Schagen aan de Omringdijk

wandelroute - 17 km

De wandeling verkent de landelijke omgeving van Schagen en de stad zelf. Buiten het broedseizoen grasduint u via het Varkenspad over groen boerenland. Op dat gedeelte loopt u zomers langs de vriendelijk knorrende en wroetende scharrelvarkens van bioboer Wennekers naar het trekpontje. Een belevenis! Aan de overkant volgt u 3,5 kilometer de Westfriese Omringdijk. De befaamde eeuwenoude waterkering op het droge slingert zich op bijna 4 meter hoogte door een zee van groen gras langs droge en natte wielen. Ondertussen kunt u genieten van weidse uitzichten. In het voorjaar staan op wisselende plekken bollenvelden in bloei. Het Schagerwad is waterberging en tegelijk restant van het waddenlandschap van voor de Omringdijk. Nu een 100 hectare groot toevluchtsoord voor riet-, weide- en watervogels. Over een agrarisch pad langs het Schagerkoggekanaal en een grassig voormalig trambaantraject bereikt u het dorp Barsingerhorn. U maakt kennis met het verborgen terpenlandschap van Schagen, alvorens te eindigen in de stad zelf met haar fraaie gevels, het Schager Slot en de levendige Markt met de Grote Kerk. En niet te vergeten de gezellige horeca daar!

Praktische informatie

Het Varkenspad is niet te bewandelen van 15 februari tot en met 1 juli. De varkensboerderij kunt u dan via een omleiding op afstand vanaf de Westfriese Omringdijk bekijken.

Bij het startpunt kan kosteloos geparkeerd worden. Reizigers met de trein pakken de route op na de spoorwegonderdoorgang bij nummer 6. Buspassagiers stappen uit bij bushalte Muggenburg aan de Julianalaan, gelegen aan het startpunt.

Het gezellige centrum van Schagen heeft volop horeca; u komt er in het begin van de wandeling langs. Restaurant Wonder’s eten & drinken, Markt 17 is al vanaf 9.30 uur open.

Varkens zijn intelligente, vredelievende en sociale dieren. U kunt ze met een gerust hart van dichtbij meemaken. Op gedeelten van de wandeling is op bepaalde momenten van de dag wat verkeer te verwachten.

Iedere week wordt op donderdag van 8.45 tot 13.00 uur rond Markt een warenmarkt gehouden; in het zomerseizoen tot 14.30 uur. In de maanden juni, juli en augustus is het een Westfriese Markt met een optocht in Westfriese klederdracht, diverse door paarden getrokken wagens en allerlei activiteiten.

Wilt u meer weten over de Westfriese Omringdijk of bedevaartsoord Keins?

Van deze route geniet u meer met vee in de wei en een zonnetje erbij. De varkens zijn, afhankelijk van de buitentemperatuur en de behoefte om buiten te zijn, vanaf circa half april tot eind september buiten.

Startpunt Schagen aan de Omringdijk

Parkeerterrein Julianalaan
Julianalaan 4
1741 CL Schagen

coördinaten: N52.78380 E4.79746
Met dank aan de routemaker(s) Wiebe de Bruin en aan de controleur(s) Mieke Timmer.

1 reactie

30 september 2022   

foto
Reactie
Deze dag was een goede keuze voor de Schagen wandeling. Blauwe luchten met mooie wolkenpartijen. Dan is het genieten om door de weilanden (helaas geen varkens gezien) en over de graskade te wandelen. Bij het kapelletje is een fijne pauzeplek.
Door Mieke

Gelieve opnieuw in te loggen.

Beste
Vanwege verbeteringen in veiligheid dient u opnieuw in te loggen om de website volledig te kunnen gebruiken.

je bent ingelogd als:

Word Abonnee!

Voor slechts € 13,50 heb je een jaar lang toegang tot De Mooiste Routes! Gedetailleerde routebeschrijvingen, topografische kaarten en gpx-files.

Ik word abonnee!

Bestel een losse route

Heb je geen abonnement maar wil je wel op pad met deze route? Klik op de knop 'koop deze route'. Na betaling van € 2,50 heb je direct toegang tot de route en kun je op pad!

Op pad met je smartphone

Je kunt onze routes ook volgen met je smartphone als gps. Dat gaat eigenlijk heel eenvoudig. Wil je hier meer over weten?  Lees hier verder.


een moment geduld...

je bent niet ingelogd

Om de aanvullende informatie voor routes te kunnen bekijken, moet je eerst ingelogd zijn, of een geldig abonnement hebben voor toegang tot deze route.

Wil je abonnee worden? Klik dan op "meer informatie"