Friesland Waterland

fietsroute - 132 km of 141 km

Tijdens deze tweedaagse fietstocht kunt u volop genieten van de waterrijke zuidwesthoek van Friesland. U rijdt het grootste deel van deze route langs water: grote, maar ook kleinere meren, vaarten en sloten. Meestal fietst u over rustige landweggetjes en verharde fietspaden. Maar ook komt u over leuke schelpenpaadjes vaak vlak langs één van de vele meren. Natuurlijk wordt er gebruik gemaakt van veerpontjes. Daarom is de fietstocht alleen te rijden van 1 april t/m 15 oktober. Een mooie periode om door Friesland te toeren!

Op de eerste dag (61km) fietst u vanuit IJlst via Sneek naar de veerpont Terherne - Tersoalsterzijl. Door Joure en langs het Tjeukemeer toert u naar Lemmer.
De tweede dag (71 of 80km) brengt de tocht u vanuit Lemmer al snel langs een Unesco werelderfgoed: het Ir. D.F. Woudagemaal. Daarna fietst u naar het mooie vestingstadje Sloten. Het beschermde stadsgezicht ziet er nog net uit als vroeger. Voorbij Balk komt u door het bosrijke Gaasterland. Na de schelpenpaadjes langs De Morra, de Galamadammen en het dorp Koudum kunt u kiezen tussen 71 of 80km.
De 80km route leidt u naar en door het gezellige Workum.
Volgt u de route van 71km dan maakt u gebruik van het veerpontje Gaastmeer - It Heidenskip.
Vanaf Oudega fietst u terug naar IJlst.

Praktische informatie

Bent u met de auto? Bij station IJlst is een kleine P+R. Wilt u de auto in het stadje parkeren rij dan vanaf het station rechtdoor over de rotonde IJlst in en neem de eerste straat links, Roodhemsterweg. Daar zijn parkeerplaatsen.

Op veel plaatsen op de route komt u horecagelegenheden tegen, er staat een aantal horeca iconen op de kaart.

De overnachting is in Lemmer. Aan de route ligt Hotel Lemmer. Maar er zijn meerdere overnachtingsmogelijkheden. De overnachting moet u zelf regelen.

De eerste dag vaart u over met de veerpont Terherne - Tersoalsterzijl. Op dag twee maakt de 71km variant gebruik van het veerpontje tussen Gaastmeer - It Heidenskip (vanaf 12.30 uur heeft de veerman een half uur pauze).
Deze ponten varen van 1 april t/m 15 oktober. Klik voor informatie over de veerponten op de link Vrienden van de voetveren. Zoek het pontje op.

Kijk dus voordat u deze fietstocht gaat gebruiken of de veerponten varen!

Handige websites:
In IJlst komt u langs Museum Houtstad IJlst en Houtzaagmolen de Rat
Museum Joure vindt u in Joure en daar zijn ook de Friese ballonfeesten.
In Workum passeert u Jopie Huisman Museum.

De fietstocht maakt gebruik van delen van routes van De Mooiste Routes. Bijvoorbeeld van Fraai Friesland en de Driestedentocht. Voor een groot deel gaat Friesland Waterland in tegengestelde richting.

Startpunt Friesland Waterland

NS station IJlst
Zuidwesthoekweg
8651 JB IJlst

coördinaten: N53.01450 E5.61629
Met dank aan de routemaker(s) Mieke Timmer en aan de controleur(s) Aad van Dorp.

1 reactie

26 mei 2022   

foto
Reactie
Schitterende route door Friesland. Langs de grote meren en door open en soms meer beboste landschappen. Veel natuur gezien, zoals rietgors en kluten (foto's). Open gebied, dus bij voorkeur rijden met minder wind. Dan is het fantastisch!
Door Aad van Dorp

Gelieve opnieuw in te loggen.

Beste
Vanwege verbeteringen in veiligheid dient u opnieuw in te loggen om de website volledig te kunnen gebruiken.

je bent ingelogd als:

Word Abonnee!

Voor slechts € 13,50 heb je een jaar lang toegang tot De Mooiste Routes! Gedetailleerde routebeschrijvingen, topografische kaarten en gpx-files.

Ik word abonnee!

Bestel een losse route

Heb je geen abonnement maar wil je wel op pad met deze route? Klik op de knop 'koop deze route'. Na betaling van € 2,50 heb je direct toegang tot de route en kun je op pad!

Op pad met je smartphone

Je kunt onze routes ook volgen met je smartphone als gps. Dat gaat eigenlijk heel eenvoudig. Wil je hier meer over weten?  Lees hier verder.


een moment geduld...

je bent niet ingelogd

Om de aanvullende informatie voor routes te kunnen bekijken, moet je eerst ingelogd zijn, of een geldig abonnement hebben voor toegang tot deze route.

Wil je abonnee worden? Klik dan op "meer informatie"