Runsje Mestreech

20 km of 32 km

Startpunt

Stayokay
Maasboulevard 101
6211 JW Maastricht

coördinaten: N50.84367 E5.69737

Introductie

Tijdens het Runsje Mestreech gaat u in twee dagen de stad Maastricht en haar omgeving verkennen. Het is een mengeling van cultuur en natuur in Nederland en België. De route heeft op beide dagen hetzelfde startpunt. Voordeel is dat u beide dagen op stap kunt gaan met alleen de benodigdheden voor die dag.

De eerste dag maakt u een stadswandeling van 5 of 9km langs de meest bekende historische gebouwen van Maastricht. Kort na de start wandelt u door de Poort Waerachtig naar het Pater Vinktorentje, de Helpoort en het Faliezustersklooster. De meeste gebouwen zijn voorzien van informatieborden.
Zeker bij mooi weer kunt u de Bourgondische sfeer opsnuiven als u langs de terrasjes loopt op het Onze Lieve Vrouweplein, langs het Vrijthof of op de Markt.
De langere wandeling gaat door het beschermd natuurgebied de Hoge Fronten. Dit zijn groene vestingwerken. U wandelt over de vestingmuur en heeft dan goed zicht op het bovengrondse gedeelte van de verdedigingswerken. Medio juni 2019 is de nieuwe verbinding met de Lage Fronten in gebruik genomen. Door dit natuurgebied en het Sphinxkwartier wandelt u terug naar de stad. Honden zijn welkom mits aangelijnd!

Mocht u tijd over hebben en door de stad gaan zwerven: ‘kiek daan ins nao boven’. Maastricht telt ongeveer 250 gevelstenen!

De tweede dag is een grensoverschrijdende wandeling van 15 of 23km. U wandelt naar de Sint-Pietersberg en daalt af, over een trap van 215 treden, naar de groeve van de Eerste Nederlandse Cement Industrie, ENCI. Honden zijn niet toegestaan in de groeve.
De route gaat verder door het natuurgebied Sint-Pietersberg naar Hoeve Caestert. Op dit zogenaamd drielandenpunt, Vlaanderen, Wallonië en Nederland komen hier bij elkaar, splitst de route zich. De inkorters gaan rechtstreeks naar het plaatsje Kanne.
Kiest u voor de 23km afstand dan loopt u over de sluis van Ternaaien naar het imposante Fort Eben Emael. Hiervoor moet u wel een flinke klim maken maar uw beloning is een prachtig weids uitzicht.

Praktische informatie

Bij het startpunt Stayokay is parkeren mogelijk voor € 10 per dag.

Voor informatie over de Sint-Pietersberg zie: Natuurmonumenten.
Openingstijden ENCI-groeve: 1 september tot 1 april van 9 tot 17 uur en van 1 april tot 1 september van 8 tot 20 uur.

Voor de openingstijden van de Bold Rooftopbar langs het extra lusje dag 1, zie: Bold Rooftopbar.
Voor de openingstijden horeca extra lusje dag 2 in Eben Emael zie: Loverix.

Soms loopt u langs of over de akker van gastvrije agrariërs. Na regen en ploegen kan het modderig zijn of is het pad tijdelijk niet goed zichtbaar. Afhankelijk van het seizoen kan het zijn dat u door menshoog gewas moet lopen.

Deze tweedaagse route is samengesteld uit gedeelten van de eendaagse rondwandelingen Promenere door Mestreech en Van Fort naar Fort.
Met dank aan de routemaker(s) Lenie Damsma en aan de controleur(s) Theo Wilbers en Huub Dieteren.

5 reacties

23 februari 2021   

foto
Reactie
Mooie afwisselende wandeling maar helaas mogen de honden niet mee naar de Enci groeve. Uiteindelijk teruggelopen naar de Maas en om de groeve heen gelopen om daar de wandeling weer op te pakken.
Door Nicole en Mirjam

25 juli 2020   

Reactie
Geweldig mooie route, samen met een vriendin gelopen, wij zijn gestart in het Belgische dorpje Lanaye, en hebben niet de route naar Stayokay gelopen. Maar genoten van begin tot eind!
Door Marjan

18 juni 2020   

foto
Reactie
Nog steeds een uitzonderlijk mooie route, Zeker nu de Enci-groeve daarvan deel uit maakt. Uitzicht over de groeve vanaf 40 meter. Via trappen de groeve in en men loopt door geschiedenis van 300.000.000 jaren geleden.
Door Theo Wilbers en Huub Dieteren

11 augustus 2018   

Reactie
Het was een prachtige route, heel afwisselend. Mooie uitzichten, geweldig. Ik heb er van genoten. Met dank aan de routemaker!!
Door Ineke

19 april 2018   

foto
Reactie
Het is een mooie afwisselende route. Wij hebben de route van 25 km gelopen, zijn gestart bij hotel Stayokay en liepen langs het kasteeltje van André Rieu.
Inmiddels is de nieuwe sluis bij het complex van Ternaaien ook in gebruik genomen.
Door Theo Wilbers en Huub Dieteren

Gelieve opnieuw in te loggen.

Beste
Vanwege verbeteringen in veiligheid dient u opnieuw in te loggen om de website volledig te kunnen gebruiken.

je bent ingelogd als:

Word Abonnee!

Voor slechts € 13,50 heb je een jaar lang toegang tot De Mooiste Routes! Gedetailleerde routebeschrijvingen, topografische kaarten en gpx-files.

Ik word abonnee!

Bestel een losse route

Heb je geen abonnement maar wil je wel op pad met deze route? Klik op de knop 'koop deze route'. Na betaling van € 2,50 heb je direct toegang tot de route en kun je op pad!

Op pad met je smartphone

Je kunt onze routes ook volgen met je smartphone als gps. Dat gaat eigenlijk heel eenvoudig. Wil je hier meer over weten?  Lees hier verder.


een moment geduld...

je bent niet ingelogd

Om de aanvullende informatie voor routes te kunnen bekijken, moet je eerst ingelogd zijn, of een geldig abonnement hebben voor toegang tot deze route.

Wil je abonnee worden? Klik dan op "meer informatie"