De Mooiste van Joha

Even voorstellen

Ik ben Joha van den Honert en woon in Noord Limburg in Mook. Zolang ik me kan heugen ben ik altijd aan de wandel geweest. Mijn grootmoeder grapte vroeger: ‘Kind, je bent met het pad tussen de benen geboren’, omdat ik altijd nieuwsgierig was naar wat er om de hoek was. Toen ik in Engeland woonde was ‘oriëntering’ mijn favoriete bezigheid: van een voorbeeldkaart de route overtekenen op een eigen kaart en dan hardlopend die route via controlepunten afleggen. Later met het gezin veel bergwandelingen gemaakt. Helaas werd ik vroeg weduwe waardoor er lange tijd geen mogelijkheid was voor wandelen. Maar toen de kinderen zelfstandiger werden heb ik de draad weer opgepakt.

Wil je vertellen hoe je routemaker werd?

Zonder het me te beseffen ben ik al vanaf mijn prille jeugd bezig geweest met het maken van routes. In Rotterdam moest ik ruim een kilometer lopen naar mijn basisschool. Op mijn vijfde een paar keer onder begeleiding geoefend, tot ik vond dat ik het zelf wel kon. Om dat te bewijzen heb ik mijn eerste route getekend op de achterkant van een behangrol inclusief zebrapaden en de inmiddels verdwenen knipperbollen. Nadat we naar Berkel en Rodenrijs verhuisden volgden de zelfbedachte polderspeurtochten naar Zoetermeer of Pijnacker, inclusief schatkaarten.

Toen ik op mijn 59e met vroegpensioen ben gegaan kreeg ik meer tijd. Op zoek naar wandelroutes viel het met op dat bij On Track de routebeschrijvingen prettig geschreven waren en altijd klopten. Ik was op zoek naar een nuttige tijdinvulling met één voorwaarde: geen verplichtingen in mijn agenda. Het resultaat was het controleren en maken van routes. Begonnen met het maken van één route en sindsdien altijd aan het speuren naar nieuwe mogelijkheden.

Hoe pak je dat aan, zo'n route maken?

Het begint met het zoeken naar een witte vlek in het routebestand. Ik geniet ervan om in mijn eentje door onbekend gebied te struinen op zoek naar spannende paadjes. Daar is inmiddels ook het ontdekken van leuke stadjes bijgekomen. Naast de historische feiten ben ik altijd aan het speuren naar bijzonderheden en achtergronden die zo’n wandeling extra inkleuren. Omdat ik dichtbij Duitsland woon heb ik een paar routes net over de grens gemaakt. Even het ‘buitenland gevoel’.

Het leukste van het route maken is om wat ik achter de pc heb bedacht in de praktijk te gaan uit proberen. Dan blijkt dat er veel leukere paden zijn. Vooral met stadswandelingen ontdek ik ter plekke ineens leuke straatjes of bijzonderheden waardoor de route anders moet lopen. Ook probeer ik bij stadswandelingen er altijd een park aan te koppelen. Dan is er de keus van een korte of een langere route. Voor elke route ben ik een flink aantal keren op ontdekkingstocht voordat ik tevreden ben met het resultaat.

Favorieten van Joha

Wandelroutes   Plaats   PR   KM
Gorcum   Gorinchem   ZH   8
Herderewich   Harderwijk   GL   6
Het Ketelwald   Groesbeek   GL   10/17
Kiste Trui   Mook   LB   19
Millingerwaard   Kekerdom   GD   14
Zwaan Kleef Aan   Kleef   DE   8/17

Geen keuze kunnen maken? Kijk verder op de routepagina.

Gelieve opnieuw in te loggen.

Beste
Vanwege verbeteringen in veiligheid dient u opnieuw in te loggen om de website volledig te kunnen gebruiken.

je bent ingelogd als:

word abonnee!

Voor maar € 13,50 heb je een jaar lang toegang tot De Mooiste Routes van Nederland!

Ik word abonnee


een moment geduld...

je bent niet ingelogd

Om de aanvullende informatie voor routes te kunnen bekijken, moet je eerst ingelogd zijn, of een geldig abonnement hebben voor toegang tot deze route.

Wil je abonnee worden? Klik dan op "meer informatie"