Oase in de Randstad

wandelroute - 12 km of 13 km

Verrassend dicht bij de bruisende stad Haarlem kunt u genieten van de pracht en het groen van de natuur. Na nog geen drie kilometer vanaf de start wandelt u over landgoederen met waterpartijen en door een natuurreservaat. Vanuit het oude stationsgebouw van Overveen, met eetcafé, loopt u via een rustige buitenwijk naar het landgoed Duinvliet. Het is niet groot, maar bekend om zijn kronkelige lanen met statige eiken en beuken. Van daar uit ziet u het prachtige landgoed Elswout al liggen. Dat heeft als blikvangers unieke ‘parasollanen’ en 'Het Grote Huis’. Vervolgens gaat de route door het natuurreservaat Middenduin. Na stevig klimwerk op de steile boshellingen keert u over de 'wetlands' van de Zanderij terug in de bewoonde wereld.

Praktische informatie

Er is een gratis P+R terrein bij het station. Is dit terrein vol, rij dan vanaf het station naar links tot u links een bord ziet met P Tetterodehal. Bij de hal is voldoende parkeerruimte.

Eetcafé KLein-Centraal is gevestigd in het stationsgebouw van Overveen. De sfeer is lekker ouderwets en simpel. Na ongeveer 1,5km passeert u 't Wapen van Kennemerland.
Orangerie Elswout is op zondag geopend van 10.30 - 17.30 uur.
Aan het eind van de wandeling komt u langs Bezoekerscentrum De Kennemerduinen (met Duincafé).

Startpunt Oase in de Randstad

NS station Overveen
Tetterodeweg 4
2051 EE Overveen

coördinaten: N52.39094 E4.60769
Met dank aan de routemaker(s) Mieke Timmer en aan de controleur(s) Tiny Laan en Piet Laan.

22 reacties

8 juni 2024   

Reactie
5 sterren voor een fantastische route met alles erop en eraan.
Maar wat een verschrikking op deze dag, die enorme herrie vanaf het circuit van Zandvoort. Gelukkig niet de hele route gehoord zodat je ook nog van de stilte kan genieten.
Door Gerrit van den Hoed

27 maart 2024   

foto
Reactie
Heerlijk dat Frits weer een wandeling op de pool had gezet. Het was heerlijk weer en heel leuk om weer eens met bekende medewandelaars te lopen. Frits bedankt.
Door Ank de Graaff

14 maart 2024   

Reactie
Schitterend gebied, prachtig uitgezette wandeling die, volgens ons, het hele gebied fantastisch doorkruist.
Het was een geweldige dag, mede door de 1e zonnestralen in dit voorjaar. Het station Overveen doet ook al gelijk zelfs buitenlands aan.
Door Hannie Hatting

12 november 2022   

foto
Reactie
Op een prachtige dag, wandelden wij met Frits deze heerlijke wandeling. De bomen kleurden geweldig en we zagen een ooievaar die hier blijft overwinteren. Frits bedankt voor de pool en Mieke voor het maken van deze wandeling.
Door Ank de Graaff

23 oktober 2021   

foto
Reactie
Deze wandeling na jaren nog weer eens gelopen. Heel mooi eerst door parkachtig Elswout en dan het Middenduin. Op het laatst toch nog mooie paddenstoelen gezien. Frits bedankt voor het organiseren van de pool.
Door Thea Ackema

28 juni 2021   

foto
Reactie
Mooie afwisselende route, over de parkpaden en langs bloeiende orchideeën van landgoed Elswout, over de hellingen van de bospaadjes van Duinlust en door de betoverende vlakte van het Middenduin. Bankjes overal en villa's te over.
Door Hans Gouman

24 juli 2019   

Reactie
Gisteren een tropische dag, maar 's avonds was het heerlijk om deze wandeling nog een keer te lopen. Genoten van de verrassende route.
Door Ruud

1 mei 2019   

foto
Reactie
Het was een grijze dag maar zo veel pril groen maakt dat geheel goed. Misschien zie je al het groen bij dit weer zelfs beter. Ik liep de route eerder in andere jaargetijden en ben blij dat nu een keer in het voorjaar gedaan te hebben.
Door Mirjam

2 april 2019   

foto
Reactie
Wat is het toch mooi op Elswout. Een genot om de voorjaarsbloeiers te bekijken zoals bosanemoon, kievitsbloem (zeldzaam), het lenteklokje en sleutelbloem. Echt een oase, maar de leuke bruggetjes mogen er ook zijn. Frits bedankt voor de wandelpool.
Door Sjaak

2 april 2019   

foto
Reactie
Frits gaf 80% kans op regen aan, maar we hebben een zonnetje gehad en echt maar een paar druppels. Weer een mooie wandeling met veel bloeiende voorjaarplantjes en een leuke groep. Frits bedankt voor de organisatie en Mieke als routemaker.
Door Ank de Graaff

25 juli 2018   

foto
Reactie
Woensdagavond deze prachtige route gelopen met de Wandelpool. Elswout is inderdaad een oase vlakbij de stad en daarna met de laatste zomerzon door de Middenduinen. Wandeling is een aanrader als je een korte wandeling wilt organiseren.
Door Ruud

25 november 2017   

Reactie
Al snel op de route ligt 't Wapen van Kennemerland. Je kan hier heerlijk lunchen, de bediening is uitstekend. Je kan ook eerst door Elswout lopen en dan van de route afwijken om te gaan lunchen. Bij iets warmer weer kan je overal je boterham opeten.
Door Cornel

29 oktober 2017   

foto
Reactie
Ja, echt een oase in alle drukte. Landgoed Elswout is prachtig gevarieerd met leuke paadjes en bruggetjes. De restauratie van Het Grote Huis nadert zijn voltooiing. Natuurgebied Zanderij is een plaatje om te zien; zo mooi met fraaie uitzichten.
Door René en Tineke

13 oktober 2017   

foto
Reactie
Vandaag op een prachtige herfstdag deze route gelopen. Eerst Elswout en dan de duinen rondom Overveen. Heel afwisselend, enkele mooie paddenstoelen en vooral hier en daar al de herfstkleuren. Frits bedankt!
Door Thea Ackema

13 oktober 2017   

foto
Reactie
Oase in de Randstad kun je in elk seizoen lopen. Maar in de herfst is het daar wel heel bijzonder. Ik heb erg genoten. Dank je wel voor het organiseren Frits.
Door Bart Bruins Slot

13 oktober 2017   

foto
Reactie
Met prachtig weer, wandelden we met Frits deze altijd mooie route. Dit is elk seizoen een aanrader. Bedankt voor het organiseren.
Door Ank de Graaff

21 april 2017   

foto
Reactie
Onder bezielende leiding van Bart:
springende knoppen aan spiegelende bomen,
kleurrijke stinzenplanten in een sprookjesachtig landschap
vogels tweet- en twitteren de lente in de lucht
Door Hennie

21 april 2017   

foto
Reactie
Bart had deze leuke wandeling op de pool gezet. In een ander jaargetijde en met andere en leuke wandelaars genoten we hiervan. Er zijn op Elswout veel stinzenplanten en zelfs nog mooie paddenstoelen in de lente. Bart bedankt.
Door Ank de Graaff

16 oktober 2016   

foto
Reactie
Schitterende route voor elk jaargetijde
Door Janny

14 mei 2016   

foto
Reactie
Nu deze mooie wandeling in lente kleuren. Weer erg mooi, veel bekende medewandelaars en met een nieuwe organisator. Bedankt voor het initiatief Bart.
Door Ank de Graaff

30 oktober 2015   

foto
Reactie
.....langs beekjes en monumentale beuken dwalen, die ruimtes creëren als bos-kathedralen; ...proeven aan stilte.....
Door Hennie

30 oktober 2015   

foto
Reactie
Initiator Frits had deze wandeling heel goed gekozen. De parken rond de landgoederen waren in prachtige herfsttinten. Zie foto HM.
De groep was ook weer leuk en het weer deed ook nog een duit in het zakje.
Door Ank de Graaff

Gelieve opnieuw in te loggen.

Beste
Vanwege verbeteringen in veiligheid dient u opnieuw in te loggen om de website volledig te kunnen gebruiken.

je bent ingelogd als:

Word Abonnee!

Voor slechts € 13,50 heb je een jaar lang toegang tot De Mooiste Routes! Gedetailleerde routebeschrijvingen, topografische kaarten en gpx-files.

Ik word abonnee!

Bestel een losse route

Heb je geen abonnement maar wil je wel op pad met deze route? Klik op de knop 'koop deze route'. Na betaling van € 2,50 heb je direct toegang tot de route en kun je op pad!

Op pad met je smartphone

Je kunt onze routes ook volgen met je smartphone als gps. Dat gaat eigenlijk heel eenvoudig. Wil je hier meer over weten?  Lees hier verder.


een moment geduld...

je bent niet ingelogd

Om de aanvullende informatie voor routes te kunnen bekijken, moet je eerst ingelogd zijn, of een geldig abonnement hebben voor toegang tot deze route.

Wil je abonnee worden? Klik dan op "meer informatie"