Rechten en Vechten

100 km

Startpunt

NS Station Geldermalsen
Genteldijk 5
4191 LD Geldermalsen

coördinaten: N51.88200 E5.27045

Introductie

Deze afwisselende tweedaagse fietstocht door het rivierengebied van Lek en Linge voert u ook door een streek met een rijke historie van tanende riddermacht en groeiende rechten van burgers. Wel vijf steden of stadjes langs uw route verwierven stadsrechten: Asperen, Leerdam, Vianen, Culemborg en Buren. En soms leidden die rechten tot vechten: de strijd om de macht. Het rivierenland maakt ook deel uit van de Nieuwe Hollandse Waterlinie, met het water als bondgenoot bij het vechten tegen de vijand.
U komt op dag 1 langs Fort Asperen en een klein Fort bij Leerdam en Acquoy. Op dag 2 is een uitstapje aan te raden naar Fort bij Vechten, dat zijn naam weliswaar dankt aan de vreedzame Vecht, maar dat in de eerste eeuw na Chr. al een agressief strijdend Romeins veroveringsfort was.
Gelukkig is al dat gedoe om geld, eer en macht helemaal niet aan de orde als u op de fiets zit. Water, weiden, vogels - u ziet vast witte reigers en ooievaars en misschien een purperreiger - en prachtige polderbomen, veldbloemen en beemdplanten houden u in hun strelende greep, waardoor u aan het eind van de rit ontspannen thuiskomt.

Praktische informatie

Komt u met de trein? Verlaat het station aan de oostzijde, die u met lift en tunnel ook kunt bereiken als u op het westelijke perron uitstapt.
Komt u per auto? Navigeer naar Burgemeester Roozeveld Van Der Venlaan 1 en rij door tot u schuin rechts het grote parkeerterrein ziet, of navigeer direct naar bovenstaande coördinaten. U kunt met de fiets via lift en tunnel naar de oostzijde lopen. Liever fietsen? Rij terug langs de burgemeester R.v.d.Venlaan, ga linksaf onder het spoor door en neem de eerste weg links; rij over deze Genteldijk tot aan Knooppunt 30.

De overnachting in Vianen moet u zelf regelen. Aan het eindpunt van dag 1 ligt B&B Aan de Lek. Ruim 1km voor het eind van de tocht kunt u afbuigen naar Van der Valk Hotel Vianen.

Het station Geldermalsen herbergt een Stationshuiskamer en er zijn toiletten.
Onderweg treft u in elk dorp of stadje wel horeca aan langs de route. Een paar leuke horecagelegenheden buiten de woonkernen zijn:
Op dag 1: na 17km Fort bij Asperen, ma/di gesloten, overige dagen pas open om 12 uur; na 23km Rust Wat aan de Linge na Rhenoy, in de zomer alle dagen open vanaf 10 uur; na 36km Het Trefpunt in Hei en Boeicop, ma/di gesloten, overige dagen open vanaf 10uur.
Op dag 2: na 13km een uitstapje van 1,5km naar Brasserie Fort bij Vechten, ma t/m wo gesloten, overige dagen open vanaf 11 uur of het Museumcafé, ma gesloten, overige dagen open vanaf 10 uur; na 37km Restaurant Het Veerhuys bij Beusichem, ma gesloten, overige dagen open vanaf 11 uur.
Check altijd even de websites in verband met verandering van de openingstijden.

Tweemaal vaart u over met een pont. Zorg dat u contant kunt betalen, in 2022 de ene keer € 1,20 en de andere keer € 1.-; prijsverhoging is altijd mogelijk.

Deze tocht is voor 90% een combinatie van de routes Vlinderdorp Houten en Van Heeren en Graaven.
Met dank aan de routemaker(s) Foeke Jan Reitsma, Marga Verhagen en Jan Verhagen en aan de controleur(s) Mieke Timmer.

Gelieve opnieuw in te loggen.

Beste
Vanwege verbeteringen in veiligheid dient u opnieuw in te loggen om de website volledig te kunnen gebruiken.

je bent ingelogd als:

Word Abonnee!

Voor slechts € 13,50 heb je een jaar lang toegang tot De Mooiste Routes! Gedetailleerde routebeschrijvingen, topografische kaarten en gpx-files.

Ik word abonnee!

Bestel een losse route

Heb je geen abonnement maar wil je wel op pad met deze route? Klik op de knop 'koop deze route'. Na betaling van € 2,50 heb je direct toegang tot de route en kun je op pad!

Op pad met je smartphone

Je kunt onze routes ook volgen met je smartphone als gps. Dat gaat eigenlijk heel eenvoudig. Wil je hier meer over weten?  Lees hier verder.


een moment geduld...

je bent niet ingelogd

Om de aanvullende informatie voor routes te kunnen bekijken, moet je eerst ingelogd zijn, of een geldig abonnement hebben voor toegang tot deze route.

Wil je abonnee worden? Klik dan op "meer informatie"