Fraai Friesland

73 km of 85 km

Startpunt

P langs Erasmusstraat
Erasmusstraat 1
8561 BW Balk

coördinaten: N52.89650 E5.57859

Introductie

Neem eens een hele dag de tijd om tijdens deze fietstocht uitgebreid kennis te maken met Zuidwest-Friesland. Geniet van het weidse Friese land en ontdek dat deze streek niet alleen maar vlak is, maar ook een afwisselend, glooiend landschap heeft.
Vanuit Balk leidt de tocht u naar het mooie vestingstadje Sloten (hier komt u niet als u voor de 73km variant kiest). Het beschermde stadsgezicht ziet er nog net zo uit als vroeger. Via de dorpen Nijemirdum en Oudemirdum fietst u naar het Klif bij Mirns. Een leuke pleisterplek met uitzicht over het IJsselmeer. Daarna toert u naar de pittoreske stadjes Stavoren en Hindeloopen. Op een mooie dag is het er altijd gezellig druk bij de historische havens en sluizen.
Over fietspaden door de weilanden en langs meren rijdt u naar het bosrijke gedeelte van Gaasterland. Het is daar lekker fietsen over de vele slingerende paadjes en landweggetjes. Via een begraafplaats met een klokkenstoel keert u terug naar Balk.

Praktische informatie

De parkeerplaats aan de Erasmusstraat is klein. Is deze vol, volg dan de Erasmusstraat circa 300m tot de kerk aan Douwe Aukesstraat. Daar is voldoende parkeerruimte.

Klik voor de informatie over een aantal horecagelegenheden op de links: HCR Teernstra bij het startpunt is dagelijks geopend vanaf 10 uur.
Paviljoen 't Mar ligt op het Klif bij Mirns pal aan het IJsselmeer.
Hotel & Restaurant Jans vindt u aan de rand van het Rijsterbos.
In veel dorpjes passeert u horeca.

De route is zijn mooist op een zonnige dag met weinig wind.
Op sommige tijden kunnen er zwermen insecten zijn op de paden in de buurt van het water. Een bril op geeft voldoende bescherming.

Fraai Friesland is een combinatie van de fietstochten: Rondje Gaasterland en Op naar Stavoren!.
Met dank aan de routemaker(s) Mieke Timmer en aan de controleur(s) Anno Jansen.

1 reactie

19 augustus 2022   

foto
Reactie
Hele mooie en afwisselende route door een glooiend stuk Friesland. Bos, open weilanden, oude dorpjes en historische stadjes. Als kers op de taart ruim uitzicht over het IJsselmeer. Heb de route al meerdere keren gefietst, blijft een van mijn favo’s.
Door Bert van Veen

Gelieve opnieuw in te loggen.

Beste
Vanwege verbeteringen in veiligheid dient u opnieuw in te loggen om de website volledig te kunnen gebruiken.

je bent ingelogd als:

Word Abonnee!

Voor slechts € 13,50 heb je een jaar lang toegang tot De Mooiste Routes! Gedetailleerde routebeschrijvingen, topografische kaarten en gpx-files.

Ik word abonnee!

Bestel een losse route

Heb je geen abonnement maar wil je wel op pad met deze route? Klik op de knop 'koop deze route'. Na betaling van € 2,50 heb je direct toegang tot de route en kun je op pad!

Op pad met je smartphone

Je kunt onze routes ook volgen met je smartphone als gps. Dat gaat eigenlijk heel eenvoudig. Wil je hier meer over weten?  Lees hier verder.


een moment geduld...

je bent niet ingelogd

Om de aanvullende informatie voor routes te kunnen bekijken, moet je eerst ingelogd zijn, of een geldig abonnement hebben voor toegang tot deze route.

Wil je abonnee worden? Klik dan op "meer informatie"