Twentse Taiga

wandelroute - 13 km of 18 km

Deze wandeling is er een van contrasten, zo dicht bij het oprukkende bedrijvenpark Twente. De route voert u langs het westelijk deel van de nieuw aangelegde beek de Doorbraak. Het gebied roept associaties op met de vochtige bossen van de Scandinavische en Mongoolse taiga’s. U loopt grote delen van de route over de oevers van de beek en door de graslanden ten zuiden ervan. Naar alle waarschijnlijkheid ontmoet u een kleine kudde grazende halfwilde Connemara-pony’s. Langs het door riet geflankeerde Twentekanaal kruist de dijk van dit kanaal de Doorbraak. De beek duikt daar onder het kanaal door.
U wandelt via een koffieschenkerij (alleen bij de lange wandeling) over de noordelijke beekoevers terug naar Ypelo. Vanaf de dijk van de Exosche Aa kijkt u uit over het natuur- en waterwinningsgebied Dakhorst, een grote plas. Grote aantallen ganzen, eenden en aalscholvers scharrelen onder het oog van grazende schapen daar hun kostje bij elkaar. U bezoekt ook het punt waar de Doorbraak uitmondt in de Exosche Aa.
Onderweg komt u langs drie sculpturen die een relatie met de Doorbraak verbeelden.

Praktische informatie

Parkeren kunt u bij het startpunt op parkeerplaats Akkerhus.
Halverwege bij de wandeling van 18 km komt u langs Koffieschenkerij De Piet. Leuke picknickplekjes zijn er na 3,5 km bij een paardenkraal en 1 km voor het eind bij de brug over Dakhorst. Er zijn onderweg veel bankjes.
Naast de inkorting van 13 km is er ook een inkorting van 15 km, waarbij u de onderleider onder het Twentekaal en een van de sculpturen passeert.

Bent u geïnteresseerd geraakt in de Doorbraak? De route sluit aan op de wandeling De Doorbraak, waarmee u het middendeel van deze 13 km lange beek bezoekt.

Startpunt Twentse Taiga

P Akkerhus
Ypeloschoolweg 2a
7468 RE Enter

coördinaten: N52.32390 E6.59211
Met dank aan de routemaker(s) Hans Gouman en aan de controleur(s) Hans Hokke.

3 reacties

11 januari 2024   

foto
Reactie
In 2022/2023 waren er ingrijpende werkzaamheden aan het Twentekanaal, waardoor niet alle afstanden gelopen konden worden. De werkzaamheden zijn afgerond, en u kunt weer alles wandelen. Op de foto: Doorbraak bij Zomerweg op een winterse neveldag.
Door Hans Gouman

13 juli 2021   

Reactie
(18 km. versie) De Doorbraak en de waterbuffer Dakhorst zijn beslist de moeite waard. Over het landbouwgebied en het relatief vele asfalt waren we minder enthousiast. Ondanks de regen volop genoten.
Door Annie en Ben van Lochem

20 december 2020   

foto
Reactie
Rond deze tijd van het jaar een mooie uitwaai-winterwandeling! Voor het optimale viersterren taiga-gevoel volstaat de 13 kilometer versie. En dan wil je zeker in het voorjaar terug komen als de vogels fluiten en de velden bloeien!
Door Ria

Gelieve opnieuw in te loggen.

Beste
Vanwege verbeteringen in veiligheid dient u opnieuw in te loggen om de website volledig te kunnen gebruiken.

je bent ingelogd als:

Word Abonnee!

Voor slechts € 13,50 heb je een jaar lang toegang tot De Mooiste Routes! Gedetailleerde routebeschrijvingen, topografische kaarten en gpx-files.

Ik word abonnee!

Bestel een losse route

Heb je geen abonnement maar wil je wel op pad met deze route? Klik op de knop 'koop deze route'. Na betaling van € 2,50 heb je direct toegang tot de route en kun je op pad!

Op pad met je smartphone

Je kunt onze routes ook volgen met je smartphone als gps. Dat gaat eigenlijk heel eenvoudig. Wil je hier meer over weten?  Lees hier verder.


een moment geduld...

je bent niet ingelogd

Om de aanvullende informatie voor routes te kunnen bekijken, moet je eerst ingelogd zijn, of een geldig abonnement hebben voor toegang tot deze route.

Wil je abonnee worden? Klik dan op "meer informatie"