De Borkeld

wandelroute - 14 km of 17 km

Tijdens deze wandeling zwerft u door De Borkeld, een afwisselend natuurgebied ten noorden van Markelo. U wandelt door jong bos, langs heidevelden en hoogveen, akkers, graslanden en houtwallen. Ook loopt u langs het grootste jeneverbesbos van Nederland. Vanaf de Apenberg en de Friezenberg heeft u een fraai uitzicht over het glooiende terrein.
De Borkeld ligt niet ver van de A1. U kunt soms - afhankelijk van de windrichting - het verkeer horen, maar het grootste deel van de route is heerlijk rustig.

Praktische informatie

Het startpunt is bereikbaar met TwentsFlex, een flexibele vervoersservice in de gemeente Rijssen-Holten. Komt u met de trein naar deze regio, reis dan naar station Holten en boek (vooraf) uw busreis naar het startpunt. Uw uitstaphalte is 189 'n Witten. Kijk voor meer info bij Twentsflex.

Ongeveer halverwege de wandeling zijn er twee gelegenheden waar u kunt pauzeren: Herberg De Kemper (kijk op de website voor de openingstijden) en Rustpunt De Keujer (in het kampeerseizoen).
Als u de route inkort mist u de horeca.

Bij het startpunt vindt u Informatieboerderij 'n Witten, met een permanente tentoonstelling over het omliggende natuurgebied. De boerderij is geopend van 1 mei t/m eind oktober op wo, za en zo van 14 tot 17 uur.

Startpunt De Borkeld

Dagkampeerterrein De Borkeld
Borkeldweg 17
7475 RV Markelo

coördinaten: N52.26760 E6.47404
Met dank aan de routemaker(s) Janneke van de Bunt en aan de controleur(s) Marcel Dolleman.

13 reacties

18 januari 2023   

foto
Reactie
We wandelden de route al een paar keer. Vandaag bij prachtig winterweer en opnieuw was het genieten!
Door Annie en Ben van Lochem

14 oktober 2022   

Reactie
Niets toe te voegen aan wat er al is gezegd!
Door Piet en Joke Bonsink

11 september 2022   

foto
Reactie
We liepen de 14km variant. Wat een geluk dat de heide bijna overal nog zo mooi in bloei stond. Erg leuk om regelmatig via een eenmanspaadje een heideveld over te steken. Aan het begin van de route waren overal glinsterende spinnenwebben.
Door Mieke

21 augustus 2021   

foto
Reactie
Een jaar geleden liepen we deze route ook. Nu de heide zo mooi bloeit dit jaar de route nogmaals gedaan. En opnieuw erg genoten. Dit jaar naast bloeiende heide ook de nodige paddenstoelen te zien.
Door Tineke Hirschler

8 december 2020   

foto
Reactie
Afgelopen voorjaar wandelden we op een zonnige dag de route voor het eerst. Vandaag, een aanvankelijk mistige dag, liepen we de route voor de tweede keer. Opnieuw waardeerden we de route met 5 sterren, ondanks verkeerslawaai aan het begin en einde.
Door Annie en Ben van Lochem

25 augustus 2020   

foto
Reactie
Zeer afwisselend gebied en bijna alles onverhard. De heide volop in bloei. Top! Ook de tuin van de herberg is niet te versmaden, een heerlijke plek.
Door Tineke

8 juli 2020   

foto
Reactie
Prachtige route, zelfs als het regent! Jammer dat je sommige paden moet delen met de ruiters. Uitzicht in de regen vanaf de Friezenberg op de foto.
Door Ward

28 juni 2020   

foto
Reactie
Vandaag met heerlijk wandelweer mogen genieten van deze prachtige route!
Door Harry en Marian

15 juni 2020   

foto
Reactie
Geboren en getogen in Rijssen is dit de streek, waar ik met mijn schoolvrienden rondzwierf. Dankzij de routemaker toch nieuwe, mooie plekken en paden ontdekt. Ook voor ‘vreemdelingen’ is de route in dit prachtige wandelgebied, een aanrader!
Door Wim de Goeijen

17 mei 2020   

foto
Reactie
Bij perfect weer deze schitterende tocht gelopen. Diverse juweeltjes onderweg: prachtige heide met schapen, koeien en mooie eenmanspaadjes. Weids uitzicht vanaf de Friezenberg en een bijzonder mooi gebied met jeneverbesstruiken. Fantastische route!
Door Jan en Willy ter Haar

24 april 2020   

foto
Reactie
Een prachtig gebied en dus ook een prachtige route. Heel bijzonder om te zien hoe oude en nieuwe natuur hier combineren. De jeneverbes bossen zijn uniek met volop bessen aan de struiken.
Door Jannie en Henk

18 april 2020   

Reactie
Een zeer afwisselende route met bos, heide, jeneverbessen, vogels, schapen, koeien, akkerland en mooie vergezichten. Het verkeerslawaai viel mee met als kanttekening dat door de Coronacrisis het op de A1 rustiger is dan normaal. (We wandelden de 17km-versie.)
Door Annie en Ben van Lochem

24 maart 2020   

foto
Reactie
De routemaker is erin geslaagd een heel fraaie wandeling samen te stellen. Mooie natuur, vergezichten, sfeervol buurtschap. Veel plaatjes om in te lijsten. Interessante info over het ontstaan van dit unieke landschap. Prachtig wandelen. Een aanwinst!
Door Adri Jansen

Gelieve opnieuw in te loggen.

Beste
Vanwege verbeteringen in veiligheid dient u opnieuw in te loggen om de website volledig te kunnen gebruiken.

je bent ingelogd als:

Word Abonnee!

Voor slechts € 13,50 heb je een jaar lang toegang tot De Mooiste Routes! Gedetailleerde routebeschrijvingen, topografische kaarten en gpx-files.

Ik word abonnee!

Bestel een losse route

Heb je geen abonnement maar wil je wel op pad met deze route? Klik op de knop 'koop deze route'. Na betaling van € 2,50 heb je direct toegang tot de route en kun je op pad!

Op pad met je smartphone

Je kunt onze routes ook volgen met je smartphone als gps. Dat gaat eigenlijk heel eenvoudig. Wil je hier meer over weten?  Lees hier verder.


een moment geduld...

je bent niet ingelogd

Om de aanvullende informatie voor routes te kunnen bekijken, moet je eerst ingelogd zijn, of een geldig abonnement hebben voor toegang tot deze route.

Wil je abonnee worden? Klik dan op "meer informatie"