Stuifzanden en Hooilanden

wandelroute - 11 km

Tijdens deze prachtige rondwandeling maakt u kennis met het cultuurhistorische landschap rond het buurtschap Archem en Landgoed Eerde. De stoere bergbeklimmer krijgt een majestueus uitzicht op de Archemerberg. Vervolgens, na een fantastische afdaling door heidevelden, bossen en lanen, kunt u genieten van de lager gelegen Eerderhooilanden met bruggetjes en steggeltjes. Na Kasteel Eerde en het Scoutingterrein is het onder andere de sfeer proeven van de nieuw aangelegde natuur (met stapstenen) langs de Beneden Regge.

Praktische informatie

Horeca: bij het startpunt staat: Restaurant De Nieuwe Brug. In de omgeving van het restaurant is voldoende ruimte om uw auto te parkeren.
Na ongeveer 4km komt u langs Boscafé Lemeler Esch (het hele jaar geopend). Honden zijn aangelijnd alleen op het wandelpad welkom!
Na ongeveer 6km passeert u Rustpunt 't Witte Huussie, een sfeervolle pauzeplek.

Let op: na veel regen en ook in de winter kan het pad door de Eerder Hooilanden bijzonder modderig en nat zijn. Zorg in elk geval voor waterdicht schoeisel, bij voorkeur laarzen. Misschien moet u om droge voeten te houden op het weiland iets omlopen en over een slootje springen.
Als de Regge buiten haar oevers is getreden kan een paadje geheel onder water staan. U moet dan iets omlopen. Gps'ers volgen 'Alt StuifHooi'.

Tip: Stuifzanden en Hooilanden kunt u combineren met Stuifzanden en Vennen tot een lange route! U start dan bij NS station Ommen. De routes kruisen elkaar bij Restaurant De Nieuwe Brug.

Startpunt Stuifzanden en Hooilanden

Restaurant De Nieuwe Brug
Lemelerweg 13
7731 PR Ommen

coördinaten: N52.48926 E6.42414
Met dank aan de routemaker(s) Tineke Poortman en aan de controleur(s) Jan Leenhouts en Marian Leenhouts.

12 reacties

13 augustus 2023   

foto
Reactie
Een erg mooie afwisselende wandeling. Rustig en stil, ook al was het een zondag in vakantietijd. Genoten van glooiend landschap, bossen en de bloeiende heide.
Door Roelof en Jeannette

10 juli 2022   

foto
Reactie
Prachtige wandeling! Ik heb ‘m inmiddels een paar keer gelopen, winter en nu zomer. Uitzicht, bos, heide, de Regge... een aanrader!
Door Barbara

19 april 2022   

Reactie
Een prachtige route gelopen op derde Paasdag. Prachtig weer. Zelden zo’n afwisselende route gelopen. Na de Archemerberg de Eerder hooilanden, een kasteel en tot slot een heel mooi stuk langs de Regge. De oever was prima begaanbaar.
Door Jos Vink

12 februari 2021   

foto
Reactie
Mooie route, mooi weer, maar koooud!!!!
Door Jeanot Appels

4 maart 2020   

foto
Reactie
Een route met vele jeneverbesstruiken, mooie heidevelden die nog vrij zijn van het pijpenstrootje en het geweldige uitzicht vanaf de top van de Archemerberg. En dan het plaatje van de Regge waar je aan langs loopt. Een route die goed omschreven is.
Door Anno Jansen

27 oktober 2019   

foto
Reactie
Wij waarderen deze wandeling met vijf sterren. Niet alleen door de afwisseling in wandelgebied maar ook door het uitzicht op Archemerberg, het kasteel Eerde en de mooie boerderijen in buurtschap Eerde.
Door Saskia en Jan

19 augustus 2018   

foto
Reactie
Niet alleen hooilanden, maar ook een pittige klim de Archemerberg op. Prachtig uitzicht! Na de camping wat brede lanen, daarna schouwpaden, de imposante laan bij kasteel Eerde, en als slot vlak langs de Regge. Wat een plaatje!
Door Mieke

4 november 2017   

foto
Reactie
Vandaag de route gecontroleerd, perfect geschreven weer. Ik weet nu wat een steggeltje is, jij dan? Met hondjes aan de lijn, ook prima te doen. Een steggeltje is voor minder lenige honden wel spannend al vond die van mij het geweldig leuk!
Door Lidy Noorman met hond Jaen

16 september 2016   

Reactie
De laatste echt warme dag in september. Begonnen met koffie en appelgebak en daarna heerlijk gewandeld. Bos, hei, weiland, water, klimmen, dalen, kortom een prachtige wandeling.
Door Pim en Wil Andrea

23 augustus 2016   

Reactie
Deze wandeling was al prachtig, maar de inkorting en route langs de Regge naar Eerde heeft het alleen maar beter gemaakt. Een klassieker wat ons betreft.
Door Eldert en Marja Prijt

10 maart 2016   

Reactie
Een schitterende wandeling, en zeker als je de tocht combineert met "Stuifzanden en vennen". Je loopt dan een dag lang te genieten van schitterende en erg afwisselende natuur. Waarom ver weg gaan als ons landje hier zo mooi is?
Door Loes en Theo van den Dool

3 januari 2016   

foto
Reactie
De sfeervolle Nieuwjaarswandeling van DMR zullen wij (15 personen) niet gauw vergeten door de blubberige kleibelevenissen op het boerenlandpad (gele route vanaf de Archemerbrug tot Kasteel Eerde). Gelukkig waren we regenbestendig gekleed, zie foto.
Door Piet en Tineke Poortman

Gelieve opnieuw in te loggen.

Beste
Vanwege verbeteringen in veiligheid dient u opnieuw in te loggen om de website volledig te kunnen gebruiken.

je bent ingelogd als:

Word Abonnee!

Voor slechts € 13,50 heb je een jaar lang toegang tot De Mooiste Routes! Gedetailleerde routebeschrijvingen, topografische kaarten en gpx-files.

Ik word abonnee!

Bestel een losse route

Heb je geen abonnement maar wil je wel op pad met deze route? Klik op de knop 'koop deze route'. Na betaling van € 2,50 heb je direct toegang tot de route en kun je op pad!

Op pad met je smartphone

Je kunt onze routes ook volgen met je smartphone als gps. Dat gaat eigenlijk heel eenvoudig. Wil je hier meer over weten?  Lees hier verder.


een moment geduld...

je bent niet ingelogd

Om de aanvullende informatie voor routes te kunnen bekijken, moet je eerst ingelogd zijn, of een geldig abonnement hebben voor toegang tot deze route.

Wil je abonnee worden? Klik dan op "meer informatie"