Groene Grenzen

fietsroute - 44 km

Deze fietstocht brengt u vanuit het mooie coulisselandschap bij Winterswijk en het natuurgebied Dottinkrade naar het Duitse stadje Vreden. Het riviertje de Berkel stroomt dwars door deze plaats. U fietst rondom de Berkelsee en door het karakteristieke centrum met prachtige, historische gebouwen op de Marktplatz. Ook komt u door een mooi park met daarin een soort mini openluchtmuseum. Vanuit Vreden gaat de tocht door weids boerenland en door de omgeving van het Winterswijkse buurtschap Meddo weer terug naar het startpunt. Tijdens de tocht passeert u twee keer een groene grens.

Praktische informatie

Bij de camping is een kleine parkeerplaats. U kunt de auto ook in de wegberm parkeren.

Bij het startpunt op de camping is Horeca: Restaurant Eten en drinken van Hier. Geopend op Do t/m Zo van 10 tot 20 uur.
Na 2km komt u langs Wijngaard Hesselink. Openingstijden: ma t/m zo 10.30-18.00 uur.
Na 7,5km trappen bent u bij rustpunt/Boerderijterras te Selle, een prachtige pauzeplek.
In Vreden is volop horeca, met en zonder terras.

In het stadspark in Vreden bevindt zich het Hamaland-museum, zeker een bezoekje waard.

Uitleg over knooppunten aan beide kanten van de grens staat boven de routebeschrijving.

Voor gps'ers: de OpenFietsMap-Benelux loopt ver genoeg Duitsland in, dus de kaart van heel Duitsland downloaden is niet nodig.
Als u met de smartphone op pad gaat krijgt u ongeveer hetzelfde plaatje als het kaartje dat bij de route staat. Een kaart van Duitsland kopen hoeft in dit geval niet.

Tip: wilt u na deze tocht nog verder fietsen? Dat kan. Vanaf hetzelfde startpunt vertrekt nog een 'groene' fietsroute, Groene Slinge(r). Een leuke combinatie.

Startpunt Groene Grenzen

Camping het Wieskamp
Kobstederweg 13
7113 AA Winterswijk Henxel

coördinaten: N51.98650 E6.74242
Met dank aan de routemaker(s) Jan ter Haar en Willy ter Haar en aan de controleur(s) Marianne Persoon.

4 reacties

20 september 2022   

foto
Reactie
Dezelfde startplaats als de route Groene Slinge(r) maar een heel andere kant op waardoor je een andere indruk krijgt van de Achterhoek. De foto laat de Berkelsee zien waaromheen je een rondje maakt op weg naar Vreden.
Door Marjan

21 april 2022   

foto
Reactie
Mooie fietstocht in het Nationaal Landschap Winterswijk met een uitstapje over de grens naar Vreden. Ik maak altijd een verslag (met foto's) van mijn dagtochten. Voor de liefhebber: https://www.jansiemonsma.nl/452360873
Door Jan Siemonsma

13 april 2022   

foto
Reactie
Wat een oase van rust daar in de Achterhoek en in het Duitse aangrenzende gedeelte. Veel landweggetjes waar je bijna alleen op fietst. Het stukje langs de Berkel met een soort van openluchtmuseum zorgt voor een leuke afwisseling.
Door Mieke

22 maart 2022   

foto
Reactie
Heerlijk fietsen over veelal rustige landwegen. Op veel plaatsen langs de Berkel zie je die Badende. In Vreden heeft ze zelfs een partner gekregen.
Door Marianne

Gelieve opnieuw in te loggen.

Beste
Vanwege verbeteringen in veiligheid dient u opnieuw in te loggen om de website volledig te kunnen gebruiken.

je bent ingelogd als:

Word Abonnee!

Voor slechts € 13,50 heb je een jaar lang toegang tot De Mooiste Routes! Gedetailleerde routebeschrijvingen, topografische kaarten en gpx-files.

Ik word abonnee!

Bestel een losse route

Heb je geen abonnement maar wil je wel op pad met deze route? Klik op de knop 'koop deze route'. Na betaling van € 2,50 heb je direct toegang tot de route en kun je op pad!

Op pad met je smartphone

Je kunt onze routes ook volgen met je smartphone als gps. Dat gaat eigenlijk heel eenvoudig. Wil je hier meer over weten?  Lees hier verder.


een moment geduld...

je bent niet ingelogd

Om de aanvullende informatie voor routes te kunnen bekijken, moet je eerst ingelogd zijn, of een geldig abonnement hebben voor toegang tot deze route.

Wil je abonnee worden? Klik dan op "meer informatie"