Oud Hout

wandelroute - 20 km

De gps-wandeling Oud Hout is een combinatie van de gemarkeerde route Planken Wambuis van Natuurmonumenten, die u tegengesteld wandelt, en de wandeling Heidebloemallee van De Mooiste Routes. Het is een avontuurlijke tocht. De paden zijn soms moeilijk herkenbaar, maar met een GPS komt u er zeker wel uit.

Vanuit de voormalige landbouwenclave Nieuw Reemst wandelt u door de bossen 'Het Oude Hout' van de Noord- en Zuid-Ginkel naar de nog in gebruik zijnde landbouwenclave De Ginkel. Landbouw is op dat plekje van de Veluwe mogelijk omdat er water via de Beeksloot bovengronds komt. De Beeksloot voedt enkele plassen waaronder de Heidebloemplas waar u langs komt. Even voor de Heidebloemplas verdwijnt de beek in het bos weer ondergronds. In het gebied leeft veel groot wild als herten, reeën en zwijnen. In de winter huist hier de klapekster.

Een interessante pauzeplek is het Natuurcentrum Veluwe op twee derde van het traject. Direct naast het Natuurcentrum is een natuurtuin van 7500 m2 aangelegd. In deze tuin wordt onder andere. aandacht besteed aan het thema 'natuur en landbouw op de Veluwe'. In het Natuurcentrum zijn koffie, thee, frisdranken en kleine versnaperingen verkrijgbaar; ook mag u hier uw zelf meegebrachte lunch opeten (voor de openingstijden zie www.natuurcentrumveluwe.nl).

In het laatste deel van de wandeling komt u langs een van de twee schaapskooien die de Ginkelse Heide in stand houden en langs De Mechelse Kuil, een oude gerichtplaats waarover een legende de ronde doet.

Praktische informatie

Let op: deze tocht kan alleen met een gps-apparaat of -app gevolgd worden. Er is geen routebeschrijving.
Planken Wambuis is een goed alternatief.

Startpunt Oud Hout

P t.o. Planken Wambuis
Verlengde Arnhemseweg 146
6718 SM Ede

coördinaten: N52.03140 E5.78536
Met dank aan de routemaker(s) Peter Werkhoven en aan de controleur(s) Paul Pilgram.

6 reacties

8 januari 2023   

foto
Reactie
Ik loop deze wandeling minimaal 1x per jaar. Het is een heerlijk gebied met bos en hei, vogels, paarden en runderen. Leuke horeca. Op zondag wat drukkker bij de horeca en parkeerplaatsen, maar tijdens de wandeling rust en ruimte!
Door Evert Jan

8 juni 2021   

foto
Reactie
Een prachtige route die helaas alleen voor GPS-wandelaars beschikbaar is. Wij liepen deze route aan de hand van de kaart en de beschrijving Heidebloemallee. Is een toppertje dus hopelijk ook snel als beschreven route beschikbaar.
Door Marion en Fred

28 april 2021   

foto
Reactie
Prachtige wandeling, mooi afwisselend en rustig. We hebben erg veel vogels gezien en gehoord. Bij het Natuurcentrum (leuke winkel, uitgebreid assortiment streekproducten, zoekkaarten e.d.) even een ijsje gegeten op het terras, dat mag weer!
Door Margreet

24 februari 2021   

foto
Reactie
Gestart bij de schaapskooi op de Ginkelse Heide. Enkele reeën lieten zich zien. In alle rust genoten van een zeer afwisselende wandeling. Bedankt Peter!
Door Frits Talsma

2 januari 2021   

foto
Reactie
We liepen deze schitterende wandeling van Peter Werkhoven met een klein groepje. Uitgestrekt gebied met veel bos, vlaktes, vennen en hei. Veel zwijnensporen, runderen en paarden. Genoten!
Door Evert Jan

15 december 2016   

Reactie
Samen met mijn vrouw deze prachtige route gelopen. Erg afwisselend. Met GPS route perfect te volgen. Onderweg kwamen we 2 zwarte stieren tegen midden op een pad. Een grote omtrekkende beweging gemaakt. Een pluim voor de routemaker.
Door M.F. Sinke

Gelieve opnieuw in te loggen.

Beste
Vanwege verbeteringen in veiligheid dient u opnieuw in te loggen om de website volledig te kunnen gebruiken.

je bent ingelogd als:

Word Abonnee!

Voor slechts € 13,50 heb je een jaar lang toegang tot De Mooiste Routes! Gedetailleerde routebeschrijvingen, topografische kaarten en gpx-files.

Ik word abonnee!

Bestel een losse route

Heb je geen abonnement maar wil je wel op pad met deze route? Klik op de knop 'koop deze route'. Na betaling van € 2,50 heb je direct toegang tot de route en kun je op pad!

Op pad met je smartphone

Je kunt onze routes ook volgen met je smartphone als gps. Dat gaat eigenlijk heel eenvoudig. Wil je hier meer over weten?  Lees hier verder.


een moment geduld...

je bent niet ingelogd

Om de aanvullende informatie voor routes te kunnen bekijken, moet je eerst ingelogd zijn, of een geldig abonnement hebben voor toegang tot deze route.

Wil je abonnee worden? Klik dan op "meer informatie"