrader als halve dagwandeling.
Door Tineke en René

28 oktober 2017   

Reactie
Leuke route en heel goed te doen door het soms losse zand.
Door Mart en Adri

3 oktober 2017   

foto
Reactie
We hebben deze prachtige wandeling gelopen in combinatie met Korte Waaier. De herfstkleuren beginnen zich al voorzichtig te tonen. Het geregeld doorkruisen van zandvlaktes maken het wel pittig maar bieden ook mooie panorama's.
Door Joke en Jos

26 juli 2016   

foto
Reactie
Een verrassende wandelroute over uitgestrekte zandvlaktes en door mooie bospercelen. Een aanradertje.
Door Marion en Fred den Hertog

Gelieve opnieuw in te loggen.

Beste
Vanwege verbeteringen in veiligheid dient u opnieuw in te loggen om de website volledig te kunnen gebruiken.

je bent ingelogd als:

Word Abonnee!

Voor slechts € 13,50 heb je een jaar lang toegang tot De Mooiste Routes! Gedetailleerde routebeschrijvingen, topografische kaarten en gpx-files.

Ik word abonnee!

Bestel een losse route

Heb je geen abonnement maar wil je wel op pad met deze route? Klik op de knop 'koop deze route'. Na betaling van € 2,50 heb je direct toegang tot de route en kun je op pad!

Op pad met je smartphone

Je kunt onze routes ook volgen met je smartphone als gps. Dat gaat eigenlijk heel eenvoudig. Wil je hier meer over weten?  Lees hier verder.


een moment geduld...

je bent niet ingelogd

Om de aanvullende informatie voor routes te kunnen bekijken, moet je eerst ingelogd zijn, of een geldig abonnement hebben voor toegang tot deze route.

Wil je abonnee worden? Klik dan op "meer informatie"