Graven op de Heuvelrug

wandelroute - 61 km

Graven op de Heuvelrug bestaat uit een bijzondere reeks van wandelingen. Ze gaan namelijk allemaal door een archeologisch zeer interessant gebied, waar zich veel prehistorische graven bevinden. Vanaf circa 2800 jaar v. Chr. werden mensen begraven in individuele grafkuilen, gemarkeerd met een heuvel als grafmonument. Deze grafheuvels staan centraal tijdens de route. Ze zijn niet altijd even makkelijk te herkennen, maar grafheuvels langs de route worden vermeld en eventueel toegelicht.
Ook zult u andere opmerkelijke monumenten, buitenplaatsen en historische gedenkplekken passeren. Kortom, een boeiende tocht waarbij u het prachtige natuurgebied de Utrechtse Heuvelrug in al zijn variëteit beter leert kennen.

Graven op de Heuvelrug bestaat uit vijf wandelingen. Het eindpunt van de korte versie van een wandeling, is het startpunt van de volgende.
Let op: bent u geen abonnee en wilt u deze meerdaagse aanschaffen, bestel dan de vijf dagtochten! Of neem een jaarabonnement.

Wandeling 1 Graven bij Doorn, 14km
U wandelt over Moersbergen, door de Kaapse Bossen en andere bosgebieden, maar ook over wat stukken heide en meer parkachtige delen. Het begin van de wandeling gaat door de bebouwde kom en is verhard. De rest van de route is onverhard en gaat over bospaden.

Wandeling 2 Graven bij Maarn, 13km
Deze route gaat vooral door de afwisselende Kaapse Bossen: imposante beukenlanen en heuvelachtige paadjes en komt ook langs het Huis te Maarn. De route is onverhard en gaat over bospaden.

Wandeling 3 Graven bij Maarsbergen, 12km
Dit traject loopt door bossen, langs verscholen heideveldjes, over het weidse Leersumse Veld en over enkele landgoederen. De tocht heeft enkele heuvelachtige stukken en gaat vrijwel geheel over onverharde bospaden.

Wandeling 4 Graven bij Leersum, 10km
Na een pittig klimmetje aan het begin gaat het over het Stormpad Breeveen. Daarna gat het door de gevarieerde Leersumse bossen. Na een zandgebied komt u langzaam maar zeker dichter bij de heuvels rond Amerongen. Een bezoek aan een opmerkelijke grafheuvel sluit dit deel van de wandeling af. Ook nu gaat u vrijwel geheel over onverharde paden.

Wandeling 5 Graven bij Amerongen, 13km
Via de oude begraafplaats van Amerongen daalt u af naar de mooie, vogelrijke Amerongse Bovenpolder. Vervolgens beklimt u de heuvelrug weer. U wordt getrakteerd op een gevarieerd landschap met bos, wat heideveldjes en open grasland waar u verspreid grafheuvels zult herkennen. De wandeling over afwisselend smalle en bredere paden eindigt op Plantage Willem III waar u een grote kans heeft damherten, konikpaarden en galloway-runderen te treffen. Het laatste deel van deze lange lijnwandeling is eveneens vrijwel geheel onverhard.

Praktische informatie

De routekaartjes bij deze wandeling Graven op de Heuvelrug geven u een beeld van de trajecten. Download de introductie met praktische informatie, de routebeschrijvingen, de routekaartjes en eventueel de GPS bestanden van de verschillende wandelingen via de links hierboven.

Wilt u de wandeling als meerdaagse lopen? Hou er dan rekening mee dat er geen overnachtingsmogelijkheden direct aan de route liggen. Niet te ver van de route zijn enkele B&B's:
- na circa 22km ligt op zo'n 500m afstand Boshuis Darthuizerpoort;
- ook bij Darthuizer Molen kunt u overnachten. U hebt er dan 32km op zitten en moet nog een kilometer naar uw slaapplaats.
Ook op andere plaatsen tussen Doorn en Elst is voldoende slaapgelegenheid te vinden.

Alle wandelingen starten en eindigen (vlak)bij een bushalte zodat u de tocht eenvoudig kunt onderbreken. De betreffende bus rijdt vier keer in het uur. Alleen vanaf het eindpunt vertrekt de bus twee keer per uur.

Startpunt Graven op de Heuvelrug

Cultuurhuis Doorn
Kerkplein 2
3941 HV Doorn

coördinaten: N52.03350 E5.34410
Met dank aan de routemaker(s) Jos Baardemans en Joke Baardemans en aan de controleur(s) Jos Baardemans.

Gelieve opnieuw in te loggen.

Beste
Vanwege verbeteringen in veiligheid dient u opnieuw in te loggen om de website volledig te kunnen gebruiken.

je bent ingelogd als:

Word Abonnee!

Voor slechts € 13,50 heb je een jaar lang toegang tot De Mooiste Routes! Gedetailleerde routebeschrijvingen, topografische kaarten en gpx-files.

Ik word abonnee!

Bestel een losse route

Heb je geen abonnement maar wil je wel op pad met deze route? Klik op de knop 'koop deze route'. Na betaling van € 2,50 heb je direct toegang tot de route en kun je op pad!

Op pad met je smartphone

Je kunt onze routes ook volgen met je smartphone als gps. Dat gaat eigenlijk heel eenvoudig. Wil je hier meer over weten?  Lees hier verder.


een moment geduld...

je bent niet ingelogd

Om de aanvullende informatie voor routes te kunnen bekijken, moet je eerst ingelogd zijn, of een geldig abonnement hebben voor toegang tot deze route.

Wil je abonnee worden? Klik dan op "meer informatie"